Kronprinsen byggede kæmpe-
fuglerede sammen med
udsatte børn
Der blev samlet kviste og grankogler i stor stil, da Red Barnets protektor H.K.H. Kronprinsen i dag byggede en kæmpe fuglerede i Svanninge Bjerge på Fyn sammen med børnene i Red Barnets familieoplevelsesklub.
En gang om måneden tager børnene og deres familier på tur med klubbens frivillige, og dagens kongelige besøg vakte stor begejstring hos både store og små.
Den lysegrønne bøgeskov og en kæmpe fuglerede af skovens grene og kviste dannede rammen, da Red Barnets protektor H.K.H. Kronprinsen i dag var med Red Barnets familieoplevelsesklub i Assens på udflugt i den nyudsprungne bøgeskov i Svanninge Bjerge ved Faaborg på Fyn.
De cirka 20 børn og deres forældre tog begejstret imod Red Barnets protektor, og da den første generthed over, at det faktisk var den ægte Kronprins, der kom på besøg, havde lagt sig, kastede børnene i alle aldre sig uden tøven ud i dagens aktiviteter. Med god hjælp fra Kronprinsen byggede de en kæmpe-fuglerede af grene og kviste fra skoven, og bagefter hjalp Kronprinsen børnene med at ’flyve’ op i reden ved hjælp af seletøj og hejseværk. En ’flyvetur’ der fremkaldte store smil og høj latter fra børnene.
Men det var ikke kun børnene, der var begejstrede over dagens leg i skoven. Også Kronprinsen tog en varm og positiv oplevelse med sig hjem.
– Det er spændende for mig at komme tæt på børn fra andre steder i landet og med vidt forskellig baggrund. Dagen i dag viser bare, at børn er børn. De børn, jeg har mødt i dag, ligner mine egne børn. Det gør mig glad at se, hvor godt de tager imod de oplevelser og den nærhed, som Red Barnets familieklub giver dem, siger Kronprinsen.
Kronprinsen takker til de frivillige
Kronprinsen bed mærke i den umiddelbarhed og nysgerrighed, som børnene i familieoplevelsesklubben mødte ham med.
– Jeg synes, det er fantastisk, at børnene kommer og vil holde i hånd og gå med mig med rundt i skoven. Det er meget sødt og spontant, siger Kronprinsen.
Kronprins Frederik har været protektor for Red Barnet siden 2002. Han har tidligere besøgt organisationens internationale indsatser, og sidste år besøgte Kronprinsen for første gang en af de danske oplevelsesklubber for udsatte familier.
Ingen oplevelsesklub uden de bærende frivillige kræfter, og dem sendte Kronprinsen en stor tak til efter sine timer i Svanninge Bjerge.
– Vi må ikke glemme, at det er de frivillige voksne, der bærer aktiviteterne i klubberne. Det er vigtigt, at der er voksne, som har lyst og tager sig tid til at hjælpe i de lokale oplevelsesklubber. Det er jeg meget imponeret over, siger Kronprinsen, som kalder det en helt særlig oplevelse at være sammen med familieoplevelsesklubbens børn, som måske ikke altid har det lige så nemt som andre børn.
Stor betydning for både store og små
Også Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm var med på turen og han var meget begejstret over dagens besøg:
- Det betyder noget ganske særligt, at Kronprinsen kommer og er en del af et arrangement som Red Barnets fugletur med familieoplevelsesklubben i dag. Det bringer stor glæde for både børnene og deres familier, at Kronprinsen så naturligt og positivt er en aktiv del af begivenhederne og har lyst til at lege og tilbringe dagen sammen med dem, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.
- Det betyder også rigtig meget for vores mange engagerede frivillige, at Kronprinsen kommer og oplever det fantastisk arbejde, de er en del af, helt tæt på. De frivillige er jo afgørende for Red Barnets mange arrangementer og alle vores lokale oplevelsesklubber og lejre. Jeg er sikker på, at alle – både store og små – havde en rigtig god og sjov oplevelse i dag. Det havde jeg også selv, siger Jonas Keiding Lindholm
Ingen skovtur uden bål. Og ganske ligesom Kronprinsens udflugt med Red Barnet sidste år, sluttede udflugten i Svanninge Bjerge også med at lave mad over bålet. Der blev stegt kyllinger og serveret salat med friske bøgeblade og skovsyre, som børnene havde plukket i skoven. Også den menu begejstrede både børn og voksne.
Svanninge Bjerge er ejet af Bikubenfonden, der samarbejder med Red Barnet omkring den natursociale indsats 'Natur til et godt liv', og ofte udlåner naturområdet til familieoplevelsesklubber og lejre.
- Fakta om Red Barnets familieoplevelsesklubber
Red Barnets første familieoplevelsesklub blev oprettet i 2009. I dag findes der 66 familieoplevelsesklubber spredt ud over hele Danmark. - Familieoplevelsesklubberne hjælper familier i særligt udsatte positioner, som har et begrænset netværk, med at få gode oplevelser og nye venskaber i deres lokalområde. I klubberne mødes familierne med andre familier og har samtidig mulighed for at få gode oplevelser sammen med deres egen familie.
- Aktiviteterne er forskellige fra gang til gang og kan være alt fra madklub til en tur i teatret eller en udflugt i skoven. Fælles for klubberne er, at de mødes jævnligt, at alle er velkomne, og at de giver både voksne og børn mulighed for at have det sjovt og få nye venner og oplevelser.
- Det er gratis for familier og frivillige at være medlem af klubben og deltage i aktiviteterne. Familierne får tilbuddet om at komme med i klubben via kommunens socialfaglige personale (socialrådgivere, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker). Det er fagpersonerne, der inviterer familierne med til klubben, og Red Barnets frivillige overtager herefter kontakten og aktiviteterne.
- Klubberne består af en gruppe familier med børn i alderen 5-12 år. Der er typisk 35-40 familiemedlemmer og 10-12 frivillige i hver klub.
- Hver oplevelsesklub arrangerer cirka ti ture om året, og familierne er selv med til at bestemme aktiviteterne.
- I 2016 arrangerede Red Barnets familieoplevelsesklubber ture og lejre for flere end 2500 børn.