Nyheder

Hospitaler i Yemen har akut mangel på medicin til underernærede børn

Sundhedssystemet er brudt sammen i Yemen, og det rammer landets 1,5 millioner akut underernærede børn under fem år hårdt. Forældrene skal selv medbringe medicin til hospitalerne, hvis børnene skal have behandling. Red Barnet hjælper med både mad og medicin.

 

Desperate forældre bliver bedt om at sørge for deres egen medicin for at få deres underernærede babyer og børn behandlet på hospitalerne i Yemen. Hospitalerne er nemlig løbet tør for forsyninger, og sundhedssystemet er brudt sammen.

Yemenitiske familier fortæller til Red Barnet, at de er så fattige, at de knap nok har råd til brændstof og transportudgifter for at komme til hospitalerne. Selv når familier er i stand til at låne penge til transporten til hospitalet, kan de ikke finde penge til den livsvigtige medicin, når de først er kommet frem.

Abdullah Thabit er læge og driver Afdeling for Fejlernæring på Al Sabeen-hospitalet for mødre og børn i hovedstaden Sanaá. Han fortæller, at situationen på hospitalerne er meget alvorlig.
 
– Børn dør på grund af medicinmangel. Vi får flere end tre tilfælde af underernærede børn ind hver dag fra forskellige provinser. Vi har ikke stuer nok, vi har ingen medicin, og der er mangel på læger. Hospitalet kan ikke give løn til flere læger, og lønnen er ikke tilstrækkelig, siger Abdullah Thabit.

Derfor må hospitalet bede patienterne om selv at købe medicin uden for hospitalet. Nogle har ikke råd, så de og deres børn forlader hospitalet uden behandling og kommer ikke tilbage.

 

Halvdelen mangler mad

21 millioner mennesker i Yemen – svarende til 82 procent af befolkningen – har brug for humanitær hjælp, og af dem er 10 millioner børn. Halvdelen af befolkningen mangler mad. 7 millioner er i akut fødevaremangel, og 1,5 millioner børn under fem år er akut underernærede.

Yemenitiske familier fortæller til Red Barnet, at de har mistet deres job og levebrød på grund af krigen. Derfor har de ikke penge til at købe mad og medicin. Mange af dem får kun ét måltid om dagen.

Red Barnets landedirektør i Yemen, Edward Santiago, håber, at verdenssamfundet snart vågner op.

– De gruopvækkende billeder af børn, der er ved at dø af sult, minder os om, hvad vi så i Etiopien for 30 år siden. Dengang fik billederne sat skub i verdenssamfundet, men når det kommer til Yemens børn i dag, synes verden at vende det blinde øje til, siger han.

Ud over fejlernæring og relaterede sygdomme dør mange af børnene også som direkte følge af konflikten. Mindst 1.188 børn er blevet dræbt og over 1.796 såret af luftangreb og bevæbnede kampe på landjorden siden starten af konflikten. Hvert tredje barn i skolealderen går ikke i skole, og rekruttering af børnesoldater er udbredt.

 

Red Barnet hjælper med medicin og mad

Red Barnet støtter hospitalerne i Yemen med medicin og udstyr til blandt andet underernærede børn, og vi driver cirka 10 mobile sundhedsteams, der rykker ud med livreddende hjælp til fjerntliggende områder og områder, der er afskåret på grund af krig.

Vi distribuerer også mad og vand og underviser børn i hygiejne- og sundhedsforhold. Desuden yder vi psykosocial støtte til traumatiserede børn gennem vores børnevenlige områder.