Monsun truer Rohingya-børn

- akut fare for ny katastrofe

20-04-2018
NYHED

Red Barnet har besøgt Cox’s Bazar i Bangladesh, hvor hundrede tusinder af stærkt traumatiserede rohingya-børn nu risikerer oversvømmelser og livstruende sygdomme. Børnene er flygtet fra bestialske overgreb i Myanmar til Cox’s Bazar i Bangladesh og er nu i overhængende fare for at skulle gennemleve en ny humanitær katastrofe.

Den første monsunregn er nu faldet, og allerede nu er det tydeligt, at de primitive forhold i teltlejren ikke kan stå imod de enorme vandmængder.
Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen har været i Cox’s Bazar for at danne sig et indtryk af forholdene:

- Folk bor i meget tæt befolkede områder og på skrøbelige skrænter, som snart bliver oversvømmet af de kraftige regnskyl, der er på vej. Vi gør, hvad vi kan, for at forebygge de værste skader, men vi frygter det værste. Mange af de flygtede børn og voksne kommer til at opleve, at deres telte bliver skyllet bort, og veje vil blive oversvømmede og så mudrede, at mange mister adgangen til mad, rent drikkevand og lægehjælp.

- Oversvømmelser og det brakvand, som kommer til at ligge efter de kraftige regnskyl, vil i høj grad øge risikoen for en masse vandbårne sygdomme som malaria, diarre, og i værste tilfælde kolera. Der er overhængende fare for, at rohingyaerne nu skal opleve endnu en humanitær katastrofe, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Mindst 688.000 rohingyaer – mere end halvdelen af dem børn – er flygtet fra Myanmars delstat Rakhine, siden volden eskalerede 25. august sidste år.

Red Barnet intensiverer lige nu indsatsen i Cox’s Bazar for at forebygge monsunens ødelæggelser. Derudover har Red Barnet oprettet særlige ’børnevenlige zoner’ i området, hvor børnene kan søge tilflugt og få psykosocial støtte.
Rigtig mange af de flygtede børn har mistet deres familie under flugten, og risikoen for overgreb og udnyttelse af børnene er overhængende.