Nyheder

Ny film skal hjælpe unge der får delt nøgenbilleder

Alt for mange børn og unge går rundt med ubearbejdede oplevelser efter at være blevet udstillet på nettet. Det kan mærkes hos Red Barnets SletDet Rådgivning. Sidste år modtog rådgivningen 330 henvendelser fra unge, der er kommet i klemme, og nu skrues der op for markedsføringen af tilbuddet, så endnu flere kan få hjælp. Det sker blandt andet med en oplysningsfilm, som en 17-årig pige har fået ideen til.

  • ”Det føltes som at komme nøgen i skole”.
  • ”Jeg følte mig skyldig, selv om det jo var mig, der var ofret – min mail, der var blevet hacket”.
  • ”Jeg føler på en måde, at jeg er blevet voldtaget”.

Sådan fortæller nogle af de børn og unge, der sidste år henvendte sig til Red Barnets rådgivning Sletdet. Her er der hjælp at hente, hvis man for eksempel har fået delt nøgenbilleder mod sin vilje. Som de eneste i Danmark tilbyder Red Barnet nemlig gratis og individuel hjælp til at få slettet krænkende materiale fra nettet.

Rådgivningen Sletdet har eksisteret siden 1. maj 2016, og sidste år fik rådgivningen 330 henvendelser fra børn og unge. Det svarer til mere end en henvendelse om dagen. Størstedelen drejer sig om at få slettet materiale, og i tre ud af fire tilfælde er det piger, som har brug for hjælp.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, glæder sig over, at så mange børn og unge har taget imod tilbuddet om rådgivning gennem Sletdet.

Hvis unge ikke får hjælp, kan det give dem varige mén, for den digitale deling kan være lige så psykologisk belastende for de unge som fysiske krænkelser og seksuelle overgreb i den fysiske verden. Derfor er det så vigtigt at få spredt budskabet om, at det skal tages alvorligt, og at der er hjælp at hente til de mange børn og unge, der oplever at blive udstillet og krænket på nettet, siger Kuno Sørensen.

Film med ung afsender
Målet er nu at sprede budskabet om muligheden for hjælp til endnu flere. Det sker med en markedsføringskampagne for Sletdet, som Red Barnet sætter i gang i dag.

Vi har en formodning om, at langt flere børn og unge end dem, der kontakter Sletdet, har brug for hjælp og støtte efter at være blevet udstillet på nettet. Mørketallet er stort. Mange føler skyld og skam og taler ikke med nogen om oplevelserne – ikke engang deres forældre. De ubearbejdede følelser risikerer at udvikle sig til traumer. Det kan vi ikke bare se på i Red Barnet, og derfor vil vi så gerne nå ud til flere med budskabet om, at der er hjælp at hente, siger Kuno Sørensen.

Markedsføringen af Sletdet sker især med en ny oplysningsfilm, som Red Barnet og Marlowfilm har produceret i samarbejde. Ideen til filmen kommer fra 17-årige Cisca Øvlisen, der er elev på Øregård Gymnasium. Sammen med sine klassekammerater har hun instrueret og produceret den første udgave af filmen, og senere har Cisca Øvlisen lavet manuskriptet til og instrueret den endelige version, som Marlowfilm har produceret.
Red Barnet er meget taknemlige for samarbejdet med både Cisca Øvlisen og Marlowfilm.

Med en ung som afsender på filmen føler vi os sikre på, at andre unge også vil tage godt imod budskabet i filmen, og vi håber, at den vil blive delt flittigt blandt de unge. Der skal mere opmærksomhed på, at det er ulovligt at dele billeder af andre i private situationer, medmindre man har fået tilladelse til det. Og det kan have meget voldsomme konsekvenser, hvis man gør det, siger Kuno Sørensen.

Microsoft har bidraget til finansieringen af markedsføringskampagnen for Sletdet. Marlowfilm og Cisca Øvlisen har produceret oplysningsfilmen gratis for Red Barnet. 

Baggrund om Red Barnets SletDet Rådgivning
Unge deler i stigende grad intime billeder med og af hinanden. Ifølge Ungeprofilundersøgelsen, der udkom i 2016, har 20 procent delt et seksuelt billeder eller video af sig selv. 16 procent har oplevet, at andre har delt et seksuelt billede eller video af dem. Når delingen sker uden samtykke, er det en krænkende og ulovlig handling, som kan få store psykiske konsekvenser for ofret.

Red Barnet etablerede 1. maj 2016 rådgivningen SletDet, der er et fortroligt tilbud til børn og unge, der har oplevet ufrivilligt at få delt krænkende informationer, billeder, videoer og andet på nettet.

Børn og unge kan få hjælp til blandt andet at slette materialet, begrænse delingerne og anmelde krænkelserne. De tilbydes også emotionel støtte og psykologisk førstehjælp i den svære tid, som ofte følger, når man er blevet ufrivilligt eksponeret på nettet.

Fra 1. maj til 31. december 2016 har Sletdet fået 330 henvendelser. Størstedelen af dem drejer sig om at få slettet materiale. Tre ud af fire henvendelser kommer fra piger, og aldersmæssigt er 14-17-årige den gruppe, der fylder mest.

SletDet Rådgivningen kan kontaktes skriftligt via hjemmesiden eller telefonisk på 2927 0101.