Nyheder

Red Barnet kalder på politisk plan for børns trivsel

I dag markerer ca. 110.000 elever på over 700 skoler landet over Skolernes Trivselsdag sammen med Red Barnet og forlaget Alinea. I år er dagen særlig vigtig, fordi mange børn har haft det svært under corona. Derfor opfordrer Red Barnet nu Folketinget til at lægge en større og langsigtet plan for genopretningen af børns trivsel.

Det står skidt til med mange børn og unges trivsel efter snart et år med nedlukninger, social afstand og fjernundervisning. Skolernes Trivselsdag 2021 er derfor mere aktuel end nogensinde før, lyder det fra Red Barnet, der i dag fejrer dagen med skoler over hele landet.

Omkring 110.000 elever på over 700 skoler har tilmeldt sig undervisningsmaterialet ’Min skole – Min ven’, som Red Barnet og forlaget Alinea har udviklet til dagen, og det glæder Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen:

- Vi er rigtig glade for, at så mange skoler har taget imod vores tilbud og engagerer eleverne i arbejdet med trivslen. Skolernes Trivselsdag er i år vigtigere og mere aktuel end nogensinde, for mange børn mistrives massivt under corona. Det store trivselsefterslæb, som vi oplever i øjeblikket, kræver afgjort mere fokus end blot en enkelt dag. Men Skolernes Trivselsdag kan være med til at kickstarte arbejdet og sætte elevernes stemme i spil, siger hun.

Også eleverne vil mærke, at trivselsdagen i år er anderledes. Normalt plejer ’trivselstræer’ med deres tanker om et godt skoleliv at skyde op i massevis på landets skoler. Men i år bliver skolerne i stedet beplantet med ’drømmetræer’, for efter et år med corona skal børnene ikke kun sætte ord på, hvad der skal til for at skabe gode fællesskaber i klassen. De skal også reflektere over, hvad de har oplevet under nedlukningerne, og hvilken skole de drømmer om efter pandemien.

Som noget nyt sender Red Barnet og Alinea desuden en fælles live-udsendelse om trivsel, venskab og samarbejde i en coronatid. Udsendelsen kan ses af alle lærere og elever, der er tilmeldt trivselsdagen.

Ikke nok at åbne skoler - politisk trivselsplan er nødvendig
Udover at indbyde landets skoler til at bringe elevernes stemme i spil, opfordrer Red Barnet på trivselsdagen Folketinget til at forberede sig på, at børnenes trivsel ikke automatisk vil være sikret, så snart de igen kan komme fysisk i skole. Derfor kalder organisationen på en omfattende politisk plan for, hvordan man får børnenes trivsel på ret køl.

- Det er godt, at Folketinget har lavet hurtige trivselspakker til arbejdet her og nu, men der er brug for at investere i det lange seje træk. Problemerne forsvinder ikke, selvom skolerne åbner. Uhyggeligt mange børn føler sig ensomme og frygter, at deres venner ikke længere er deres venner. Der ligger et stort arbejde med at genetablere de trygge fællesskaber foran os. Det kræver en stærk alliance af skoler, SFO’er, klubber, ungdomsklubber, fritids- og idrætsliv og civilsamfundsorganisationer. Og det kræver politisk opbakning. Det er nu, vi skal stå sammen om at prioritere børnene og de unge og hensynet til deres trivsel, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Konkret efterspørger Red Barnet en samlet plan for trivselsindsatsen, en prioritering af ressourcer og normeringer, samt opbakning til det afgørende arbejde, som efter et år med corona er vigtigere end nogensinde før.

 

FAKTA: SKOLERNES TRIVSELSDAG

  • Skolernes Trivselsdag er en årlig begivenhed, der afholdes første fredag i marts. Alle skoler har mulighed for at tilmelde sig dagen og få adgang til undervisningsmaterialet ’Min skole - Min ven’, som i år er udviklet af Red Barnet og forlaget Alinea og kan hentes gratis på Forstå.dk. De tilmeldte skoler får samtidig afgang til en særudgave af live-programmet ’Sofaskolen’.
  • 110.000 elever på flere end 700 skoler er i år tilmeldt materialet.
  • ’Min skole – Min ven’ blev lanceret i 2016 og består i år af undervisningsaktiviteter, som skal inspirere eleverne til at snakke om deres trivsel under corona, og om, hvordan deres drømmeskole ser ud. Der lægges op til, at skolerne arbejder med aktiviteterne i forbindelse trivselsdagen, men materialet er frit tilgængeligt og kan bruges hele året.