Hvordan taler du med dit barn
om angrebet i Nice?

15-07-2016
NYHED

Mange danskere var klar til at tage på sommerferie i det sydfranske, da Nice blev udsat for et angreb natten til fredag d.15.juli. Mindst 84 meldes omkomne og 18 er i kritisk tilstand efter en lastbil kørte ind i en stor menneskemængde, der var samlet for at fejre nationaldagen.

Tag hul på snakken

Billeder fra aftenens angreb er voldsomme og kan være svære for børn at forstå. Derfor er det vigtigt, at forældre og andre voksne taler med børnene om det, de har set og hørt - for at skabe tryghed og undgå unødig frygt. Red Barnet giver gode råd til hvordan.

Det gør indtryk på os alle, når vi ser de stærke billeder. Vi har ikke ord til at beskrive vores følelser, og vi føler os magtesløse. Det gælder for voksne – og det gælder endnu mere for børn. Angrebet i Nice kan vække bekymring, især for de familier, som er i byen eller som har planlagt at tilbringe en del af sommerferien i byen. De naturlige spørgsmål står i kø for at finde et svar: Hvad skete der, hvorfor skete det, kan det ske igen og skal jeg være bange? Derfor er det vigtigt, at forældre og andre voksne taler med børn om de tragiske hændelser i Nice. Det fortæller seniorrådgiver i Red Barnet, Gitte Jakobsen.

- Mange danske familier med børn er på ferie i Sydfrankrig lige nu. Eller måske kender de nogen, der er der eller lige har været der. Børn påvirkes af det, de ser og hører. De tumler med mange spørgsmål. Nogle bliver bange og begynder måske at opdigte ting, fordi de ikke helt forstår, hvad der er sket. Derfor er det utrolig vigtig, at forældre får snakket med børnene om det, siger Gitte Jakobsen.

Sådan gør du

- En uformel samtale over morgenmaden kan bidrage betydeligt til at afværge unødig frygt og skabe tryghed. Her er det vigtigt, at man tager sig god tid og prøver at svare på alle børnenes spørgsmål på en udramatisk måde, siger Gitte Jakobsen, der anbefaler alle forældre at tage hul på snakken.

- Det er ikke alt, vi kan forklare. Men vi kan tale om alt. Og det er vigtigt, at børnene ved, at det er okay at tale om, hvordan man har det i en her situation, siger Gitte Jakobsen.

Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer og hvilke spørgsmål, de har, men Red Barnets råd er et godt udgangspunkt: 

  • Tal med dit barn om angrebet i Nice.
  • Vær parat til at svare på spørgsmål fra dit barn så konkret som muligt ud fra barnets modenhed, men uden at udpensle detaljer.
  • Husk at især yngre børn ’fylder ud’ med deres fantasi, hvis der er ting, de ikke forstår.
  • Bevar roen.
  • Lad ikke børn under 12 år se tv-nyhederne eller nyheder på nettet alene.

 Se Red Barnets 6 råd om at tale med sit barn ved angreb.