Nyheder

Endelig får børn en fagbog om mobning

I dag lancerer Red Barnet en af verdens første fagbøger om mobning til børn og unge. Den hedder ’Mobningens ABC’ og tager afsæt i mobbeforsker Helle Rabøl Hansens viden om mobning og cases fra det virkelige liv. Undervisningsmaterialet er målrettet børn i 3.-6. klasse og består ud over fagteksten af fire noveller skrevet af Renée Toft Simonsen og fire kortfilm instrueret af Poul Erik Madsen og produceret af Chroma Film.

Hvornår bliver drilleri til mobning? Er jeg også med til at mobbe, hvis jeg bare er tilskuer? Hvorfor mobber nogen overhovedet? Er det værst at blive mobbet på mobilen eller ansigt til ansigt? Og hvad har det egentlig af konsekvenser at blive mobbet? Den slags spørgsmål har det tidligere været svært for børn at slå op i en fagbog og få svar på. Men det kan de nu. I dag lancerer Red Barnet ’Mobningens ABC’, der er en af verdens første fagbøger om mobning til børn og unge. ’Mobningens ABC’ er målrettet børn i 3.-6. klasse, men både yngre og ældre børn og også voksne kan få noget ud af at læse med.
Jon K. Lange, antimobbekonsulent i Red Barnet, glæder sig over, at der nu endelig findes en fagbog om mobning til børn. For selv om mobning har stort fokus blandt for eksempel forskere og politikere, har det ikke fået den plads, det burde, blandt børnene.

– Det er så vigtigt, at børn nu får deres egen bog om mobning, så de kan arbejde fagligt med det i skolen. Dermed siger vi til børnene, at det ikke kun er vigtigt at lære noget om tal, sprog, lande og bogstaver, men at det også er vigtigt at lære noget om mobning og få redskaber til at forebygge og bekæmpe det. Det er der brug for at gøre helt tydeligt. For selv om der er gjort meget for at komme mobning til livs, har det ikke været nok. Nu løfter vi indsatsen et niveau op med denne fagbog, siger Jon K. Lange.

Mobbecases fra virkeligheden

’Mobningens ABC’ tager afsæt i mobbeforsker Helle Rabøl Hansens viden om mobning. Ud over hendes fagtekst består ’Mobningens ABC’ af fire noveller skrevet af Renée Toft Simonsen og fire kortfilm instrueret af Poul Erik Madsen, som alle bygger på historier fra det virkelige liv. Med til det gratis materiale hører også opgaver og en undervisningsvejledning til lærere og pædagoger.
Både noveller og kortfilm illustrerer, hvordan mobning kan udspringe af vidt forskellige følelser som kedsomhed, frygt for udstødelse og ensomhed. Børn mellem 9 og 13 år har løbende kommenteret og finpudset materialet, og nu er håbet, at mange af deres jævnaldrende får stor glæde af det.

– Jeg håber, at ’Mobningens ABC’ kan give børnene et fælles sprog til at tale om mobning. Og til at gøre noget, hvis de identificerer det. Mange børn har ikke redskaber til at forebygge og stoppe mobning, men forhåbentlig kan vores nye undervisningsmateriale blive en del af flere redskaber til at komme mobning til livs fremover, siger Jon K. Lange.
Lanceringen af ’Mobningens ABC’ finder sted i dag onsdag den 28. september klokken 10-11.30 i Empire Bio i København. Her præsenteres både bogen og filmen ’Udfordringen’, som samler de fire kortfilm. Efter filmpremieren vil det være muligt at stille spørgsmål til mobbeforsker Helle Rabøl Hansen, antimobbekonsulent Jon K. Lange fra Red Barnet og filminstruktør Poul Erik Madsen.

’Mobningens ABC’ og ’Udfordringen’ er støttet af VELUX FONDENMinisteriet for Børn, Undervisning og Ligestilling samt Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond.

Se hele materialet på Red Barnets skolesite