Nyheder

EU og Red Barnet går sammen om at hjælpe 200.000 børn i Sahel-regionen

EU har valgt at støtte Red Barnet i at hjælpe 200.000 drenge og piger, som er hårdt ramt af konflikten i Sahel-regionen i Vestafrika.

EU støtter med 4,9 millioner euro det første år (36,6 millioner kroner) til at søsætte et tre-årigt program, der skal sikre livsvigtig uddannelse, beskyttelse og mental sundhedsstøtte til børn i regionen.

Programmet lanceres midt i en ny bølge af vold udløst af væbnede aktører i Sahel-regionen. Konflikten har allerede i år kostet flere end 1.600 civile livet og har fordrevet over en million mennesker fra deres hjem. Omkring fem millioner børn i Mali, Burkina Faso og Niger er hårdt ramt af den hastigt voksende humanitær krise.

  Denne krise har ødelæggende konsekvenser for børns liv og frarøver børnene deres ret til uddannelse og beskyttelse og udsætter dem for alvorlige krænkelser. EU prioriterer fortsat finansiering til børn, der er berørt af humanitære kriser, med fokus på beskyttelse og læring - især i lyset af de ekstra vanskeligheder, som COVID-19-pandemien har medført, siger Janez Lenarčič, Europa-Kommissær for Krisestyring. 

Allerede inden COVID-19-pandemien var mere end 3.700 skoler blevet tvunget til at lukke på grund af urolighederne i regionen, og flere end 900.000 børn havde mistet deres adgang til uddannelse.

– Vi ved fra tidligere kriser, at de mest udsatte børn bliver hårdest ramt af skolelukninger, og jo længere tid sårbare børn er ude af skolen, jo mindre er sandsynligheden for, at de vender tilbage. Det har ødelæggende og langvarige konsekvenser - ikke kun for børnenes uddannelse, men også for deres trivsel og sikkerhed. Børn uden skolegang er i større risiko for at blive udsat for vold, udnyttelse og misbrug. Og pigerne risikerer børneægteskaber og tidlig graviditet, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet  

Partnerskabet med EU’s humanitær enhed, DG ECHO, skal sikre, at de mest sårbare børn på flugt, i lejre for internt fordrevne og i de omkringliggende samfund har adgang til uddannelse og psykosocial støtte i trygge og beskyttende omgivelser.

Derudover forventes programmet at teste nye former for samarbejde med det formål at forbedre samt effektivisere vores arbejde med humanitær bistand. Programmet vil bl.a. udforske nye innovative tilgange til at imødekomme børns humanitære behov og styrke de lokale aktører, som er i frontlinjen i krisen og har den ekspertise, adgang og viden, der skal til for at skabe de største forandringer.

– Udover at øge børns adgang til kvalitetsuddannelse er dette program med til at beskytte børn og opbygge deres modstandsdygtighed, så de bedre kan overkomme de mange psykiske konsekvenser. Gennem en inkluderende tilgang som er tilpasset alder og køn, sikrer vi, at vi kan imødekomme børns akutte, livsvigtige behov, mens vi arbejder på bæredygtige løsninger, som baner vejen for en lysere fremtid, hvor børn trives og har mulighed for at udnytte deres fulde potentiale, siger Philippe K. Adapoe, Red Barnets regionale direktør for Vest- og Centralafrika.