Nyheder

Det er en samfundsopgave at give fattige børn en god sommerferie

Af Heidi Sørensen, konstitueret direktør i Egmont Fonden, Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, Mirka Mozer, generalsekretær i Dansk Folkehjælp og Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

”Det er svært at høre på alle de ture, klassekammeraterne har været på, når man selv bare har siddet derhjemme.”

Sådan lyder det fra et af de over tusind børn, der har deltaget i en ny stor undersøgelse om økonomisk trængte familiers sommerferie.

Og citatet står ikke alene. Rigtig mange af børnene har brugt tid på og fundet mod til at sætte ord på de erfaringer og følelser, der er forbundet med et liv i fattigdom, når sommerferien står for døren. De har noget vigtigt at fortælle os, som vi skal lytte til og handle på.

For mens det meste af Danmark er i gang med at lægge sidste hånd på sommerferieplanerne, ser rigtig mange børn ind i en lang sommer på værelset. Sidste år var over 80 procent af familierne i undersøgelsen ikke på en uges sommerferie, fordi der ikke var råd.

Hele 40 procent af børnene var hjemme uden at komme på så meget som en dagstur i zoo eller sommerland, viser undersøgelsen, som Egmont Fonden har fået udarbejdet af Rambøll i samarbejde med Dansk Folkehjælp. I år kan rigtig mange børn se frem til en lignende sommer uden aktiviteter. Det er bekymrende.

Ferieoplevelser er en pause fra hverdagen, der i forvejen ofte er presset for et barn, der vokser op i fattigdom. Samtidig styrker oplevelserne relationerne i familien, ligesom de giver adgang til et fællesskab, når man kommer i skole efter ferien. Det kan være flovt at fortælle, at man ikke har lavet noget i sin ferie, men bare har siddet derhjemme. Børnene fortæller, at det giver en oplevelse af at være udenfor og leve et meget anderledes liv end det, hovedparten af børn i Danmark lever.

Vi ved, at det at vokse op i fattigdom påvirker børnenes muligheder senere i livet i forhold til uddannelse, fremtidig indkomst og familiedannelse.

Det er et problem, vi som samfund bør tage hånd om. Fattigdom handler ikke bare om at få mad på bordet og tøj på kroppen, som mange af de fattigste børnefamilier stadig kæmper med. Det handler også om at have en opvækst med lige muligheder og det, som langt de fleste danskere opfatter som et helt almindeligt, godt børneliv.

’Kan man ikke bare tage en tur på stranden eller i parken, det koster jo ikke noget’, vil nogen måske indvende. Lever man i fattigdom, har man imidlertid ofte også andre udfordringer – for eksempel kan der være fysisk eller psykisk sygdom i familien, som gør, at det kan være svært at finde overskud til at organisere en tur til stranden eller i skoven. Og alene penge til bus- eller togbilletten kan være en udfordring, ligesom børnenes ønske om en is på stranden er uden for rækkevidde og kan ende med endnu en skuffelse.

Mange organisationer tilbyder feriehjælp, aktiviteter og sommerlejre for trængte børnefamilier. Det gør vi også i Mødrehjælpen, Red Barnet, Røde Kors og Dansk Folkehjælp. Det seneste år har inflationen øget presset på de familier, der i forvejen har svært ved at betale regninger og få råd til basale ting som mad og medicin. Det har ført til, at vi i år også har oplevet mange flere ansøgninger, og det betyder desværre også, at mange relevante ansøgere får afslag. Det vidner om et kæmpe behov.

Sommerferien er en tid, som de fleste forbinder med glæde og gode oplevelser. At give alle børn mulighed for at få en god sommerferie er en samfundsudfordring, som kun kan løses med flere forskellige indsatser.

Derfor bør alle aktører – foreninger, kommuner, kulturinstitutioner, fonde, civilsamfundsorganisationer, virksomheder og beslutningstagere – tage ansvar for de børn, som står uden for fællesskaberne på grund af økonomi.

Lad os sammen hjælpe disse børn og deres familier.

Debatindlægget er bragt i Politiken 6. juni 2023.