Nyheder

Red Barnet: Markant flere udsatte børn har brug for sommerlejr i år

For andet år i træk oplever Red Barnet, at der er behov for 50 procent flere sommerlejre til udsatte børn og deres familier. Corona-krisen gør kun behovet for et pusterum i en presset hverdag endnu større. Det betyder, at der er akut brug for langt flere ressourcer til at afholde de mange ekstra ferielejre i den nye corona-virkelighed.

For alt for mange børn herhjemme betyder sommerferie hverken campingtur, sommerhus eller badeferie. De børn forsøger Red Barnet at skabe ferier for, og for andet år i træk er efterspørgslen på at komme på en af organisationens mange sommerlejre steget markant.

Allerede inden corona-krisen havde Red Barnets frivillige planer om at stable 60 sommerlejre på benene. Det er omkring 50 procent flere lejre end sidste år.

– Flere og flere børn og familier i udsatte positioner ønsker at komme på vores sommerlejre. Det så vi før corona-krisen, og nu er børnenes behov for et pusterum kun blevet større. Vores frivillige har haft kontakt med mange udsatte familier gennem corona-krisen. Familierne er pressede, konfliktniveaet er højt, og under krisen har de problemer, som familierne i forvejen slås med, kun vokset sig større. Derfor er det helt afgørende, at børnene kommer afsted på lejre til sommer. Også selvom corona-krisen gør det sværere og dyrere, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Red Barnets frivillige arrangerer hvert år ferielejre for børn og familier, som ikke har råd eller overskud til at komme på ferie. Nogle ferielejre er kun for børn eller teenagere, mens andre er for både børn og deres forældre. Fælles for alle ferielejrene er, at de giver børnene nogle gode minder, de ellers ikke ville få.

– Børnene udvikler sig, de får venner, og som en af dem sagde sidste sommer: ”Jeg havde en hel uge, hvor jeg slet ikke skulle bekymre mig om noget”, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

– Sommeren bliver nok anderledes for de fleste af os på grund af COVID-19, men de fleste børn i Danmark vil alligevel få en eller anden form for ferie. Heldigvis. Men børnene i de mest sårbare familier kommer ikke på telttur, i sommerhus eller ud at sove i shelter. Hvis ikke vi gør noget, får de en hel sommerferie hjemme i lejligheden. Og sådan en sommerferie er altså lang, tilføjer Johanne Schmidt-Nielsen.

Akut behov for støtte til sommerlejre

Red Barnet arbejder i øjeblikket hårdt på at få arrangeret så mange af de planlagte sommerlejre som overhovedet muligt, men organisationen vurderer, at det bliver dyrere i år på grund af retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. Der vil blandt andet være behov for flere busser, så børnene ikke sidder for tæt, når de skal køres til og fra sommerlejrene. Der skal bruges langt flere ressourcer på rengøring, og der skal rekrutteres ekstra frivillige, da sommerlejrenes aktiviteter og madlavning skal foregå i mindre børnegrupper. Hvis Red Barnet skal møde det markant stigende behov, kræver det ekstra midler.

Derfor er man i Red Barnet også rigtig glade for, at regeringen lige nu forhandler med de andre partier på Christiansborg om at sikre, at udsatte børn fortsat kan komme på ferielejr på trods af corona-krisen.

– Det er så vigtigt, at vi får samlet de børn og familier op, som corona-krisen og dens isolation har ramt rigtig hårdt. Ellers risikerer vi, at familier knækker. Og det er altid børnene, der taber, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som samtidig opfordrer kommunerne til at lave opsøgende arbejde for at finde frem til familier, som har ekstra meget behov for hjælp i corona-krisen.

– Vores frivillige i Red Barnet står klar i alle hjørner af Danmark. De glæder sig til at være med til at skabe unikke ferieoplevelser for børnene, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Op mod 10 procent af alle børn i Danmark kommer ikke på ferie blot én enkelt gang årligt. Det viser rapporten ’Børn og unge i Danmark – Velfærd og Trivsel 2018’ fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.