Digitale sexkrænkelser

Se, hvad unge søger rådgivning om

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen
28-03-2018
NYHED

Red Barnet modtager mange henvendelser fra børn og unge, der søger rådgivning i svære situationer. Se her, hvad de oftest spørger om.

Mange børn og unge kontakter Red Barnets rådgivningstjeneste SletDethvis de har oplevet, at privat materiale som eksempelvis nøgenbilleder er blevet delt uden deres samtykke.

I SletDet svarer Red Barnets rådgivere på spørgsmål og fortæller de unge, hvilke rettigheder de har, og hvad de sammen med forældre og lærere kan gøre for at begrænse skaden.

Ofte drejer det sig om børn eller unge, der søger hjælp, hvis de har fået delt krænkende eller grænseoverskridende billeder af dem selv, uden de har givet lov. Det er eksempelvis tilfældet i henvendelsen herunder.

Jeg har fået delt et billede af min krop

“Hej. Jeg har fået delt et billede af min krop. Jeg syntes ikke det så slemt, jeg har trusser og hoodie på, men det stadig lidt ubehageligt og jeg er rigtig sur på ham der gjorde det. Mit spørgsmål er så hvordan kommer jeg videre?”

Læs her, hvad Mai fra SletDet har svaret.

SletDet bliver også kontaktet af unge, der er nervøse for, at private billeder eller videoer måske bliver delt af modtageren. I henvendelsen herunder søger den unge svar på, hvad der kan gøres, hvis man oplever at blive truet til at tage krænkende billeder af sig selv.

Truer med at dele strip-video

“Hej. Min ekskæreste har videoer af mig hvor jeg stripper ned til ingenting. Nu truer han med at lægge dem på facebook, hvis jeg ikke gør alt, hvad han siger, som at for eksempel lave nye videoer til ham og/eller tage billeder af min røv.

Jeg skal gøre alt, hvad han siger i 10 dage, men er bange for, at han ikke har tænkt sig at slette det hele, og ved ikke hvad jeg skal gøre hvis det kommer ud på internettet.”

Du kan læse svaret fra SletDet her.

Det er langt fra det eneste spørgsmål om trusler, SletDet har fået. Trusler om deling kan være ubehagelige og ligefrem ulovlige, svarer Penille fra SletDet blandt andet på dette spørgsmål.

Afpresning på Snapchat på grund af gemte nøgenbilleder

“Hej. En fyr på snapchat har gemt mit billede af min røv og prøver at afpresse mig ved at sige, at han lægger det ud på samtlige sociale medier, hvis ikke jeg sender billeder af mit underliv og andre billeder i forskellige seksuelle positioner.”

Læs hele svaret fra SletDet her.

Der er også hjælp at hente hos Red Barnets rådgivere, hvis en ung har fået taget et krænkende billede af sig uden at give samtykke. Det er et hyppigt stillet spørgsmål, og personen herunder står bestemt ikke alene med problemet.

Nøgenfoto fra idræt cirkulerer

“Hej. Jeg har fået taget et nøgenbillede af mig, imens jeg var ved at skifte i idræt. Man kunne se min mave og bryster, og hun lagde det ud, så nu har alle set det, hvad skal jeg gøre? Folk siger, jeg er billig, men det er jo ikke mig, der har taget det. Drengene vil kun have flere billeder, og pigerne siger, jeg er billig.”

Læs, hvad Marianne fra SletDet har svaret, her.

Har dit barn oplevet en digital sexkrænkelse?

Som forældre er det vigtigt, at man taler med sine børn om brugen af digitale medier og støtter dem, hvis de oplever krænkelser på nettet. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du hjælper dit barn, som enten er blevet krænket, eller har modtaget eller delt krænkende materialer.

  • Du er måske chokeret, men tag en dyb indånding – dit barn har brug for støtte og for at mærke, at du er på hans/hendes side
  • Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring situationen
  • Fortæl, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe
  • Opfordr barnet eller den unge til at gemme beviser i form af screenshots, sms'er, chatsamtaler og lignende, da de kan bruges i en eventuel politiefterforskning
  • Overvej, om sagen skal politianmeldes


Har dit barn brug for råd, så kan SletDet kontaktes ved enten at skrive til os eller ringe til osVi behandler alle henvendelser fortroligt, og vores rådgivere har tavshedspligt.