I dag er det Skolernes Trivselsdag, og den anledning bruger 868 skoler og 168.000 elever landet over til at sætte trivsel og trygge fællesskaber på skoleskemaet.
De har tilmeldt sig undervisningstilbuddet Min skole – Min ven, som Red Barnet og mobilselskabet Call me med deres Tal Ordentligt-bevægelse står bag.
Hvordan undgår vi, at nogle bliver ensomme i vores klasse? Hvad gør vi for at tage godt imod nye børn i klassen? Hvordan bliver vi ved med at være gode klassekammerater også online?
Spørgsmål som disse kommer mange af landets elever til at tænke over og svare på den 3. marts på Skolernes Trivselsdag. I år har 868 grundskoler – svarende til flere end hver tredje på landsplan – tilmeldt sig undervisningstilbuddet Min skole – Min ven, som Red Barnet og mobilselskabet Call me står bag. Det betyder, at trivsel er sat på skoleskemaet for 168.000 elever. Det er dobbelt så mange elever, som der arbejdede med materialet sidste år.
Den enorme interesse glæder Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.
– Jeg er virkelig imponeret over, at så mange skoler i Danmark har taget imod vores tilbud. Det er udtryk for, at der både er et stort behov for at sætte fokus på trivsel og en stor efterspørgsel efter redskaber til at fremme den. Den årlige trivselsdag er en rigtig god anledning til at få børnenes input til skolens antimobbestrategi og samtidig lave et servicetjek af den. Allervigtigst er det jo, at trivsel og trygge fællesskaber er på skemaet i klassen alle årets dage. For trygge børn lærer nu en gang bedst, siger Jonas Keiding Lindholm.
Cases fra virkeligheden
Med det gratis materiale Min skole – Min ven får eleverne redskaber til at hjælpe hinanden i svære situationer, og de får lavet aftaler om, hvordan de skaber tolerance og fællesskab. I år er materialet opdateret med cases, der afspejler de nye udfordringer og problemstillinger, som børn og unge står med. Det gælder for eksempel brugen af sociale medier.
Det fortæller Naja Kinch Sohn, der er antimobbekonsulent i Red Barnet.
– Ved hjælp af cases, der er inspireret af rigtige fortællinger fra børn, forholder eleverne sig til potentielt svære situationer i deres klasse. I fællesskab finder de frem til, hvordan de vil undgå, at situationerne bliver til virkelighed i deres klasse, og hvad de vil gøre, hvis de alligevel bliver det. De får drøftet, hvordan man er en god klassekammerat. Og de får sat ord på, hvornår de har brug for, at pædagoger, lærere og forældre hjælper dem, så skolen bliver et trygt sted at være, siger Naja Kinch Sohn.
Mange års erfaring med trivsel
Både Red Barnet og Call me har stor erfaring med at arbejde for bedre trivsel. Red Barnet laver blandt andet materialer og undervisningsforløb for at forebygge og afhjælpe mobning i det daglige. Call me har med deres Tal Ordentligt-initiativer blandt andet fået elever rundt om på landets skoler til at arbejde med trivsel på en ny, kreativ og involverende måde.
– Vores mission er at gøre en positiv forskel for børn og unges trivsel. Det kan vi gøre ved at give skoler, lærere og elever nogle konkrete værktøjer til at komme mobning til livs. Selv om det er bemærkelsesværdigt, at et mobilselskab skal være med til at løse den slags, kan vi se på den store efterspørgsel, at vores tilstedeværelse på området er ønsket. Sammen med Red Barnet kan vi tage fælles ansvar for at hjælpe til at skabe sundere skolemiljøer, siger Anthony Lim, der er salgs- og marketingdirektør i Call me.
Pressen er velkommen på flere af de skoler, som arbejder med trivselsmaterialet fredag den 3. marts.
Om Min skole – Min ven
- Materialet består af undervisningsaktiviteter, som skal inspirere skolerne til at få snakket om udfordringerne i den enkelte klasse og på skolen.
- Red Barnet og Call me lægger op til, at skolerne arbejder med aktiviteterne i forbindelse med den årlige trivselsdag, den første fredag i marts, men materialet er frit og gratis tilgængeligt og kan bruges hele året.
- Min skole – Min ven blev lanceret i 2016, og dengang arbejdede 85.000 elever på 536 skoler med trivselsmaterialet. I år er det tal steget til 868 skoler og flere end 168.000 elever.
category

ORGANISATIONER LANCERER NY LÆRINGSPLATFORM TIL AT STYRKE DIGITAL DANNELSE HOS BØRN OG UNGE
Det er første led i indsats om digital dannelse, der går under navnet ’On’. Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik udgør konsortiet bag indsatsen 'Sammen om digital dannelse'.
category

NY KAMPAGNE OM SEKSUALISERING AF BØRN
Red Barnet vil have bedre beskyttelse af børn mod seksualisering online. Se mere i ny kampagnefilm.
Advarsel: Billederne kan virke voldsomme, selvom vi har undladt de værste. Vores ambassadører fik tilbudt at tale med en psykolog efter optagelserne.
category

DEBAT: REGERINGEN HAR ET MEDANSVAR FOR AT STANDSE BRUTALITETEN I GAZA
Debatindlæg og åbent brev til statsministeren fra 11 af de største danske NGO-organisationer.