Nyheder

Vi redder børn fra at drukne i Middelhavet

Alene i år er mindst 600 børn omkommet i deres forsøg på at flygte over Middelhavet. Red Barnet har sendt sit eget redningsskib ud på den centrale del af Middelhavet for at redde børn fra de livsfarlige bølger og bristefærdige både. Flugtruten har allerede kostet alt for mange børn livet. Det skal stoppe nu.

En ny analyse, foretaget af Red Barnet, viser, at mindst 600 børn er døde eller forsvundet på Middelhavet mellem 1. januar og 26. september i år. Det svarer til to børn om dagen.

– Middelhavet er blevet en massegrav for børn, der flygter fra krig, forfølgelse og ekstrem fattigdom. Vi kan ikke fortsætte med at ignorere den tragedie, som udspiller sig igen og igen på det hav, der leder til Europas havne. Vi har en forpligtelse til at beskytte børn – både her i Europa og på deres livsfarlige rejser, siger generalsekretær for Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

Derfor har Red Barnet sendt sit eget redningsskib ud på Middelhavet. Siden september har skibet været med til at redde flere end 600 mennesker – herunder 85 børn.

– I næsten et årti har Red Barnet ydet støtte til de børn, der er rejst over Middelhavet til Italien. Nu har vi valgt at sætte ind med et redningsskib for at redde flest mulige liv. Vi er der for børn i de lande, de flygter fra, vi er der, når de kommer frem og har brug for sikkerhed. Nu er vi der også på den farligste del af rejsen, siger Jonas Keiding Lindholm.

Redningsskib indrettet særligt til børn

Red Barnets redningsskib, ’Vos Hestia’, er lastet med medicin, mad og tøj, og det er bemandet af læger og børnefagligt personale, som står klar på skibet til at give børnene mad, vand, medicin og behandling. Skibet er indrettet med sikre områder, hvor børnene kan opholde sig, indtil skibet når i havn på Italiens kyst.

Børnene og deres familier bliver sejlet til en italiensk havn, hvor de modtages af de italienske myndigheder, FN, Røde Kors og Red Barnet.

– Vores redningsskib i Middelhavet kan betyde forskellen mellem liv og død for tusindvis af mennesker. Vi mener, at vi er nødt til at være tilstede her for at opfylde vores mission om at rede børns liv. Vi forventer at nå op til 20.000 mennesker til havs over de næste 15 måneder, yde medicinsk assistance, opfylde de basale behov med mad og vand, beskytte sårbare børn og støtte dem i at finde sikkerhed, siger Jonas Keiding Lindholm.

Den italienske kystvagt koordinerer alle redningsaktionerne i den centrale del af Middelhavet, så Red Barnets og andre organisationers redningsskibe når frem til de flygtninge og migranter, som har brug for hjælp. Red Barnet arbejder tæt sammen med de øvrige organisationer for at hjælpe de børn, der er mest sårbare, bedst muligt.

Fakta om omkomne på Middelhavet

  • Red Barnet vurderer, at mindst 600 børn er døde i forsøget på at krydse Middelhavet fra 1. januar til 26. september 2016. Det er cirka 2,1 barn pr. dag.
  • Flere end 20.600 flygtninge- og migrantbørn er ankommet til Italien siden 1. januar 2016. Af dem er 18.400 uledsagede.
  • Red Barnet har været til stede i italienske havne i mere end otte år, hvor vi blandt andet har hjulpet med at beskytte uledsagede børn, når de kommer i land. Nu udvides operationen til også at hjælpe med at redde liv til havs.

Fakta om Red Barnets redningsskib 'Vos Hestia’

  • Sejler under italiensk flag og arbejder under den italienske kystvagt, som koordinerer alle operationer på den centrale del af Middelhavet.
  • Har plads til 300 mennesker ad gangen, som kan være på skibet i op til tre dage. De vil typisk være på skibet i 20-30 timer, før skiber sejler dem i en sikker italiensk havn.
  • Opererer i farvandet mellem Nordafrika og Italien, hvor der er det største behov for hjælp i øjeblikket. Har faciliteter til at redde både børn og voksne, men er i højere grad end andre redningsskibe udstyret til at varetage børnenes behov og i særlig grad sårbare og uledsagede børn. 

Red Barnets team består af: logistikere, et medicinsk team, eksperter i børnebeskyttelse og kulturformidlere. Red Barnets danske logistiker Claus Gjørret har været med ombord under nogle af redningsaktionerne.