Nyheder

Lise Rønne og Christian Degn bliver værter for ’Hjælp børn uden hjem’

Lise Rønne og Christian Degn er værter, når Danmarks Indsamling 2018 kulminerer med et stort indsamlingsshow på DR1 lørdag den 3. februar 2018. Sammen med hele Danmark samler de 12 største humanitære organisationer og DR ind til verdens hjemløse børn. I år ventes Danmarks Indsamling at runde en milliard kroner!

På verdensplan er der millioner og atter millioner af børn, der ikke har noget hjem, et sted at være tryg, et sted at være barn. Nogle børn har aldrig haft et, andre er på flugt fra krig, fattigdom, sult og sygdom.

Derfor samler Danmarks Indsamling 2018 ind til børn uden hjem i verdens fattigste lande. Det sker i samarbejde med Lise Rønne og Christian Degn, og i samarbejde med alle danskerne, som har indsamlingsaktiviteter landet rundt i hele januar måned.

Det er 12. gang Danmarks Indsamling løber af stablen, og i år er der mulighed for at runde en milliard indsamlede kr. over de 12 år, når det hele kulminerer i et kæmpe tv-show på DR1 lørdag den 3. februar 2018 – direkte fra Dokk1 i Aarhus. Værterne Lise Rønne og Christian Degn har selv besøgt to af de projekter, som årets indsamling går til:

'Jeg har været med før, og jeg ser enormt meget mening i at være med igen. Jeg kigger tit på mine egne børn og tænker, hvor privilegerede de er at være født et sted på kloden, hvor et hjem og trygge rammer nærmest er en selvfølge. For trygge rammer er så åbenlyst en forudsætning for at kunne trives, at kunne lære, at kunne skabe en fremtid, der giver mening. Jeg håber virkelig, at danskerne vil være med til at give nogle af de mange børn, der er født et mindre privilegeret sted på kloden, en bedre start på livet', siger Lise Rønne, og Christian Degn supplerer:

'Jeg har netop med egne øjne set, hvor stor en kontrast der er på at vokse op i et land med grønne græsplæner i baghaven til en flygtningelejr omgivet af ørken. Her sidder børnene tavse og med tomme blikke – uden noget at tage sig til. Det er så vigtigt at give børnene en stemme, en håndsrækning. Børn skal ikke være deres egen forsørger, børn skal tages af, og de skal have omsorg og kærlighed. Det håber jeg, at danskerne vil være med til at støtte op om.'

Børn uden hjem er en af de såkaldt stille katastrofer, der ikke kan konkurrere i nyhederne med krig og naturkatastrofer, og derfor bliver de glemt. Børnene er ofte overladt til sig selv, uden mad og drikke og uden nogen form for omsorg.

Op mod 150 millioner børn lever på gaden

De præcise tal kendes ikke, men FN vurderer, at op mod 150 millioner børn lever på gaden. Dertil kommer de millioner af børn, der er på flugt, er fordrevne fra deres hjem, bor i flygtningelejre, og børn der bor i hjem, der ikke er værd at bo i.

I et land som Sierra Leone har alt for mange børn mistet en eller begge forældre blandt andet under ebolaen. Og mere end 49.000 børn bor helt alene på gaden. Børnene lever i en uafbrudt risiko for vold, misbrug og udnyttelse. I Libanon er der 1,5 millioner syriske flygtninge, over halvdelen er børn. Mange bor i telte eller midlertidige boliger – ofte uden det mest basale som rent vand, toilet eller elektricitet. I det nordøstlige Nigeria er næsten en mio. børn internt fordrevne på grund af terrorgruppen Boko Haram uden udsigt til en fremtid.

'Vi samler ind til børn, der lever et liv, hvor hver dag begynder med at bekymre sig om og være bange for, hvad de skal have at spise og drikke, og hvor de skal tilbringe den næste nat. Det er ikke noget liv for et barn. Børn skal have lov at lege, uddanne sig og være raske og glade. Det er desværre slet ikke tilfældet for rigtigt mange børn verden over. Mange børn uden hjem bliver slået og misbrugt og må gå gennem dagen med tiggeri, tyveri og prostitution. Derfor handler Danmarks Indsamling 2018 om at hjælpe børn uden hjem', siger Anna Rørbæk, der er talsperson for Danmarks Indsamling og chef for kommunikation og public affairs hos BØRNEfonden.

Frem mod den 3. februar samler Danmarks 12 største humanitære organisationer og DR – sammen med danskerne – ind til 12 konkrete projekter, der skal hjælpe børn uden hjem. Projekter, som blandt andet skal sikre uddannelse og fremtid for de mange børn, livslyst og sundhed.

DR sætter fokus på årets tema

Både tv, radio og net er med, når Danmarks Indsamling for 12. gang løber af stablen. P1, P3, P4, Aftenshowet, Ramasjang og DR Ultra er blandt de DR-platforme, der sætter fokus på årets tema med journalistik, oplysning og underholdning. I løbet af januar og første uge af februar bliver sendefladen fyldt med danskernes historier, auktioner og konkurrencer, der støtter op om indsamlingen, og det hele kulminerer med et stort indsamlingsshow på DR1 lørdag den 3. februar 2018 kl. 19.00, som styres af det nye værtspar Lise Rønne og Christian Degn og sendes direkte fra Dokk1 i Aarhus:

'Børn uden hjem, tryghed eller tilhørssted er én af de katastrofer, der desværre får alt for lidt opmærksomhed i medierne, og som samtidig er helt ødelæggende for et barns psyke og fremtid. På DR ser vi frem til at rette opmærksomheden mod denne ’stille katastrofe’, når Danmarks Indsamling for 12. gang bliver sendt på DR1. Vi vil i tiden op til og på selve aftenen gøre vores til, at showet bliver bragt på bedst mulige måde med den rette blanding af journalistik, oplysning og underholdning – forhåbentligt med en masse hjælp og støtte fra danskerne, præcis som de forgange år', siger DRs redaktør Anders Thomsen.

Om Danmarks Indsamling:

Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs 17 Verdensmål for en bæredygtig global udvikling.

I 2018 er det 12. gang, Danmarks Indsamling afholdes. Indsamlingen løber fra 1. januar med aktiviteter i hele landet og kulminerer med et tv-show på DR1 den 3. februar 2018 kl. 19.00. Siden det blev afholdt første gang i februar 2007 har danskerne bidraget med mere end 957 millioner kroner, og hjulpet mere end syv millioner mennesker til en bedre tilværelse. I 2017 samlede private danskere, virksomheder og organisationer 90 millioner kroner ind under temaet 'Intet barn må sulte'.

De 12 deltagende organisationer er:

BØRNEfonden, CARE Danmark, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Oxfam IBIS, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og UNICEF Danmark.

Desuden kan 10 % af det indsamlede beløb søges af mindre organisationer til langsigtede udviklingsprojekter, der lever op til indsamlingens kriterier og årets tema.