Nyheder

Programmet ’Barndom på bistand’ bør åbne politikernes øjne

DR2 har her til aften sendt første del af programmet ’Barndom på bistand’. Her fortæller seks danske børn fra familier, der er afhængige af kontanthjælp, om deres hverdag. Det er blevet til nogle skildringer, der med al tydelighed viser nogle alvorlige konsekvenser af et liv i fattigdom. Konsekvenser, som Red Barnet igen og igen har peget på.

Børnene i DR2's program ’Barndom på bistand’, som blev vist mandag aften, fortæller blandt andet om, hvordan de føler sig mindre værd end andre børn, fordi de lever i fattige familier. At lige meget, hvor søde eller dygtige de er, så føler de, at andre dømmer dem, fordi de ikke har råd til de samme ting som deres venner og klassekammerater. Børnene lider afsavn. Og når børn oplever afsavn på grund af fattigdom, viser Red Barnets erfaringer, at børnene isolerer sig. De bærer rundt på en tung hemmelighed, som giver dem en følelse af at være anderledes. Det kan skade et barn på livstid.

Børn fra familier, som dem vi ser i programmet, har ofte ikke mulighed for at deltage i sociale aktiviteter, ferier og fritidstilbud, og mange af børnene forsøger at skjule familiens dårlige økonomi over for omverdenen. Derfor isolerer de sig socialt. Når man oplever social isolation og mistrivsel i sin barndom, kan det trække dybe spor ind i voksenlivet, siger national chef i Red Barnet, Kirsten Lund Larsen.

Når børn ikke trives, sker det oftere, at deres skoleforløb bliver dårligt. Det sætter en hindring for, at de får en uddannelse senere i livet. Børn, der er vokset op i økonomisk trængte familier, uddanner sig mindre, tjener mindre og får oftere førtidspension som voksne end dem, der aldrig har oplevet fattigdom. Det betyder, at de som voksne fortsat lever et liv på økonomisk lavt blus. Børnene i programmet drømmer om at tjene deres egne penge og give deres egne børn en bedre barndom end de selv har haft.

Politikerne vender det blinde øje til børnefattigdom
Den tendens kender Red Barnet, og organisationen protesterede højlydt, da Folketinget tidligere på året og i efteråret vedtog flere politiske beslutninger, som gør livet sværere for de familier, som er afhængig af overførselsindkomster. Blandt andet et nyt kontanthjælpsloft, der alene sender yderligere 11.000 børn direkte ud i fattigdom. Ud til et utilstrækkeligt børneliv, som dem vi ser i DR2-programmet i aften. Samtidig afskaffede regeringen Danmarks officielle fattigdomsgrænse. Har man ikke sat en officiel grænse, kan fattigdomsudviklingen ikke dokumenteres, og dermed bliver de fattige børn usynlige.

Vi oplever, at børn, der lever i fattigdom, er ved at glide ud af den politiske bevidsthed. Men at vende det blinde øje til, gør ikke konsekvenserne af den økonomiske fattigdom mindre. Derfor er det så uendeligt trist at se, at regeringen vælger løsninger, som går stik imod børnenes bedste, siger Kirsten Lund Larsen.

Hun opfordrer de danske politikere til at pudse brillerne og indse, at de fattige børn er her, og at de politiske beslutninger betyder, at der bliver flere og flere af dem. Særligt når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft den 1. oktober 2016.

Red Barnets indsats for børn i fattigdom
Red Barnet arbejder for børn, der lever i fattigdom i Danmark. Både på den politiske bane og gennem Red Barnets lokalforeninger, hvor vi hjælper børn med at blive en del af et socialt fællesskab. Vi tilbyder ferielejre for børn og familier, der ikke selv har mulighed for at komme på ferie. I Red Barnets oplevelsesklubber har børn og familier med begrænset netværk mulighed for at få gode oplevelser, fællesskaber og nye venner. Med Projektet ’Plads til Alle’ hjælper vi børn fra dårligt stillede familier med at gå til en fritidsaktivitet. Børn, der går til en fritidsaktivitet, trives nemlig bedre og kan være med til at bryde en negativ social arv. Red Barnets frivillige følger blandt andet børnene til og fra fritidsaktiviteterne, så børnene kommer godt i gang med deres nye fritidsaktivitet.

At vokse op i social isolation har konsekvenser for et barns udvikling. Derfor gør vi en indsats for at sikre, at alle børn i Danmark har adgang til at blive en del af et fællesskab.