Michael Schøt besøger flygtningebørn i Jordan med Red Barnet

10-08-2017
NYHED

Red Barnets landsindsamling den 3. september 2017 sætter blandt andet fokus på børn på flugt fra krig og katastrofer. I den forbindelse besøger komikeren Michael Schøt i disse dage Zaatari-flygtningelejren i Jordan, hvor han vil møde nogle af de mange børn på flugt fra krigen i Syrien og samtidig opleve, hvad Red Barnet gør for at hjælpe dem.

Hvide telte og containere så langt øjet rækker, støv og ulidelig varme er det, der umiddelbart møder en, når man ankommer til Zaatari-flygtningelejren i Jordan – verden største flygtningelejr for syriske flygtninge. Her bor flere end 80.000 mennesker, og 20 procent af dem er børn under fem år.

Som ambassadør for Red Barnet sætter komiker Michael Schøt i disse dage fokus på livet for de mange børn på flugt, der bor i lejren, og hører om børnenes liv, deres hverdag og om deres drømme. Han opfordrer danskerne til at melde sig som indsamlere til Red Barnets årlige landsindsamling første søndag i september, hvor pengene blandt andet går til netop børn på flugt.

Ved besøget i lejren har Michael Schøt blandt andet mødt børn, der hver dag kommer i Red Barnets midlertidige skoler og Red Barnets beskyttede områder for børn. Mødet med børnene i Zaatari-flygtningelejren har sat tingene i et absurd perspektiv, fortæller komikeren.

– Det er et vanvittigt sted med blikskure og telte hele vejen til horisonten. Børnene prøver på at skabe noget, der minder om et liv, selv om de har sindssyge odds imod sig. De får udleveret noget brød om morgenen, så de ikke dør af sult. Så arbejder de i fire-fem timer, går i skole i to timer, og så arbejder de igen for at brødføde deres familie. Det er lige til at blive deprimeret over. Men børn er jo børn. De finder også tid til at spille fodbold og fnise – de finder en måde at imitere livet på, siger Michael Schøt.

16-årige Aisha er et af de børn, der har gjort størst indtryk på ham. Hun havde et normalt liv i Damaskus, indtil hun måtte flygte til Zaatari-lejren, hvor hun nu har boet i snart fem år. I begyndelsen hadede hun det.

– Nu er hun ellevild med at komme i Red Barnets beskyttede område for børn og at gå i skole. Hun vil gerne være læge og give noget tilbage til samfundet. Man tænker bare: Du har ikke fået noget af universet – hvorfor vil du give noget tilbage? Jeg har selv lige fået et brev fra Københavns Kommune om, at jeg skal sortere affald. Det blev jeg da lidt sur over. Kontrasten er sindssyg! Det er rørende at se, hvordan børn bare indordner sig og får det bedste ud af situationen. De tænker: Kan man også spille fodbold her? Nå, så gør jeg da det, forklarer Michael Schøt, der selv har to piger på fem og ni år.

Fem år som flygtningelejr
Zaatari-flygtningelejren har netop passeret en trist mærkedag. Den 28. juli var det præcis fem år siden, at lejren åbnede. Gennem årene har flere end 460.000 syrere passeret gennem lejren, og hver uge bliver der født cirka 80 børn.

Red Barnets arbejde i lejren gør en kæmpe forskel for børnene, mener Michael Schøt.

– Det er fuldstændig afgørende for børnene, at de kan komme i Red Barnets skoler og beskyttede områder. Det er deres frirum – deres eneste sted at gå hen. Hvis de ikke havde det afbræk fra en ellers meget grå hverdag, ville deres liv gå helt i stå, siger han.

I Jordan driver Red Barnet midlertidige skoler og børnevenlige områder, som udgør trygge steder, hvor syriske flygtningebørn kan lære at læse og skrive, lege og begynde at bearbejde de voldsomme oplevelser, de har haft i Syrien og under deres flugt til Jordan. Red Barnet yder også psykologisk førstehjælp til tusinder af børn, som udviser emotionel stress, rådgiver forældre, vaccinerer børn, assisterer spædbørnsmødre og sørger for basale fornødenheder som mad, tøj, vand og medicin.

Det anslås, at der hver uge er flere end 6.500 børn i Zaatari-lejren, som kommer i Red Barnets midlertidige skoler, børnehaver og børnevenlige områder.

FAKTA OM RED BARNETS LANDSINDSAMLING
• Red Barnets landsindsamling finder sted den 3. september 2017 og sætter i år fokus på de dårligst stillede børn i verden og i Danmark. Man kan tilmelde sig som indsamler på: https://tilmeld.redbarnet.dk/
• Red Barnet redder og beskytter børn og familier med livsvigtig hjælp og tryghed i krigszoner og under flugten fra krig og konflikter. Red Barnet uddeler mad, vand og medicin i de lande, hvor sultkatastroferne hærger, og ruster flere børn og deres familier til at modstå tyfoner og jordskælv i områder truet af naturkatastrofer.
• I Danmark giver Red Barnet flere af de dårligst stillede børn ferieoplevelser og mulighed for at deltage i fritidstilbud. Organisationen bidrager også til trivsel og fællesskaber i mange skoler, børnehaver, vuggestuer og dagplejer.