Nyheder

DEBAT: Corona bremser verdens skolegang

Af Helle Gudmandsen, chef for international uddannelse i Red Barnet

Skolebørn i Danmark strømmer snart ind i klasselokalerne efter sommerferien efter et turbulent forår med skolelukninger og hjemmeundervisning pga. corona-krisenHerhjemme oplevede alle børn månederhvor de ikke kunne komme i skole. Men de nåede heldigvis tilbage og afsluttede skoleåret så normalt som muligt.  

Det er langt fra virkeligheden for børn i resten af verden.  

Næsten 10 millioner børn risikerer aldrig at vende tilbage i skole efter corona-krisen, forudser Red Barnet i en ny rapport. Særligt slemt står det til i det vestlige og centrale Afrika samt YemenAfghanistan og PakistanBørnene risikerer at ende i børnearbejde, børneægteskaber eller som børnesoldater. 

Mange lande har endnu ikke genåbnet skolerne, og mange børn har ikke haft mulighed for at få digital undervisning, da de ikke har adgang til internettet eller et tv 

COVID-19 har ikke kun skabt en global sundhedskrise. Omkring én milliard børn har mistet flere måneders skolegang, og det har store konsekvenser for børnene. 

For de mest udsatte børn er risikoen, at de aldrig vender tilbage i skole. Børnene kommer fra familier, som i forvejen var fattige, og som derfor også er hårdest ramt af krisen. De har ikke længere råd til at sende deres børn i skole. Der er familier, som på grund af fattigdom vælger at gifte deres piger bort for at sikre hendes fremtidBørn, som vokser op i konfliktområder, er i overhængende fare for at blive rekrutteret til væbnede grupper, hvis ikke de går i skole.  

UNESCO forudser i deres seneste rapport fra juni, at den økonomiske krise i kølvandet på corona-krisen vil betyde, at 258 millioner børn og unge fortsat ikke vil komme i skole, og at det tal vil stagnere de næste 10 år. Det betyder, at verdensmål fire om kvalitetsuddannelse for alle i 2030 ikke vil blive opfyldt. UNESCO vurderer også, at bistanden til uddannelse vil gå tilbage med 12 procent. 

Red Barnet opfordrer verdens ledere til at udarbejde en global COVID-19-uddannelsesplan, som sikrer finansiering til kvalitetsuddannelse til alle børn. Danmark har ageret proaktivt og fremrykket finansiering fra 2021 til 2020 til uddannelse i verdens brændpunkter, men det betyder, at der i 2021 vil mangle penge. Dermed risikerer vi at tabe det på gulvet, som vi lige har reddetDet er ikke nok at handle hurtigt. Vi er også nødt til at opprioritere uddannelse. Udviklingsminister Rasmus Prehn skrev i en kronik i Politiken den 1. juli, at Danmark ønsker en bistand, som opbygger systemer bedre og mere bæredygtigt.  

Der er ikke noget mere bæredygtigt end at investere i børns uddannelse. 

Debatindlægget blev bragt i Politiken torsdag den 16. juli 2020.