Nyheder

Børn dør af tørst og dræbes af landminer på flugten fra Mosul-offensiv

Børn dør af tørst eller bliver dræbt af landminer, når familier desperat forsøger at flygte fra Mosul. Det fortæller Red Barnet personale i området.

Kolleger på et modtagecenter i Hayakal, syd for byen Hawija, fortæller om en baby, de fik ind på centeret, som var få minutter fra at dø på grund af akut dehydrering. Andre børn ankommer barfodede efter en udmattende 36 timers vandring for at komme i sikkerhed. De er flygtet gennem områder fyldt med landminer og lignende eksplosive anordninger, som er plantet af IS.

I de seneste dage er massevis af børn løbet tør for vand og omkommet på deres flugt via farefulde bjergstier, eller de er blevet dræbt ved at træde på de improviserede landminer, har forældre fortalt Red Barnets personale.

En familie på fem, som nu er reduceret til tre, fortalte, at de mistede to børn på grund af landminer. De var ikke i stand til at hente ligene af frygt for yderligere sprængstoffer i området.

Tusinder er hidtil flygtet fra områder omkring Hawija, da irakiske og koalitionsstyrker kæmper for at rydde IS territorium på ruten til Mosul. Red Barnet forventer, at 90.000 mennesker vil fra Hawija i de kommende dage i takt med at offensiven eskalerer.

– Børnene, der ankommer fra Hawija, står på tærsklen til døden. Familierne er ved at løbe tør for mad i området, og de er sultne, tørstige og helt udmattede efter at have gået i bjergområder med landminer, hvor IS patruljer. Vores team hørte om en kvinde og hendes 17-årige nevø, som kollapsede og døde blot et par kilometer fra hjælp, siger Aram Shakaram, som er Red Barnets vice-landedirektør i Irak.

Red Barnet står klar med vand, mad og forsyninger til de fordrevne
Da Red Barnet kom til Hayakal, havde familier, som var nået frem i sikkerhed, ventet i timevis siddende på jorden i bagende varme og med ringe adgang til mad eller vand.

Red Barnet uddeler nu rent vand og forsyninger til nyankomne. Usikkerhed og manglende midler er fortsat en alvorlig hindring for den humanitære indsats. FNs appel om støtte til Mosul er i øjeblikket ikke engang halvt finansieret.

– Det her er kun begyndelsen, og vi frygter, at det kommer til at blive meget værre. Betingelserne for folk som er flygtet fra Hawija er et tidlig advarselstegn på, hvad der vil ske, når langt flere vil flygte fra Mosul, siger Aram Shakaram.

Op mod en million mennesker forventes, at flygte fra Mosul når irakiske og koalitionsstyrkerne indsætter et sidste angreb i byen. FN anslår 700.000 vil være i akut behov for nødhjælp, i, hvad der forventes, at blive Iraks største humanitære krise i årevis.