Nyheder

Fattige børn holder jul med store afsavn og ondt i maven

Juletiden er ekstra presset for de 64.500 børn, som vokser op i fattigdom i Danmark. I nogle kommuner er mere end hvert 10. barn fattigt, viser nye tal. Red Barnet oplever, at børnene lider større afsavn end tidligere, og familier fortæller om store bekymringer og udsigten til en juleaften uden gaver og juletræ, hvor de må spise leverpostejsmadder. I år hjælper Red Barnet flere end 2.000 udsatte børn og forældre til at få en lidt bedre jul. 

Julen er svær at gøre til børnenes fest, hvis familiens økonomi er stram. I december rammer konsekvenserne af fattigdom børnene ekstra hårdt, og de risikerer at blive isoleret fra fællesskabet og at fejre jul uden gaver, juletræ og julemad – den slags som andre børn tager for givet.

Sådan lyder meldingerne fra Red Barnets frivillige over hele landet. En rundringning til lederne af Red Barnets familieoplevelsesklubber i nogle af landets mest udsatte kommuner viser, at de frivillige i stigende grad møder børn, som er ramt af fattigdom, og konsekvenserne er større end tidligere. Især juletiden presser familierne.

Oplevelserne er i tråd med en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at børnefattigdommen er steget voldsomt de seneste år. 64.500 børn vokser nu op i fattigdom, og i nogle kommuner er mere end hvert 10. barn fattigt.

Rugbrød og leverpostej juleaften
Red Barnets frivillige kan både se og mærke, hvordan fattigdommen påvirker børn og forældre – især i december.

– Flere familier har ikke råd til julemad. Et år sad en familie med rugbrød og leverpostej juleaften, fortæller en af Red Barnets frivillige på Lolland.

– Mange af familierne julehygger overhovedet ikke derhjemme og tager ikke ud og laver noget. De har ikke penge eller overskud til det, siger en anden frivillig fra Randers og fortsætter:
– Advents- og kalendergaver er der ikke noget af, og det kan børnene mærke, når de kommer i skole, og de andre børn snakker om deres gaver.

En frivillig fra Faxe siger:
– Vi har en dreng på 8 år, hvor familien simpelthen har afskaffet julegaver, fordi der ikke var råd. De fleste af børnene har aldrig haft et juletræ.

– Vi har nogle familier, hvor jeg tænker: hold da op, kan det lade sig gøre. Man ser tydeligt, at de er triste og nedtrykte. De har ikke så mange penge til mad, og de har mange bekymringer om penge, lyder det fra Hjørring.

Andre frivillige fortæller om familier, der må leve af mad fra skraldespande, og som ringer til de frivillige, når køleskabet er tomt, og de ikke ved, hvad de skal gøre. Mange af børnene ejer ikke varmt vintertøj eller regntøj. Fritidsaktiviteter til børnene og fejring af fødselsdage må mange af familierne også undvære.

Pusterum fra tunge tanker
Også i juletiden giver Red Barnets mere end 60 lokalforeninger oplevelser og adspredelse til familierne. Det sker blandt andet gennem familieoplevelsesklubber, og i år er flere end 2.000 børn og forældre med til klubbernes julearrangementer.

Aktiviteterne varierer fra klub til klub, men børnene og deres forældre bager typisk julesmåkager, klipper og klistrer, synger sange og danser om juletræ. I nogle klubber laver de julemad og spiser sammen, og mange steder bliver der uddelt julegodter, gaver og julekurve. Andre steder tager de på en juletur i skoven eller går i biografen eller teatret og ser en forestilling sammen.

Julearrangementerne er et stort højdepunkt for børnene. Det fortæller Majbritt Borgmann, seniorrådgiver i Red Barnet.

– Både børn og forældre i fattige familier har brug for et pusterum fra de tunge tanker, hvor de kan føle sig som en del af fællesskabet. Især ved højtider som julen er der alt for mange børn, som lider store afsavn. Takket være en kæmpe indsats fra Red Barnets frivillige får familierne julehygge og oplevelser, som mange andre tager for givet, siger Majbritt Borgmann og tilføjer:

– Bare et enkelt år i fattigdom har store konsekvenser for børn. Ikke kun nu og her, hvor børnene bærer en tung byrde for familiens økonomi, men også på lang sigt, hvor de er i større risiko for fx ikke at få en uddannelse. Derfor er vi på vej i den helt gale retning, når børnefattigdommen stiger, og det i nogle kommuner er mere end hvert 10. barn, der er er fattigt. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, siger hun.

Red Barnets indsats for udsatte børnefamilier begrænser sig langt fra kun til juletiden. Hele året rundt arrangeres der udflugter og oplevelser for de familier, der er med i klubberne. Klubberne drives af Red Barnets frivillige i lokalområdet med hjælp og sparring fra Red Barnets børnefaglige medarbejdere.

Nyt fra Red Barnet