Nyheder

“Hvis jeg også havde mistet David…”

David på to år har mistet sin storebror og sin far til ebola-epidemien i Vestafrika. Han var også tæt på at miste sin mor. Læs historien om David, hvis liv Red Barnet fik reddet ved at skille ham ad fra sin mor, mens hun var i behandling.

Davids far var den første i landsbyen i Kailahun i Sierra Leone, der blev syg.

- Han døde på kun tre dage. Jeg ved ikke engang, hvordan han blev smittet. Jeg havde hørt om ebola, men jeg troede aldrig, det kunne være det, fortæller Annalita, Davids mor.

Jeg kan huske det regnede
Da Davids far skulle begraves, var hele landsbyens befolkning flygtet ud i skoven på grund af smitterisikoen.

- Vi var kun tre tilbage til at begrave ham. Jeg kan huske, det regnede heftigt, siger Annalita.

Nogle få dage senere blev Annalita og hendes søn William på syv år syge og begyndte at kaste op. Annalita var bevidstløs, da hun og hendes børn blev kørt til det nærmeste behandlingscenter. 

David var heldig
Lille David var heldig. Han var den eneste i familien, som ikke viste symptomer. Og for at redde hans liv blev han og hans mor adskilt.

- Jeg blev ked af det, da Red Barnets medarbejdere sagde, vi skulle skilles ad. Men jeg måtte fokusere på at få det bedre og tro på, at de vil passe godt på ham, forklarer hans mor, Annalita.

- Jeg ville ikke kunne have klaret det, hvis jeg også havde mistet David, siger hun. Jeg var også bange for, at jeg ville dø og efterlade min børn alene i verden.

Det lykkedes desværre ikke at redde Williams liv. Annalita lå i hospitalssengen ved siden af ham, men var for syg til at rejse sig, da han døde.

En time ved hegnet
Nogle få dage senere, da Annalita var begyndt at få det bedre, fik hun lov til at se David. I en time. På den ene side af hegnet sad Annalita, for svag til at kunne tale. På den anden side sad David, passet af Red Barnets sygeplejersker.

- Den dag kunne han ikke engang tale. Så vi kiggede bare på hinanden over hegnet. Men hende, som passede ham, sagde, at hver morgen, når han vågnede, havde han spurgt efter mig, fortæller Annalita.

David, hans mor og en af de to søstre er nu tilbage i deres landsby i Kailahun, den region, der er hårdest ramt af ebola i hele Sierra Leone. Familien prøver at få styr på hverdagen igen.

Annalita var i behandling på et af de centre, Red Barnet driver i Sierra Leone, mens hendes søn David blev passet på et center drevet af myndighederne, men støttet af Red Barnet. Centret huser symptomfrie børn, hvis forældre er døde eller i behandling for ebola.

Børnenes navne er blevet ændret for at beskytte deres identitet.