Nyheder

250.000 syriske børn lever i rædsler i belejrede områder

En ny rapport fra Red Barnet viser, at tøndebomber, luftangreb og beskydning er hverdagskost for de flere end en kvart million børn, der skønnes at bo i belejrede områder i Syrien.

Mange steder har børn spist dyrefoder for at overleve og må undvære vand og livsvigtig medicin - det koster deres liv. I næste uge går konflikten i Syrien ind i sit femte år.

"Frygten har taget kontrollen. Vores børn går bare og venter på at blive dræbt. Vi voksne lever efterhånden også kun for at dø", fortæller en mor i det østlige Ghouta, et af de belejrede områder i Syrien.

"Under beskydninger er mine børn rædselsslagne ... Jeg har set børn blive ramt af bomberne. Lemmer blive skudt af. Det var så forfærdeligt, at jeg ikke kunne holde det ud", fortæller en far fra Deir Ezzor, som også er under belejring.

Forældrene, som Red Barnet har talt med, beskriver familielivet under belejring som fyldt med rædsler. Det handler ikke kun om at håndtere den psykologiske påvirkning, som bomber og beskydninger har på deres skrækslagne børn, men også om de alvorlige konsekvenser af at blive frataget mad, medicin og rent vand.

På det seneste er hjælpen til de belejrede områder i Syrien øget, men leverancerne er fragmentariske og ofte er livsvigtige forsyninger som medicinsk udstyr blevet fjernet.

"Børn dør af mangel på mad og medicin i dele af Syrien, som ligger bare et par kilometer fra lagre, der er fyldt med de forsyninger, de har desperat brug for. De børn betaler prisen for verdens passivitet", siger Jonas Keiding Lindholm, Red Barnets generalsekretær.

Børnene lever i konstant frygt for angreb, og forældre fortæller, at deres børns adfærd har ændret sig – de er blevet tilbagetrukne, aggressive eller deprimerede.

Børn spiser dyrefoder og lever som gidsler i egne hjem
Beretningerne tegner et chokerende billede af dagligdagen i Syriens belejrede byer: Sundhedspersonale må operere i stearinlysets skær, de løber tør for medicin og ser syge spædbørn dø ved checkpointsene på grund af forsinket lægehjælp. Børn er tvunget til at spise kogte blade og dyrefoder som deres eneste daglige måltid. Lærere fortæller, at de etablerer skoler i kældrene for at beskytte eleverne fra bomberne. Beboere i de belejrede områder beskriver, hvordan snigskytter skyder på alle, der forsøger at forlade området. Befolkningen lever med andre ord som gidsler i deres egne hjem.

På trods af at FNs Sikkerhedsråd seks gange siden 2014 har krævet uhindret humanitær adgang i Syrien, er antallet af mennesker, der lever under belejring, mere end fordoblet i det seneste år. Livsvigtig medicin, brændstof og næringsrige fødevarer bliver fjernet fra konvojerne, og folk får stadig ikke lov til at forlade området for medicinsk behandling. Indtil der gives fuld adgang, vil livreddende forsyninger ikke nå alle de børn og voksne, der desperat har brug for dem.

"Nu må nok være nok! Efter næsten fem års konflikt i Syrien, er det tid til at afslutte de belejringer. Konfliktens parter og verdens samfundet må træde i karakter", siger Jonas Keiding Lindholm.

Han opfordrer konfliktens parter til straks at ophæve belejringerne og tillade uhindret og permanent adgang for humanitær bistand til alle områder og til at sætte en stopper for angreb på skoler og hospitaler.

Det gør Red Barnet
Red Barnet har støttet vores syriske partnerorganisationer, der arbejder i belejrede og andre svært tilgængelige områder, siden 2013. Sammen leverer vi fødevarepakker til udsatte familier, hjælper med at holde skolerne kørende, reparerer vandsystemer, distribuerer hygiejnekit, etablerer områder, hvor børn kan følge sig trygge, og yder psykologisk støtte til børn, der er ramt af bombardementer og belejring. Med vores støtte har vores partnere formået at hjælpe mere end 500.000 børn i belejrede og svært tilgængelige områder i Syrien.

Om rapporten ’Childhood under Siege’
Red Barnet har talt med mere end 125 mødre, fædre og børn, der lever i et af Syriens belejrede områder. De blev interviewet til rapporten, der er udkommer i dag [9. marts] forud for femårsdagen for krigen i Syrien.

De fokusgrupper, som er blevet interviewet i 2016 i otte belejrede områder, har alle oplevet udbredt og dødbringende berøvelse af mad, rent vand, medicin og sundhedspleje:

  • I alle undtagen en af ​​de voksne fokusgrupper (16 ud af 17) rapporterede folk om børn i deres lokalområde, der er døde af mangel på medicin eller adgang til sundhedsydelser.
  • I hver gruppe sagde respondenterne, at de må reducere antallet af måltider, de spiser om dagen, med mindst halvdelen.
  • I fire grupper fortalte folk om børn, der var døde af underernæring og sultrelaterede årsager.

I løbet af de seneste seks måneder er angrebene i de belejrede områder blevet værre. Nye oplysninger tyder på, at der er smidt flere tøndebomber i de belejrede områder end i nogen anden del af Syrien, og at tendensen steg betydeligt i anden halvdel af 2015.

Angreb omfatter eksempelvis også beskydning af en legeplads i Al Wa'er i september, hvor dusinvis af børn var ude og lege, og luftangreb, der på to uger i december dræbte mindst 29 børn i det østlige Ghouta.