Nyheder

Alarmerende mange Rohingya-børn er forældreløse

Et år efter brutal vold tvang Rohingya-befolkningen på flugt, viser ny undersøgelse fra Red Barnet, at flere børn end frygtet har mistet begge forældre. Generalsekretær Jonas Keiding Lindholm har netop besøgt flygtningelejren i Bangladesh: ”Gerningsmændene skal findes og retsforfølges”.

Halvdelen af de Rohingya-børn, der for præcis et år siden mistede kontakten til deres forældre under flugten fra brutal vold i Myanmar, er forældreløse.

Vurderingen kommer fra Red Barnet, der har gennemført den hidtil største interview-undersøgelse blandt de uledsagede børn, der nu bor i verdens største flygtningelejr Cox’s Bazar i Bangladesh.

I undersøgelsen deltager 139 børn. Halvdelen af de interviewede fortæller, at begge forældre er døde – mange af børnene så forældrene blive dræbt. Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, tegner den et dystert billede, understreger Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, der netop er vendt hjem fra Cox’s Bazar i denne uge.

- Vi havde håbet til det sidste, at de fleste af de uledsagede børn blot havde mistet kontakten til forældrene under flugten, så der stadig var en chance for at genforene dem. Vi gør alt, hvad vi kan, for at finde andre voksne, som børnene kender, så de kan føle sig bare lidt mere trygge i disse utrøstelige omgivelser, siger Jonas Keiding Lindholm.

Den 25. august regnes for årsdagen for de bestialske overgreb sidste år. I dag bor 1 million mennesker i Cox’s Bazar – halvdelen er børn.  På et år er det lykkedes Red Barnet at nå ud til mere end 350.000 af dem.

- Efter mit besøg sidder jeg tilbage med en følelse af både beundring og bekymring. Jeg er dybt imponeret over den omfattende indsats, som den bangladeshiske regering og internationale organisationer som Red Barnet har etableret på bare et år. Indsatsen har betydet, at børnene og deres familier nu får mad, lægehjælp og omsorg. Vi har undgået en katastrofe i katastrofen, siger Jonas Keiding Lindholm.

 - Men godt er desværre ikke godt nok. De flygtede rohingyaer lever stadig under yderst primitive forhold med konstant risiko for jordskred og sygdomsudbrud. De kan ikke bevæge sig uden for lejren, og de har derfor heller ingen chance for at opbygge et nyt liv.

- Der er massivt behov for en holdbar og værdig løsning, så børnene kommer i skole og får chancen for at udvikle sig i trygge omgivelser. Og så skal der investeres i de mange unge i lejren, så de kan skabe sig en fremtid. Det er en hel generation af en hel befolkning, som vi risikerer at lade i stikken.

 Trods forbrydelsernes omfang, er Myanmar fortsat ikke blevet stillet til regnskab for de mange massedrab og systematiske nedbrændinger af landsbyer.

- Uhyggeligt mange børn i lejren har oplevet brutal vold og drab. For at de kan finde en eller anden form for ro, har de brug for hjælp til at få bearbejdet de traumatiske oplevelser. Og så er det helt nødvendigt, at gerningsmændene bliver fundet og retsforfulgt for deres ugerninger, så der kan blive skabt en eller anden form for retfærdighed oven på de forbrydelser mod menneskeheden, som har fundet sted, siger Jonas Keiding Lindholm.

Rohingya-krisen et år efter

  • Lige nu lever over 6.000 uledsagede børn i Cox’s Bazar. Hver dag risikerer de at blive udsat for overgreb og andre former for udnyttelse.
  • 70 pct. af de 139 børn i Red Barnets interview-undersøgelse blev separeret fra deres forældre på grund af voldelige overfald.
  • Halvdelen (50 pct.) fortalte i undersøgelsen, at deres forældre var blevet myrdet, mange kunne beskrive, hvordan de selv havde overværet drabene.
  • Red Barnet har i løbet af det seneste år etableret næsten 100 områder, hvor næsten 40.000 børn kan få beskyttelse, modtage undervisning, sikres god ernæring og få psykosocial støtte efter de brutale oplevelser.
  • Siden august sidste år er omfanget af underernærede børn under fem år faldet fra 25 til 15 procent. Mange børn er dog fortsat akut fare og har behov for intensiv hjælp.
  • Lejren har brug for over 16 millioner liter rent drikkevand – hver dag
  • Omkring 53.000 gravide kvinder har brug for hjælp til fødsel
  • Det internationale samfunds engagement i lejren er massivt underfinansieret