Nyheder

DEBAT: Alle børn har ret til en plads på holdet i fritiden

Børn fra økonomisk trængte familier skal også kunne gå til fodbold eller spejder. Sådan har det lydt fra begge sider af Folketinget under valgkampen, og der er hårdt brug for udmeldingerne, mener Red Barnet. I op mod halvdelen af kommunerne er der nemlig ingen kontingentstøtte og sjældent følgeordninger for børn i fattige familier. Alt for mange børn står derfor uden for fællesskabet i fritiden. 

Af Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær for Red Barnet

For niårige Ibrahim gik en stor drengedrøm i opfyldelse, da han takket være et fritidspas kunne begynde til fodbold. Hans mor kigger med fra sidelinjen og får blanke øjne, når hun ser ham spille.

12-årige Martin sendte sin frivillige følgevoksen det største smil, da han første gang løb ud fra fodboldbanen. Nu klarer han selv turen til og fra træningen og er blevet kåret som ’Årets holdkammerat’.

11-årige Mariam havde svært ved at komme ind på livet af danskerne og den nye kultur. Men da hun begyndte i skole og fik venner, der spillede fodbold, fik hun lyst til også selv at prøve. Nu brænder hun for fodbold og har fået en masse kammerater i klubben.

Ibrahim, Martin og Mariam er heldige. De bor i en kommune, som giver kontingentstøtte til børn i økonomisk trængte familier, og de tre børn er alle en del af Red Barnets indsats ’Plads til Alle’. Her er de tilknyttet en frivillig fra Red Barnet, som følger børnene til og fra deres fritidsaktivitet, motiverer dem fra sidelinjen og sørger for, at både børn og forældre er trygge.

Vi ved, hvad der skal til, hvis vi skal give de dårligst stillede børn mulighed for at være en del af fællesskabet i fritiden. Kommunerne skal fjerne de økonomiske barrierer gennem et fritidspas, og frivillige aktører som Red Barnet skal – særligt i begyndelsen – tage barnet i hånden og sikre, at det kommer af sted til fritidsaktiviteten.

Desværre er der bare alt for mange kommuner landet over, hvor denne model ikke er virkelighed. Ifølge en opgørelse fra Idrættens Analyseinstitut er der i 43 procent af landets kommuner ingen former for støtte til et aktivt fritidsliv for børn.

Det kan vi ikke være bekendt. Alle børn har behov for at være en del af fællesskabet – også i fritiden. De har brug for noget at glæde sig til og være sammen om. Et sted, hvor de kan få venner. Et frirum fra resten af hverdagen. Og alle erfaringer viser, at et aktivt fritidsliv med fysiske og sociale aktiviteter styrker børns indlæring, netværk, trivsel og fysiske velvære. Derfor er det så vigtigt, at vi får alle børn med.

Det har vi desværre ikke i dag. 38 procent af de 7-19-årige, der lever i en fattig familie, går ikke til sport i en forening ifølge VIVE. Det tilsvarende tal er 19 procent, når børnene ikke lever i fattigdom.

Så stor en social skævhed kan og vil vi ikke acceptere. Derfor opfordrer vi i Red Barnet til, at kontingentstøtte, følgeordninger og hjælp til transportomkostninger bliver en ret for udsatte børn i alle kommuner. Og det skal sikres økonomisk gennem statslige puljer.

Forhåbentlig er der politisk vilje til det. Under den nyligt overståede valgkamp var der positive udmeldinger fra begge sider af Folketinget. For eksempel sagde Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand: ”Vi vil gerne gøre noget for de børn, som ikke kan gå til fodbold, fordi deres familie ikke har råd til et par fodboldstøvler”.

Venstre kom ligefrem med et udspil om fritidspas til børn i lavindkomstgrupper, hvor tanken er at give et klippekort til børn, som ellers ikke deltager i foreningslivet.

Det er meget glædelige – og hårdt tiltrængte – udmeldinger. Nu mangler vi bare, at valgkampens udmeldinger og løfter bliver gjort til handling. Det skal ikke være familiens pengepung eller kommune, som afgør, om barnet kan blive en del af holdet i fritiden.

Siden 2012 har vi i Red Barnet med Plads til Alle hjulpet flere end 7.000 udsatte børn ind i fritidslivet i samarbejde med flere end 20 kommuner. En frivillig, der følger børnene til deres fritidsaktiviteter – blot fordi de gerne vil – kan gøre en kæmpe forskel for det enkelte barn. Det ser vi hver dag. Hvis kommuner, frivillige organisationer og idrætsforeninger spiller sammen, kan vi løfte mange flere børn ind i fællesskabet og styrke deres trivsel og fremtidsmuligheder.

Alle børn har ret til at være en del af holdet i fritiden. Og som samfund har vi ikke råd til ikke at lade dem være det. Så lad os sammen give mange flere børn som Ibrahim, Martin og Mariam muligheden for at få en plads i fællesskabet.

Debatindlægget blev bragt i Altinget den 28. juni 2019.