Nyheder

Flere børn risikerer seksuelle overgreb på nettet under coronakrisen

En stor del af børn og unges liv er flyttet over på internettet under coronakrisen, og det gør dem ekstra sårbare over for at blive seksuelt udnyttet online. Red Barnet forventer et stigende antal anmeldelser via Red Barnets tjeneste AnmeldDet i den kommende tid og opfordrer forældre til at være mere opmærksomme på, hvem deres børn er i kontakt med på nettet.

Det er ikke kun børn og unge, der bruger mere tid bag skærmen under coronakrisen – det gør seksuelle krænkere også. De udnytter, at børn er lettere at komme i kontakt med på internettet i denne tid, og risikoen er dermed større for, at børn bliver manipuleret til for eksempel at sende nøgenbilleder eller vise sig letpåklædt på webcam.

Forleden offentliggjorde Europol rapporten ’Catching the virus – cybercrime, disinformation and the COVID19 pandemic’, som viser en stigning i seksuel udnyttelse af børn online under coronakrisen. Samtidig har flere af de sociale medier oplyst, at mange af deres moderatorer, som skal overvåge og reagere ved ulovligheder, er forhindret i at møde ind på arbejde.

Derfor advarer Red Barnet nu om, at coronakrisen gør børn ekstra sårbare på nettet.

– De seksuelle krænkere kan ikke rejse eller i øvrigt bevæge sig så meget ud i denne isolationsperiode. Derfor søger de endnu mere på internettet og udnytter, at børn er mere online og måske mere sårbare. Konsekvenserne kan være voldsomme for børnene, som risikerer, at de seksuelle overgreb forfølger dem resten af livet, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet.

Han arbejder selv med at stoppe krænkelser af børn og behandler blandt andet de anmeldelser om seksuelt overgrebsmateriale med børn på internettet, som Red Barnet modtager via tjenesten AnmeldDet. Her har der foreløbig ikke kunnet ses en stigning i antallet af anmeldelser under coronakrisen, men det forventes, at den kommer.

– Lige nu ser vi for eksempel en lille stigning i materiale, hvor børn eller unge udfører seksuelle aktiviteter foran et webcam. Angiveligt tror de, at det sker i fortrolighed, men anmeldelserne viser, at for rigtig mange bliver det hele optaget og bagefter for eksempel lagt op i et debatforum til skue for hele verden, forklarer Kuno Sørensen.

Forældre spiller stor rolle i at forebygge
Han kommer med en appel til forældre om at være mere bevidste om og opmærksomme på, hvem deres børn er i kontakt med online i denne tid. Forældre kan nemlig spille en stor rolle i at forebygge, at børn og unge bliver seksuelt krænket på nettet.

– Nu er der flere forældre, der kan tage på arbejde, mens børnene i 6. til 9. klasse i højere grad bliver efterladt derhjemme. Derfor er det så vigtigt, at forældre taler med deres børn om, hvem de er i kontakt med online, og om de måske har fået nye og ukendte venner online i denne periode. Hvem er de på webcam med? Er de bevidste om, at alle måske ikke er dem, de giver sig ud for at være online? Og ved de, at en samtale over video eller et afsendt billede kan findes på nettet for altid? Tag en åben snak. På den måde kan man være med til at beskytte sit barn online, og det er ekstra vigtigt lige nu, siger Kuno Sørensen.

Red Barnet har gennem næsten 20 år arbejdet med at bekæmpe internettets billeder og film af seksuelle overgreb på børn. I 2019 modtog Red Barnet over 5.000 henvendelser om potentielt ulovlige hjemmesider med billeder eller film af seksuelle overgreb på børn. Cirka 25 procent af disse havde ulovligt indhold og blev af Red Barnet sendt videre til samarbejdspartnere over hele verden samt til Rigspolitiet og Interpol med henblik på at få materialet fjernet og i mange tilfælde også få identificeret børnene på billederne og få pågrebet de kriminelle bag.

Red Barnet har netop offentliggjort en årsrapport for 2019 om digital beskyttelse af børn. I den er der både viden og gode råd til forældre om, hvordan de kan passe på deres børn online.

3 gode råd til forældre
1. Vær åben. Det er godt, hvis barnet oplever, at han/hun altid kan komme til dig. Vær imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget ubehageligt, der er sket på nettet – også hvis de synes, de har gjort noget forkert. Barnet kan være udsat for grov manipulation. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet ved, at I får løst situationen sammen.

2. Tal om privatliv. Tal med dine børn om, at folk ikke altid er dem, de udgiver sig for nettet. Lær dem at omgås private billeder og video med respekt. Når billeder først er sendt af sted eller lagt på nettet, kan man aldrig få dem tilbage igen. De kan gemmes, kopieres og videresendes.

3. Søg hjælp. Hvis du har mistanke om, at dit barn er udsat for seksuelle overgreb online, kan du kontakte Red Barnets rådgivning SletDet på www.redbarnet.dk/sletdet. Støder du på seksuelt overgrebsmateriale af børn på internettet, kan du anonymt anmelde det på Red Barnets tjeneste AnmeldDet på www.redbarnet.dk/anmelddet.