Nyheder

Otte børnehavestuer står til at dø hver dag i Nigeria

Hvis verdens samfundet ikke straks griber ind for at stoppe den fødevarekrise, der har ramt Nigeria, kan mere end 205 børn risikere at dø hver eneste dag i det kommende år. Det svarer til otte danske børnehavestuer om dagen. Situationen kan blive lige så slem som de katastrofer, vi tidligere har oplevet på Afrikas Horn og i Somalia.

En ny undersøgelse fra Red Barnet viser, at op mod halvdelen af alle børn under fem år i dele af det nordøstlige Nigeria lider af akut underernæring. Her frygter man, at 75.000 børn vil bukke under for den hidtil skjulte fødevarekrise i det kommende år. Det svarer til 205 børn om dagen.

Jævnlige screeninger udført mellem juni og oktober viser, at i visse områder er mellem 40 og 50 procent af børnene under fem år akut underernærede. Tallet kan være endnu værre i de områder, som Red Barnets medarbejdere ikke har haft mulighed for nå ud til på grund af uroligheder. Fødevarekrisen truer med helt at vælte den i forvejen voldsomt underfinansierede humanitære indsats i Nigeria.

Red Barnets landedirektør i Nigeria, Ben Foot, har netop besøgt et af Red Barnets sundhedscentre, som behandler underernærede børn, i udkanten af Maiduguri, som er hovedstaden i delstaten Borno. Han fortæller, at medarbejderne kæmper for at følge med.

– De børn, der kommer her til afdelingen, kæmper for deres liv. Vores senge er allerede fyldte, og vi er nødt til at flytte alvorligt underernærede børn ned på madrasser på gulvet. Vores medicinske personale arbejder døgnet rundt, men på grund af manglende ressourcer vil det ikke vare længe, før vi kan stå i den forfærdelige situation at vi bliver nødt til at afvise syge og sultende børn, siger Ben Foot.

Verdens mest oversete krise
Den humanitære krise i det nordøstlige Nigeria er et resultat af et brutalt oprør, der har varet i syv år og tvunget en million børn på flugt fra deres hjem. FN beskriver det som den mest oversete humanitære krise i verden.

Et af de børn, som har fået behandling på Red Barnets sundhedscenter, er en meget medtaget og tynd etårig pige. Hendes mor flygtede til Maiduguri, efter hendes mand blev dræbt af oprørere. Parrets andet barn på to år døde af mæslinger, før moren nåede frem.

En anden mor har fortalt Red Barnets personale, at hendes mand, onkel og tre af hendes børn blev myrdet for øjnene af hende. Hendes toårige årige datter er ramt af akut underernæring, hun er underudviklet og havde lungebetændelse, da hun ankom til sundhedscentret. Lægerne reddede pigens liv, men frygter, at hendes mor, som har mistet alt, ikke er i stand til at holde pigen og hendes to søskende i live.

75.000 børn står ansigt til ansigt med døden
Red Barnets danske generalsekretær Jonas Keiding Lindholm gør opmærksom på, at FN har bedt verdens lande om at hjælpe befolkningen i Nigeria. Indtil videre er kun 38 procent af behovet dækket. Derfor står 75.000 alvorligt underernærede børn i fare for ikke at overleve det næste år, medmindre de får øjeblikkelig humanitær hjælp.

– Børn, som lever under fortvivlende forhold og lider af alvorlig underernæring, er særligt udsatte for andre livstruende sygdomme som lungebetændelse, malaria og diarré. I nogle af børnenes tilfælde kan det være anden eller tredje gang, de har kæmpet mod underernæring, så deres immunforsvar allerede er alvorligt svækket. Vi har ikke har ressourcerne til at følge op, siger Jonas Keiding Lindholm.

Han tilføjer, at det internationale samfund må vågne op, før krisens omfang vokser yderligere i det nordøstlige Nigeria.

– Vi kan stadig nå det, men der er brug for en humanitær indsats på mindst en milliard dollar for at dække behovet i resten af 2016 og 2017. Det er det dobbelte af sidste år, hvor kun en tredjedel af anmodningen blev imødeset. Gentages det, vil det koste tusindvis af børns liv.

Det gør Red Barnet
Red Barnet har givet behandling til 12.000 børn, der lider af alvorlig akut underernæring i det nordøstlige Nigeria. I september åbnede Red Barnet et nyt stabiliseringscenter, der giver livreddende behandling til et stigende antal børn, som lider af den mest alvorlige form for akut underernæring og alvorlige følgesygdomme som malaria og lungebetændelse.
Red Barnet giver fødevarehjælp til 7.500 familier og sigter mod at nå 5.000 flere i de kommende uger. Red Barnet har også bygget latriner og vandpumper, giver særlig pleje til 3-5-årige og uddanner plejeforældre til at passe børn, der er blevet adskilt fra deres egne forældre.

Red Barnet i Danmark har alene i år støttet indsatsen med 400.000 kroner og yderligere 500.000 kroner er på vej til de katastroferamte land.