Nyheder

DEBAT: Vi møder den omdiskuterede børnefattigdom hver dag

Af Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet

Børn på sommerlejre, der spiser, som om de ikke kan være sikre på, hvornår de får mad igen. Juleaftener uden juletræ, uden gaver og med leverpostejsmadder som julemenu. Børn, der drømmer om en cykel. Ikke en ny cykel. Bare en cykel.

Danmark er et rigt land – alt for rigt til at have fattige børn. I kølvandet på regeringens aftale om et midlertidigt børnetilskud har der været stor debat om børnefattigdom, og flere har rejst spørgsmålet: Findes der overhovedet børnefattigdom i Danmark?

I Red Barnet er vi ikke i tvivl. Svaret er ja, og vi møder børnene hver eneste dag. Ser konsekvenserne af fattigdom i børnehøjde. Oplever, hvordan fattigdommen holder børnene uden for fællesskabet.

Red Barnets korps af frivillige er i tæt kontakt med børnene i vores familieklubber, på ferielejre og i forbindelse med fritidsaktiviteter. På helt tæt hold ser, hører og oplever de, hvordan fattigdommen former børn, der har færre glæder i livet end andre børn og mange flere bekymringer. Børn, som ikke har overskud og plads til at være børn. Børn, som slet ikke er i nærheden af det, som andre børn i Danmark tager for givet.

Nogle børn fortæller, at de bare så gerne vil prøve én gang i deres liv at få nyt tøj, som er helt deres eget. De taler ikke om dyre mærker eller denne fodboldsæsons spillertrøje.

Mange af familierne holder ikke børnefødselsdage, fordi de ikke har råd, plads eller overskud til det. Og i nogle familier oplever vi rent faktisk, at børnene ikke kan være sikre på at få tre måltider mad om dagen. Ofte er den økonomiske fattigdom kombineret med en lang række andre udfordringer og mangel på overskud. Rigtig mange af de børn, vi møder, får aldrig morgenmad.

Varmt vintertøj og -støvler er heller ingen selvfølge. Nogle af børnene går i sommertøj om vinteren, og mange af dem har ikke regntøj, gummistøvler eller badetøj.

Fattigdommen skubber helt tydeligt børnene ud af fællesskabet. Mange går ikke til fritidsaktiviteter, fordi de ikke har råd til kontingentet eller fx det par fodboldstøvler, som det kræver. Forældre står i dilemmaet mellem, om det ene eller andet barn skal gå til en fritidsaktivitet.

Børnene føler sig også anderledes og udenfor, når deres kammerater fortæller om, hvad de har lavet i sommerferien, for ofte har de ikke selv været nogen steder.

Og så er der bekymringerne. Mange af børnene bekymrer sig over familiens økonomi hver evig eneste dag. Om forældrene kan betale huslejen, eller om der er en hyttetur på vej, hvor de skal have lommepenge med. Børnene har svært ved at koncentrere sig om andet, end om forældrene nu kan klare det.

Sådan kan et børneliv også se ud i Danmark. Og det er næsten ikke til at holde ud. For de her børns liv og fremtidsmuligheder skrumper ind, og bekymringerne risikerer at sætte livslange spor. Forskningen viser entydigt, at bare ét år i fattigdom for et barn kan få negative konsekvenser langt ind i voksenlivet.

Derfor haster det med at komme videre med arbejdet i ydelseskommissionen. For det behøver ikke være sådan her. Kontanthjælpsloft, integrationsydelse og de andre lave ydelser har fået børnefattigdommen til at eksplodere. Red Barnets mål er klart: Ingen børn skal vokse op i fattigdom i Danmark.

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten den 11. oktober 2019