Nyheder

Kronprinsen stak til søs med Red Barnets ferielejr

Solen stod højt på den blå himmel, da skonnerten Fylla stævnede ud fra havnen i Svendborg mandag middag. Med ombord var 12 unge fra Red Barnets sommerferielejr fra Kalundborg, en flok frivillige og en helt særlig gæst. Red Barnets protektor H.K.H. Kronprinsen var nemlig med på sommerlejrens første dag. 

Der blev talt både sømandssnak og om EM i fodbold, da H.K.H Kronprinsen mandag eftermiddag mønstrede skonnerten Fylla og tilbragte en eftermiddag under solens stråler i Det Sydfynske Øhav sammen med 12 unge fra Red Barnets sommerferielejr fra Kalundborg. 

Kronprinsen sang både med på sømandsviser og satte sejl på den smukke skonnert, da den tog turen langs kysten fra Svendborg til Fåborg. Vejret var lige så kongeligt som selskabet, og stemningen var hyggelig og afslappet som på enhver anden af Red Barnets 53 sommerlejre, som for alvor bliver skudt i gang i denne uge. 

Og det var en Kronprins i sit rette element, der bandt knob og spillede Uno på dækket med de unge deltagere: 

– Det er en kæmpe oplevelse for mig at være med på de her udflugter med Red Barnet. For mit vedkommende varer turen jo kun en enkelt dag, men jeg får rigtig meget ud af at møde de børn og unge, som er med på turene. Jeg har efterhånden haft en del oplevelser med Red Barnet – både ude i verden og herhjemme i Danmark – og uanset scenariet, så ser jeg jo, hvordan de oplevelser, som Red Barnet sætter op for børn og unge, virkelig motiverer dem og er med til at skabe trivsel. 

Særlig stemning på havet 
Kronprinsen har efterhånden været med Red Barnets familieoplevelsesklubber eller sommerlejre i Danmark en god håndfuld gange, men mandagens tur på Fylla er protektorens første til havs. Og her hersker der en helt særlig stemning, som også sætter sig i børnene. 

– Der er helt klart en anden stemning her på skibet. Der er en helt anden disciplin, når man står ud med et skib. Der kan jo ske farlige ting på et skib – man kan falde over bord eller få et sejl i hovedet, hvis man ikke hører efter og følger skibets regler. Det kræver en portion disciplin, som besætningen på deres meget rolige måde formidler til de unge: Man skal lytte, når der bliver slået på klokken, man skal løfte i flok, hvis alting skal lykkes, man skal holde spisetiderne og mobiltelefonerne ligger i øvrigt i køjerne. 

Efter at have talt med de fleste af lejrens unge deltagere, oplevede Kronprinsen, at flere af dem er gengangere på Fylla: 

– De har haft et brændende ønske om at komme tilbage. Her er rart, her er ro og her er en struktur, som de måske ikke har derhjemme. 

Tiltrængt ro og struktur til søs 
Efter den klassiske ’tre-kaffe’ og kage, som hører sig til på et skib, var det tid til at tage sejlene ned og sætte kurs mod havnen i Fåborg. Her afmønstrede Kronprinsen og sagde tak for denne gang. Det gjorde han med endnu en god oplevelse i sin rygsæk som protektor for Red Barnet. 

– Jeg har endnu en gang fået bekræftet, at de initiativer vi tager og gør i Danmark – og særligt i Red Barnet – giver barnet eller den unge en ro og en tro på sig selv. Der er mange, der ikke helt kan finde fodfæste i deres egen tilværelse. Så kommer de her og får den ro og struktur, som børn i virkeligheden godt kan lide. 

De frivillige fik også en særlig hilsen fra Kronprinsen med på vejen. 

– Jeg kan jo se, at de frivillige viser en glæde ved og et personligt kendskab til de enkelte børn, og børnene føler sig trygge og glade ved de frivillige. Det giver et særligt nærvær, at de frivillige tager sig tid, ved siden af deres arbejde, til at være der for de her unge mennesker, som måske har lidt mere brug for det end andre. 

Vigtigt besøg for hele Red Barnet 
Der er ingen tvivl om, at Kronprinsens besøg er noget ganske særligt. Det gælder både for de unge og de frivillige – og for Red Barnets stedfortrædende generalsekretær Janne Tynell, som også var med på dagens sejltur. 

- Det er jo først og fremmest en kæmpe oplevelse for de unge, at Kronprinsen prioriterer at bruge tid på dem. Og så er det rigtig vigtigt for os i Red Barnet, at Kronprinsen kommer her og sætter fokus på det arbejde, vi laver med børn og unge, der til daglig har en del mere at kæmpe med end deres kammerater. Det sender også et signal til de frivillige om, at deres arbejde er værdsat og vigtigt. Uden alle de frivillige kunne vi ikke gennemføre vores aktiviteter for børn i Danmark. Børnene oplever nærværende voksne, som virkelig vil dem, de knytter gode venskaber og får nogle oplevelser, som de ellers ikke ville få, siger Janne Tynell. 

 

Fakta om Red Barnets ferielejre 
Red Barnet har siden 1949 afholdt ferielejre for børn, unge og familier, der befinder sig i udsatte positioner. På ferielejrene deltager børn, unge og familier i positive fællesskaber og aktiviteter, der kompenserer for en række centrale afsavn, de oplever i hverdagen.   

Ferielejrene er et trygt fællesskab, hvor børn og unge får nye erfaringer med egne potentialer, ressourcer og sociale færdigheder. Egenskaber som giver dem mulighed for at mestre deres eget liv på lige fod med andre børn og unge i Danmark. Samtidig inkluderer ferieoplevelserne dem i det daglige børne-/ungefællesskab, fordi de kan være med i snakken om, hvad de har oplevet, når de vender tilbage til skolen efter sommerferien.  

Red Barnet afholder både ferielejre for børn i alderen 7-12 år, teenlejre for unge i alderen 13-18 år og familielejre for forældre med børn i alderen 7-12 år. Alle deltagere på Red Barnets ferielejre henvises af fagligt personale med indsigt og godt kendskab til de børn, unge og familier, som har brug for Red Barnets sociale tilbud.  

I år arrangerer Red Barnet 53 sommerlejre rundt omkring i landet for omkring 1.200 børn og deres forældre. Det er lige så mange deltagere som i 2020, hvor antallet var rekordhøjt. 

Ferielejre ombord på Fylla 
Red Barnet har holdt ferielejre i samarbejde med Fylla siden 2019, og det er siden blevet en fast del af Red Barnets lejrkoncept. Sejladsen foregår i det sydfynske farvand, og skipper sikrer at eventyret allerede går i gang, når skibet sejler ud. Arbejdsopgaverne ombord på Fylla er mangfoldige og giver alle en plads fællesskabet. Lejren faciliteres af frivillige i samarbejde med skibets besætning med fokus på fællesskab, samarbejde og tryghed - og deltagernes forskellige forudsætninger og kompetencer.  

Fylla har plads til at medtage en besætning på højst 26 personer (20 deltagere og 6 frivillige). Kalundborg lokalforening afholder for andet år i træk ungelejr ombord på Fylla. I 2021 afholder Kalundborg to ungelejre på Fylla til stor gavn for unge, som er særligt udfordret af bl.a. ensomhed. De unge er henvist i samarbejde med det boligsociale projekt, Tryghed og Trivsel i Kalundborg kommune.