Nyheder

Pippi Langstrømpe støtter glemte piger på flugt

I år markeres 75-årsdagen for den første bog om Pippi Langstrømpe. I forbindelse med jubilæet lancerer Astrid Lindgren Company og Red Barnet den globale kampagne ’Pippi of Today’. Samarbejdet skal sætte fokus på piger på flugt og samle penge ind til Red Barnets arbejde for den ’glemte gruppe’.

For 75 år siden kom verdens stærkeste pige, Pippi Langstrømpe, til en ny by helt alene. I dag bliver millioner af piger tvunget til at forlade deres hjem og flytte ikke kun til nye byer, men også til nye lande. Piger, der er på flugt, skal samle al deres styrke, mod og håb for at tackle livets udfordringer og finde deres vej til en lysere fremtid. De piger er nutidens Pippi’er.

Nogle af verdens største virksomheder er gået sammen i den internationale kampagne ’Pippi of Today’. Kampagnen samler over hele verden penge ind via merchandise, events og forskellige initiativer. Pengene fra kampagnen, som Astrid Lindgren Company står bag, går til Red Barnets arbejde med piger på flugt.

– I en verden med stadigt stærkere strømninger af nationalisme og fremmedfjendtlighed ønsker vi at sætte fokus på vores fælles ansvar for alle børn ved at fremhæve deres styrke og potentiale. Vi vil støtte de piger, der har mest brug for det, samtidig med at deres stemmer høres. Red Barnets aktiviteter sigter mod at hjælpe pigerne, mens Pippi fungerer som en inspirerende rollemodel, der giver pigerne styrke og håb, siger Olle Nyman, som er Astrid Lindgrens barnebarn og administrerende direktør for Astrid Lindgren Company.

Flere piger på flugt end nogensinde før
Antallet af piger på flugt har ikke været så højt siden slutningen af anden verdenskrig. Piger udgør en særligt sårbar gruppe blandt flygtninge med særlige udfordringer, der ofte bliver glemt. Piger, der er på flugt, er i større risiko for at blive udsat for vold og udnyttelse, som seksuelt misbrug, og børneægteskaber. I de fleste tilfælde tvinges pigerne også til at afbryde deres skolegang.

– Børns rettigheder kender ingen grænser. Alle børn skal have de samme rettigheder, uanset hvem de er, eller hvor de bor. I Red Barnet er vi glade for samarbejdet med Astrid Lindgren Company. Det hjælper med at udvide vores arbejde for piger på flugt. I 2019 interviewede vi piger fra hele verden, der er på flugt, for bedre at forstå deres oplevelser, og hvordan vi bedst kan nå dem med den rigtige indsats. Men vi mangler stadig tilstrækkelige data og viden på området. Med de indsamlede midler fra samarbejdet med Astrid Lindgren Company vil vi være i stand til at hjælpe med at udfylde disse huller i vores viden og udvide vores arbejde, så alle piger kan overleve, lære og blive beskyttet, siger Inger Ashing, direktør Red Barnet International.

Piger på flugt:

  • I 2018 var flere end 70 millioner mennesker på flugt i 2018 – en stigning på 2,3 millioner i sammenligning med året før.
  • Over halvdelen af dem, 53 procent, er børn under 18 år. 138.600 børn forventes at være helt alene og adskilt fra deres forældre.
  • Piger er særligt udsatte; uden adgang til sikre steder, migrationsstier eller hjælp.
    Kilder: UNHCR, Red Barnet