Sådan taler du med dit barn om digitale krænkelser

Videredeling af intimt materiale og digitale krænkelser er desværre blevet hverdag for mange unge. Og desværre er der mange, der tænker, at der ikke er nogen hjælp at hente fra de voksne, når de er blevet udsat for krænkelser online. Det viser en undersøgelse fra 2021 fra Red Barnet.

Som forælder er det vigtigt, at du taler med dine børn om brugen af digitale medier og støtter dem, hvis de oplever krænkelser på nettet. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du hjælper dit barn, som enten er blevet krænket, eller har modtaget eller delt krænkende materialer. 

Har dit barn oplevet en seksualiseret digital krænkelse?

  • Det er enormt følsomt, når intime billeder eller film deles offentligt, og det kan være en stor overvindelse for unge, at fortælle om det til en voksen. Derfor er det heller aldrig nogen hjælp eller støtte, når en voksen reagerer ved at sige 'hvorfor tænkte du dig ikke om?' Du er måske chokeret, men tag en dyb indånding – dit barn har brug for støtte og for at mærke, at du er på dets side.

  • Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring situationen.

  • Fortæl, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe. Dit barn føler måske skyld og skam. Tal om følelserne, men gør det klart overfor barnet, at det ikke har gjort noget forkert. Det er derimod den eller de, som har delt det krænkende materiale. Dit barn har ikke bedt om at stå i denne situation, og har ikke fortjent den chikane, det måske oplever.

  • Nogle børn og unge vil have lyst til at slette billeder og korrespondancer for at glemme hændelsen. Men du skal opfordre barnet eller den unge til at gemme beviser i form af screenshots, sms’er, chatsamtaler og lignende, da de kan bruges i en eventuel politiefterforskning.

  • Hvis I ved, hvor det krænkende materiale findes, så anmeld det til det sociale medie, hvor det eksisterer. Du kan få teknisk hjælp her. Eller du kan få hjælp hos SletDet-Rådgivningen.

  • Overvej om sagen skal politianmeldes. Snak med dit barn, og vurdér, hvad der er det rigtige i jeres situation.  Her kan du anmelde seksuelle overgreb og krænkelser mod børn på internettet til politiet.

Hvis du er i tvivl om noget, har brug for råd eller støtte, så kontakt Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet.