Billederne af gårsdagens landskamp kan være svære at få ud af hovedet – også for børn. Ane Lemche, psykolog i Red Barnet, giver 7 gode råd til, hvordan forældre og andre voksne kan tale med børn om oplevelsen.
1. Giv børnene tryghed og overblik
Bevar roen, og gå ikke i for mange detaljer. Anerkend børnene i, at det slet ikke var det, man havde forventet, og det er forståeligt, hvis børnene er både forskrækkede og bange. Fortæl børnene, at Christian Eriksen fik det dårligt, og at han hurtigt fik hjælp af sine kammerater og læger. Han er på hospitalet, hvor de passer godt på ham, og han har fået det bedre.
Lad være med at afvise børns spørgsmål. Især små børn, der ikke får svar, eller som bliver afvist, fylder selv hullerne ud med deres fantasi – og den er ofte meget voldsommere end virkeligheden.
2. Tal med børnene om det, de har set og hørt
Hvis børnene var med til at se fodboldkampen, så er det vigtigt at tale med dem om, hvad de oplevede. Hvis børnene ikke så fodboldkampen, så er det ofte nok at sige, at Christian Eriksen fik det dårligt og nu får hjælp på hospitalet.
Nogle børn kan virke næsten ligeglade, og det behøver man ikke umiddelbart blive bekymret over. Især børn yngre end 6 år har ikke helt en forståelse af, at man kan dø, og derfor vil de ikke nødvendigvis have forstået alvoren i situationen på samme måde som ældre børn. Andre børn har måske kun behov for at få at vide, at han har fået hjælp, og så har de det fint, mens andre vil have brug for at tale mere om det og blive betrygget flere gange.
Med større børn, der selv viser interesse, kan man som forælder se nyhederne sammen med dem. Børn under 12 år, der har deres egne devices og/eller adgang til en computer, bør have at vide, at de ikke skal google det. Nyheder og kommentarer på SoMe er lavet til voksne og ikke til børn. Børnene skal spørge de voksne, hvis de vil høre nyt, eller hvis de har brug for at snakke eller blive beroliget. Se eventuelt ULTRA NYT, som er nyheder formidlet til børn. Lad ikke børn se nyheder til voksne alene.
3. Lyt grundigt til børnene
Børns viden bestemmes af deres alder, og om de tidligere har set eller hørt om lignende begivenheder. Før du svarer på deres spørgsmål, skal du have et godt billede af, hvad børnene forstår, og hvad der ligger til grund for deres spørgsmål. Snak med børnene, og prøv at give dem en grundlæggende forståelse, der svarer til deres alder. Små børn skal ikke have store, tekniske forklaringer. Børn kan blive bekymrede over mange ting, og man kan som voksen godt misforstå deres bekymring. Måske kan du være bekymret over, om dit barn tror, at du også selv kan falde om til fodbold, men i virkeligheden har barnet medfølelse med Eriksen og håber, at han er o.k.
4. Vær åben
Børn oplever ikke begivenheder ens. Yngre børn vil i høj grad være afhængige af, at voksne fortolker begivenhederne for dem, mens større børn og teenagere vil få information fra forskellige kilder, der måske ikke alle sammen er lige pålidelige. Selvom teenagere tilsyneladende har en større forståelsesevne, har de stadig brug for ekstra opmærksomhed og hjælp til at forstå begivenhederne. Husk, at ikke alle børn bliver påvirket. Det betyder ikke, at de mangler empati.
5. Giv børnene håb
Det er godt for både børn og voksne at vide, at det kan blive godt igen. Fortæl børnene, at der er mennesker, der hjælper og gør alt, hvad de kan for at få livet til at blive normalt igen. Der er også læger og sygeplejersker, der tager sig af de syge og sårede.
6. Giv udtryk for medfølelse
At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati. Det kan ved voldsomme oplevelser give god mening, at man, fx sammen med barnet, viser sin medfølelse gennem de sociale medier fx ved at skrive en lille besked til landsholdet eller Christian Eriksen eller for de helt små børn ved at tegne en tegning. De fleste børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde.
7. Husk dig selv
Det kan også være en voldsom oplevelse for voksne at være vidne til det, der skete i Parken i går. Man kan blive forskrækket, overvældet bange mv. Man kan selvfølgelig have stor medfølelse med Christian Eriksen og hans nærmeste, men for mange voksne vil det også bringe ens egen sårbarhed og endda dødelighed nærmere. Det er helt naturligt at reflektere andres oplevelser i sit eget liv. Hust at passe på dig selv, og tal med din partner, en kammerat eller andre, hvis du kan mærke, at du selv har svært ved at slippe begivenheden eller fx svært ved at sove om natten. Du tager bedst vare på dine børn, når du først har taget vare på dig selv.
category
ORGANISATIONER LANCERER NY LÆRINGSPLATFORM TIL AT STYRKE DIGITAL DANNELSE HOS BØRN OG UNGE
Det er første led i indsats om digital dannelse, der går under navnet ’On’. Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik udgør konsortiet bag indsatsen 'Sammen om digital dannelse'.
category
NY KAMPAGNE OM SEKSUALISERING AF BØRN
Red Barnet vil have bedre beskyttelse af børn mod seksualisering online. Se mere i ny kampagnefilm.
Advarsel: Billederne kan virke voldsomme, selvom vi har undladt de værste. Vores ambassadører fik tilbudt at tale med en psykolog efter optagelserne.
category
DEBAT: REGERINGEN HAR ET MEDANSVAR FOR AT STANDSE BRUTALITETEN I GAZA
Debatindlæg og åbent brev til statsministeren fra 11 af de største danske NGO-organisationer.