Nyheder

Red Barnet får ny forperson

Red Barnet har netop valgt den 55-årige chef i Novo Nordisk, tidligere konservative kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune og mangeårige foreningsmenneske, Niels Lund, som ny forperson. Han overtager posten fra advokat Lars Svenning Andersen, der stopper efter ni år som forperson for børnerettighedsorganisationen.

Niels Lund er netop blevet valgt som ny forperson for Red Barnet på organisationens repræsentantskabsmøde i Nyborg i weekenden.

- I en tid hvor økonomiske og humanitære kriser rammer børns liv og trivsel hårdt, er der brug for stærke indsatser for børn i sårbare og udsatte positioner – både i Danmark og resten af verden. Og der er brug for en stærk stemme for børns rettigheder. Det vigtige arbejde ser jeg frem til at videreføre som forperson for Red Barnet, siger Niels Lund.

Den nyvalgte forperson bringer solid erfaring og stærke kompetencer inden for ledelse og bestyrelsesarbejde med sig ind i arbejdet som forperson. Derudover har han mange års erfaring med frivilligt socialt arbejde i Danmark og internationalt udviklingssamarbejde.

Til daglig er Niels Lund leder i Novo Nordisks afdeling for globale aktiviteter for forebyggelse af kroniske sygdomme – blandt andet hos børn og unge. Han har arbejdet for både UNICEF og Verdensbanken og er tidligere konservativt kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte, hvor han har haft et særligt fokus på at styrke børn og unges trivsel og sundhed.

Børn og unge har altid været den røde tråd i mit professionelle og frivillige arbejde. Jeg er både foreningsmenneske og forretningsmenneske, og så er jeg stærkt motiveret af at arbejde sammen med passionerede mennesker med høj faglighed, som ønsker at gøre en forskel for de mest udsatte, siger Niels Lund.

De seneste tre år har Niels Lund været medlem af Red Barnets hovedbestyrelse og Internationale udvalg. Han er engageret i Red Barnets frivillige arbejde som forperson for lokalforeningen i Hovedstaden og desuden medlem af både forretningsudvalg og advisory board.

Han ser frem til at sikre, at Red Barnet fortsat er det stærke faglige fyrtårn i arbejdet for de mest udsatte børn og unge, at organisationen er klar til at engagere fremtidens frivillige, og at Red Barnet kommer trygt igennem en tid med inflation og stigende priser.

Overtager økonomisk stabil organisation
Niels Lund overtager en organisation med en stabil økonomi. Efter en række udfordrende år har dette været en af mærkesagerne for den afgående forperson, advokat Lars Svenning Andersen.

Jeg er overordentlig glad for, at vi er lykkedes med vores målrettede indsats for at opbygge en stabil økonomi. For det giver tryghed og mulighed for at investere i vigtige projekter og programmer for børn og unge netop der, hvor der er størst behov for at sætte ind, siger Lars Svenning Andersen.

Hvis han skal pege på, hvad han er særligt stolt af, fremhæver han desuden, at Red Barnet er gået fra at have 14.000 faste støtter til 53.000 i hans tid som forperson, og at organisationen markant har styrket fundamentet for både det frivillige arbejde og fortalerarbejdet.

Jeg bliver f.eks. så stolt, når jeg oplever, hvordan Red Barnets frivillige lynhurtigt stiller op og er klar til at tage imod børn og familier på flugt, når der pludselig er krig i Europa. Eller når det lykkes os at få ændret lovgivningen på centrale områder, så det bliver slået fast med syvtommersøm, at et overgreb på et barn aldrig er barnets ansvar. Begge dele er virkelig vigtige opgaver for en børnerettighedsorganisation, siger Lars Svenning Andersen og tilføjer:

Det har været en gave at få lov til at arbejde for og sammen med så mange engagerede frivillige, der hver dag, rundt omkring i hele landet, gør en kæmpe forskel for børn i udsatte positioner, og med en dedikeret og professionel bestyrelse med mange forskellige kompetencer. Det kommer jeg til at savne, afslutter han.

Blå Bog - Niels Lund

  • Niels Lund er daglig leder af Novo Nordisks globale aktiviteter for forebyggelse af kroniske sygdomme – blandt andet med fokus på børn og unge. Han har arbejdet i Novo Nordisk siden 2007.
  • Fra 2003 til 2007 var han konsulent i Verdensbanken, og i perioden fra 2000-2003 har han været generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd. Inden da var han ansat i FN’s børneorganisation, UNICEF, hvor han arbejdede med udviklingen af UNICEF Indiens landeprogram.
  • Han er uddannet økonom fra Københavns Universitet med speciale i miljø- og udviklingsøkonomi, og han har en master i sundhedsledelse fra George Washington Universitet i USA.
  • Siden 2019 har Niels Lund været medlem af Red Barnets hovedbestyrelse, og siden starten af 2022 har han været for forperson for Red Barnets lokalforening Hovedstaden. Han er desuden medlem af Red Barnets forretningsudvalg og advisory board.
  • Niels Lund har siddet i Kommunalbestyrelsen i Gentofte for Det Konservative Folkeparti fra 2020-2021. Mærkesagerne var blandt andet børn og unges trivsel, og så havde han et stærkt fokus på den frivillige sektor.

Læs mere om Niels Lund.

Lars Svenning Andersen er advokat, tidligere partner i advokatfirmaet Bech-Bruun. Han er en af landets førende advokater indenfor ansættelsesret, men beskæftiger sig nu primært med bestyrelsesarbejde, dirigenthverv og foreningsretlige spørgsmål. Han har bl.a. været formand for Danske Advokater fra stiftelsen af organisationen i 2008 og til 2014, ligesom han var Managing Partner i Bech-Bruun fra 2001-2007.