Nyheder

Corona kan få fatale konsekvenser for 12 millioner svækkede flygtningebørn

Vi må ikke glemme de 70 millioner sårbare børn og deres familier, som bor i flygtningelejre og lejre for internt fordrevne i hele verden i kampen for at bremse Covid-19.

På verdensplan er der flere end 12 millioner flygtningebørn, og omkring 70 millioner mennesker er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Mange af dem lever i øjeblikket i overfyldte lejre med begrænset eller ingen adgang til sundhedsydelser. For dem vil spredning af Covid-19 være fatal. Flygtningebørn er allerede sårbare over for infektionssygdomme på flere måder – blandt andet fordi de i forvejen har et svækket immunsystem, og fordi de derudover har reduceret adgang til sundheds-, vand- og sanitetssystemer.

Nogle af de restriktive tiltag, der i øjeblikket bliver vedtaget af regeringer rundt om i verden for at mindske spredningen af Covid-19, så som selvisolering, er ekstremt udfordrende i overfyldte flygtningelejre og lejre for internt fordrevne. I Idlib i Syrien, hvor konflikten har tvunget næsten en million mennesker til at flygte til umenneskelige levevilkår i lejre, der strækker sig langt ud over den oprindelige kapacitet, vil selvisolering være praktisk talt umulig under et udbrud af Covid-19 og have store konsekvenser for familier, der på tiende år lever midt i den syriske konflikt.

I Cox's Bazar i Bangladesh, der er hjemsted for den største flygtningelejr i verden, er der i øjeblikket intet system til rådighed for at screene eller teste for Covid-19, og der er ingen intensive plejeenheder for lejrens næsten en million flygtninge, hvoraf halvdelen er børn. Med en bevægelsesfrihed, der er stærkt begrænset og ekstremt trange forhold, der også udfordrer beboernes mulighed for selvisolering, kan virussen blive katastrofal.

– Selvom der i øjeblikket ikke er bekræftede tilfælde af Covid-19 i Cox's Bazar, har vi reserveret en isolationsenhed med 15 senge i vores primære sundhedscenter i en af lejrene særligt indrettet til isolering. Centret behandler normalt børn mod lungebetændelse og gravide kvinder med særlige behov. Hvis Covid-19 skulle sprede sig, vil vi stadig være i stand til at drive vores primære sundhedscenter ved siden af isolationsenheden, som er afgørende for at redde liv. Men der er en stor risiko for, at vi bliver løbet over ende, siger Shamim Jahan, vicegeneraldirektør for Red Barnet i Bangladesh.

Kun 0,2 læger per 1000 indbygger i Afrika syd for Sahara
I Afrika syd for Sahara, der er vært for flere end en fjerdedel af verdens flygtninge, bekræftes tilfældene af Covid-19 hurtigt i de fleste lande. Med kun 0,2 læger per 1000 mennesker er det regionen med det mindste antal medicinske fagfolk per indbygger i verden. Det sætter både flygtninge- og værtssamfund i fare, hvis virussen spreder sig. I Østasien og Stillehavsområdet, hvor langt de fleste af de bekræftede tilfælde af Covid-19 er registreret, er der til sammenligning 1,6 læger per 1000 mennesker.

Red Barnet opfordrer donorer til at øge støtten til sundhedssystemerne i Øst- og Sydafrika for at sikre, at vitale sundhedsydelser ikke tages fra samfund, der allerede i forvejen kæmper med dødbringende sygdomme og sundhedsudfordringer som underernæring.

Red Barnet driver store sanitets- og hygiejneprogrammer over hele verden og arbejder med sundhedsteams for at udrulle kommunikationsprogrammer om forebyggelse af Covid-19 – som information om håndvask og selvisolering. Disse indsatser vil i sidste ende understøtte børns evne til at undgå infektionen og styrke deres modstandsdygtighed til at overvinde den, hvis de bliver syge, men der er behov for mere støtte for at øge disse tiltag.

– Covid-19 er en global sundhedskrise, som kræver en koordineret global reaktion. Det er i alles interesse at sikre, at vi gør alt for at forhindre yderligere spredning af virussen, og det er især vigtigt i lejre for flygtninge og fordrevne, hvor selvisolering og test udgør betydelige udfordringer. Børn er allerede de mest udsatte for mange af verdens infektionssygdomme, herunder lungebetændelse, malaria og kolera, og familier kæmper allerede for at få tilstrækkelig sundhedspleje, siger Red Barnets globale medicinske direktør Zaeem Haq.

Red Barnet opfordrer internationale donorer og nationale regeringer til at øge investeringer i sundhedssystemerne for at give værtslandene mulighed for at reagere på Covid-19-udbruddet uden at gå på kompromis med andre sundhedsydelser og til at igangsætte kommunikationskampagner for at forhindre, at nye infektioner opstår.

Red Barnets teams over hele verden forbereder sig på potentielle udbrud i lande med svækkede sundhedssystemer eller en begrænset kapacitet til at reagere på grund af andre kriser som krig og naturkatastrofer.