24 rædselsvækkende
timer på Middelhavet
– 100 mennesker blev reddet

Foto: Jonathan Hyams/Save the Children
08-11-2016
NYHED

To små børn var vidner til, at deres mor døde under familiens flugt over Middelhavet for at komme i sikkerhed i Europa. De to børn overlevede og var blandt de 100 mennesker, der blev reddet af Red Barnets redningsskib Vos Hestia.

To små børn mistede deres mor i det, som vores kolleger på Red Barnets redningsskib Vos Hestia kalder et rædselsvækkende døgn på Middelhavet. Det kostede mere end 240 flygtninge og migranter livet.
De to børn, der mistede deres mor, rejser uden andre slægtninge og er nu under behandling af Red Barnets beskyttelsesteam ombord på Vos Hestia. Flere børn, herunder et på kun to år, var også blandt de reddede.

Redningen af de små børn og i alt 100 flygtninge og migranter skete mindre end et døgn efter, at to gummibåde kæntrede ud for den nordafrikanske kyst. Kun 29 ud af de mindst 270 mennesker, der menes at have været ombord på to gummibåde, blev trukket op fra vandet i live.

– Ingen ord kan beskrive de forfærdelige begivenheder, vi har været vidne til i løbet af de seneste 24 timer: En mor i chok ude af stand til at tale efter at have mistet sit barn. To små børn har set deres mor dø under ubeskrivelige forhold. Disse mødre forlod deres hjemland i håb om en bedre fremtid – det kostede dem livet, siger Roger Alonso, som er Red Barnets teamleder på Vos Hestia.

Red Barnets team gør nu alt, hvad det kan for at hjælpe børnene. Blandt andet med psykologhjælp.

Middelhavet er blevet en massegrav for flygtninge

I 2016 er flest flygtninge og migranter nogensinde omkommet i forsøget på at krydse Middelhavet. Hvis antallet fra det seneste forlis bliver bekræftet, er flere end 4.100 mennesker døde under forsøget på at komme til Europa fra Nordafrika i år. En person ud af 47 klarer ikke turen over havet med livet i behold. Red Barnet har reddet mere end 1.300 mennesker på Middelhavet siden september. Over 200 af dem er børn. Vi fortsætter med at gennemføre den livreddende indsats for at forhindre, at flere børn og deres forældre mister livet i Middelhavets farlige bølger.

– Middelhavet er blevet en massegrav for børn, der flygter fra krig, forfølgelse og ekstrem fattigdom. Vi kan ikke fortsætte med at ignorere den tragedie, som udspiller sig igen og igen på det hav, der leder til Europas havne. Vi har en forpligtelse til at beskytte børn – både her i Europa og på deres livsfarlige rejser, siger generalsekretær for Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

Fakta

Red Barnets redningsskib, ’Vos Hestia’, er lastet med medicin, mad og tøj, og det er bemandet af læger og børnefagligt personale, som står klar til at give børnene behandling.

Børnene og deres familier bliver sejlet til en italiensk havn, hvor de modtages af de italienske myndigheder, FN, Røde Kors og Red Barnet.

Den italienske kystvagt koordinerer alle redningsaktionerne i den centrale del af Middelhavet. Red Barnet arbejder tæt sammen med de øvrige organisationer for at hjælpe de børn, der er mest sårbare, bedst muligt.