Nyheder

Red Barnet-medarbejder i Irak: Vi forbereder massiv flygtningestrøm fra Mosul

Mens irakiske styrker og koalitionsstyrkerne rykker tættere og tættere på Mosul, bliver livet for mere end en halv million børn mere og mere usikkert.
 
Danske Magnus Corfixen er ansvarlig for Red Barnets operation omkring Mosul, og han fortæller:
 
– I øjeblikket oplever vi, at mange mennesker fra området omkring Mosul begynder at flygte. Lige nu er det særligt fra byen Hawija. Det, der sker her, er den første indikation på, hvad der venter i forbindelse med Mosul-offensiven, siger Magnus Corfixen.
 
Han er baseret i Kirkuk, hvor Red Barnet er ansvarlig for den såkaldte Rapid Response Mechanism.
 
– Det betyder, at vi har ansvaret for at sørge for vand og mad til de første familier, som ankommer til Kirkuk. Vi planlægger hjælp til de 15.000 familier – omkring 90.000 personer – som forventes at flygte fra Hawija. Samtidig øger vi bemandingen omkring Mosul, og de logistiske forberedelser dér er også i fuld gang, siger Magnus Corfixen.
 
Han suppleres af Red Barnets vice-landedirektør i Irak, Aram Shakaram, som er bekymret for sikkerheden på og omkring vejene, som folk flygter ad.
 
– Hvis der ikke bliver etableret sikre ruter, så civilbefolkningen kan flygte fra kampene i Mosul, vil mange familier ikke have andet valg end at blive i byen og risikere at blive dræbt i krydsilden eller af bombardementerne. De vil være fanget og stå uden for den humanitære nødhjælps rækkevidde og lægehjælp. De, der forsøger at flygte, vil blive tvunget til at navigere i en by, som er omgivet af snigskytter og landminer. Hvis der ikke øjeblikkeligt bliver gjort noget for at sikre, at folk kan flygte ad sikre veje, vil vi højst sandsynligt komme til at se sårede civile og blodsudgydelser i et massivt omfang, siger Aram Shakaram.
 
Familier som militært mål og menneskelige skjold
Militæret i Mosul har bedt udsatte og sårbare familier og børn om at holde sig inde døre og sætte hvide flag på deres hjem. Det er i bedste fald en meget utilfredsstillende løsning i en brutal konflikt. I værste fald risikerer civile bygninger at blive omdannet til militære mål og familier at blive brugt som menneskelige skjold. En situation, som Red Barnet finder fuldstændig uacceptabel.
 
Red Barnet opfordrer derfor til at sikre ruter ud af byen straks identificeres, vedligeholdes og ryddes for dødbringende sprængstoffer.
 
– Der er blevet brug store summer på militær planlægning og udstyr, men en investering i sikkerheden for børn må være første prioritet, siger Aram Shakaram.
 
Hvis folk får held til at flygte ud af byen, står de stadig over for en usikker situation. På nuværende tidspunkt der kun lejre klar til cirka 60.000 mennesker – man regner med at op mod en million mennesker vil forsøge at flygte fra Mosul.
 
Red Barnet står for den akutte vandforsyning, uddeler fødevarer, sæbe og andre forsyninger til de fordrevne familier.