Nyheder

Regnsæsonen er en ny katastrofe for børnene på Sulawesi

På søndag er det en måned siden, den indonesiske ferieø Sulawesi blev ramt af en række jordskælv og en efterfølgende tsunami. Nu er regntiden sat ind, og det har ført til store oversvømmelser på øen. Det gør det ekstra svært at komme frem med nødhjælp, og Red Barnet frygter for en markant stigning i sygdomsudbrud.

Tusindvis af mennesker er fortsat hjemløse på den indonesiske ø Sulawesi, efter deres huse blev ødelagt under den naturkatastrofe, der indtil videre har kostet over 2000 menneskeliv. Nu har regntiden ramt øen, og det forværrer den i forvejen kritiske situation yderligere.

– Massiv regn er det sidste, familier, der har mistet deres hjem og nu bor på midlertidige evakueringscentre eller under presenninger, har brug for, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.

Børnene er særligt sårbare
Han er særligt bekymret for de 200.000 børn, der vurderes at være berørt af situationen.

– Regnsæsonen kan have alvorlige konsekvenser for børn, der allerede er berørt af katastrofen og derfor er særligt sårbare. Vi ser allerede flere med diarré og luftvejsinfektioner, og der er også blevet rapporteret om formodede tilfælde af malaria, denguefeber og skoldkopper. Vi ved, hvor svært det er at opretholde hygiejnen i de midlertidige beboelsesområder, og derfor kommer vi sandsynligvis til at se mange flere syge børn i den kommende tid. Regnen og de tusindvis af lig, der ligger begravet under jorden, giver desværre perfekte yngleforhold for de smittebærende myg, siger Jonas Keiding Lindholm. 

Red Barnet har udleveret presenninger, myggenet, hygiejnepakker og vand til tusindvis af familier. Samtidig har Red Barnet oprettet særligt sikre områder for børn og midlertidige skoler, hvor børnene får psykosocial støtte og hjælp til at spore og blive genforenet med deres familie.

Regnen gør det svært at komme frem med hjælp
Men den kraftige regn gør det svært at komme frem med nødhjælp i de hårdest ramte områder. Flere veje er vasket væk, og der er stor risiko for jordskred.

– Det gør det endnu sværere for os at nå ud til de mest isolerede byer og landsbyer. I mange tilfælde bliver vores nødhjælpshold nødt til at sejle rundt i båd. Skaderne på broer og veje har i forvejen gjort det til en udfordring at komme rundt på øen. Nu har regnen gjort det endnu sværere, siger Jonas Keiding Lindholm.

Tidligere i år blev en anden indonesisk ø, Lombok, også ramt af en række kraftige jordskælv. Det gør situationen i landet yderligere kritisk. Samlet set er flere end 650.000 mennesker blevet hjemløse, og mange af dem har akut behov for hjælp til at skaffe mad, vand, husly, lægehjælp, medicin og uddannelse til børn.