Venskabsløbet

Snør løbeskoene for en god sag

Virksomheder, efterskoler, lokalforeninger og sponsorer

Vil din efterskole eller virksomhed løbe med? Kommer du fra en lokalforening – eller vil du gerne være sponsor? Læs mere her...

Velkommen til Venskabsløbet

En god dag ...for en god sag!

Kunne I tænke jer at være med? Skoleelever over hele landet hopper med Venskabsløbet i træningstøj og løbesko for at sætte fart på fødderne og løbe penge ind til Red Barnets arbejde for de dårligst stillede børn i Danmark og resten af verden. Jo mere eleverne løber – desto flere penge samler de ind. Så hver eneste kilometer tæller! 

Det er super nemt at arrangere, det er gratis for skolerne at deltage... og I bestemmer helt selv, hvornår I gerne vil løbe. En oplagt dag kunne være på Skolernes Motionsdag, hvor mange andre skoler løber Venskabsløbet - men det er helt op til jer. Uanset hvilken dag i vælger, så venter der en sjov dag med vennerne med fokus på trivsel og fællesskab.

Så nemt er det!

 1. Tilmeld skolen ved at oprette jeres egen indsamling (klik på "Tilmeld skole" her øverst til højre).
 2. I får jeres helt egen flotte digitale indsamling, som I kan dele i jeres netværk.
 3. Red Barnet vejleder hele vejen til, hvordan I kan forberede løbsdagen.
 4. I får en sjov dag sammen med fokus på trivsel, motion og læring...
 5. ...samtidig med at I hjælper udsatte børn.

I er med til at gøre en forskel for udsatte børn... blot ved at løbe en tur

Venskabsløbet er skabt af Red Barnet, og der venter alle skolens elever masser af bevægelse, fællesskab med vennerne, læring og høj puls, når skolerne deltager i Venskabsløbet – og mulighed for at hjælpe udsatte børn til et bedre liv. Blot ved at løbe en tur. Vi ved, at hverdagen på en skole er travl. Derfor er materialet udviklet til at være nemt og overskueligt at tage i brug.

Læs mere om Red Barnets arbejde her: KLIK

 

Der er to mål med Venskabsløbet:

 1. At give eleverne indsigt i andre børns livsvilkår og gøre en indsats for at hjælpe.
 2. At sætte fokus på den fælles indsats og det fælles resultat – fremfor på den enkelte elevs indsats. På den måde fremmer Venskabsløbet fællesskabet og trivslen i klassen – på en sjov og aktiv måde.

Så når du melder din skole til Venskabsløbet, er du både med til at hjælpe udsatte børn og til at fremme trivslen blandt eleverne.

Længere nede på siden eller via menuen her til venstre finder du alt det, du skal bruge for at arrangere Venskabsløbet på din skole.

Husk også at din skole (brug rød knap "Tilmeld skole" øverst til højre her på siden). Vi guider jer hele vejen! 

Jeres indsats gør en forskel! Vil du vide mere om Red Barnet, så se her en kort film om Red Barnets arbejde her og hvorfor jeres indsats gør en forskel for udsatte børn både i Danmark og resten af verden: KLIK

Forude venter en sjov dag for en god sag!


Venskabsløbet og corona

Men kan man overhovedet afholde Venskabsløbet, hvis der stadig er corona? Ja, det kan man!
Venskabsløbet er en udendørsaktivitet, som giver god motion og røde kinder…og der er flere muligheder for at afholde Venskabsløbet på en anderledes måde i en tid med corona.

Vi er meget opmærksomme på, at afholdelse af et løb i disse tider kræver særlig forberedelse – og ikke mindst, at de fysiske rammer er afgørende for, hvilke muligheder man har. Det er meget individuelt, hvordan den enkelte skole vælger at afholde Venskabsløbet i år – og ikke mindst, hvor mange klasser/klassetrin man vælger at involvere. Nogle involverer hele skolen…andre begrænser sig til et enkelt klassetrin eller niveau (indskoling, mellemtrin, udskoling). Vi har selvfølgelig nogle forslag/anbefalinger til, hvad man kan gøre.

Som skole kan man vælge følgende:

 1. Afholde venskabsløbet som en stafet, hvor børnene sendes afsted f.eks. i grupper af 4 på forskellige tidspunkter.
  • Det er som udgangspunkt godt være ude i den friske luft, men det er selvfølgelig vigtigt, at børnene ikke stimler sammen ved mållinjen. 

 2. I kan vælge at begrænse antal deltagere i aktiviteten:

  • 1) Det er selvfølgelig fedt hvis hele skolen deltager i Venskabsløbet og eleverne sendes afsted i hold.
   • På en motionsdag kan Venskabsløbet sagtens bestå af flere discipliner, der indgår i ”løbet”…særligt i corona-tider giver det god mening. På denne måde får eleverne stadig en aktiv dag sammen, men kan holdes adskilt i mindre grupper.

  • 2) ...men det er helt ok, hvis det kun er få klasser der deltager. Det vigtigste er, at I er med og har en god dag sammen ”på afstand”.

 3. Cykel frem for løb! - Venskabsløbet er et ”løb”, men I kan vælge at cykle i stedet for at løbe sammen. Dette kan gøre det lettere at afholde eventen, men det er stadig noget I gør sammen …og det er stadig muligt at samle ind til udsatte børn via den digitale indsamling.

 4. Sammen...hver for sig - Overvejer I helt at aflyse Skolernes Motionsdag, så kan I stadig afholde Venskabsløbet ved at løbe ”sammen…men hver for sig” og stadig gennemføre den digitale indsamling (se vedhæftede)

Vi har stor forståelse for bekymringer i relation til corona og er kun interesseret i, at skolerne afholder et sikkert Venskabsløb i den form, som passer til den enkelte skole. I er meget velkommen til at kontakte os på venskabsloebet@redbarnet.dk, hvis I har nogle spørgsmål.

Uanset i hvilken form I vælger at afholde Venskabsløbet, så venter der alle skolens elever masser af bevægelse, fællesskab, læring og høj puls, når I melder jeres skole til Venskabsløbet – og mulighed for at hjælpe udsatte børn til et bedre liv. Blot ved at løbe en tur. - Dét giver mening.

Værsgo at tage for dig af materialet – du finder det her på siden (se menu til venstre). Det er gratis, og tilmelding sker ved at klikke på den røde knap til højre 'Tilmeld'.

...og hat I lyst, så kan I træne med Red Barnets ambassadør, tidligere verdensmester Wilson Kipketer - og blive den sejeste venskabs-løber!

God fornøjelse!

Ofte stillede spørgsmål

Hvad går Venskabsløbet ud på?

Venskabsløbet er et velgørenhedsløb udviklet af Red Barnet. Hver elev finder private sponsorer, der giver et bidrag pr. runde, eleven løber. Fokus er på klassens samlede resultat - ikke den enkelte elevs.

Hvem kan deltage?

Alle landets grundskoler kan deltage. Man skal blot klikke på ”Tilmeld” øverst på siden her, så er man i gang.  Man kan tilmelde sig som klasse, grundtrin eller hele skolen. Vi anbefaler, at hele skolen tilmelder sig, så I kan få en sjov dag med fællesskab på tværs af årgange.

Hvornår foregår det?

Venskabsløbet er oplagt at afholde til skolernes motionsdag fredag i uge 41 – men Venskabsløbet kan også afvikles en anden dag, hvis det passer jer bedre. Det er op til den enkelte skole.

Hvad går pengene til?

Pengene går til Red Barnets arbejde for at redde, styrke og beskytte de dårligst stillede børn i Danmark og resten af verden. I Danmark bekæmper Red Barnet vold, overgreb og mobning. Red Barnet opbygger fællesskaber, styrker børns modstandskraft og arrangerer lejre og oplevelser i naturen for udsatte børn og deres familier. Hvis en af Red Barnets lokalforeninger indgår i et samarbejde med skolen om løbet, går 25 procent af det indsamlede beløb til lokalforeningens arbejde med udsatte børn i lokalområdet.

Læs mere om hvordan Red Barnet bruger penge på at hjælpe børn.

 

Hvad får eleverne ud af det?

Venskabsløbet giver eleverne indsigt i andre børns livsvilkår. Det giver fællesskab i klassen og en sjov og aktiv dag. Og så får hver elev et flot diplom med hjem som tak for indsatsen. Klassen får også et fælles diplom, de kan hænge op i klasselokalet. Og ikke mindst oplever eleverne en følelse af stolthed og empati ved at hjælpe andre børn.

Hvilken rolle spiller Red Barnets lokalforeninger?

Red Barnet har lokalforeninger over hele landet, og hvis skolen indgår et samarbejde med en af lokalforeningerne, vil en repræsentant for foreningen komme ud og holde et oplæg på skolen om Red Barnets arbejde, hjælpe til på løbsdagen som vejviser eller hepper på ruten – og officielt møde op, når indsamlingen er slut for at takke skolen for indsatsen.

Hvem kan blive sponsor?

Der er tre slags sponsorer i Venskabsløbet: 1) De private, som typisk er elevernes mor, far, tante, farmor, nabo, træner eller lignende. 2) De lokale virksomheder og forretningsdrivende. 3) Eksempelvis en forælders arbejdsplads.

Hvem står for at arrangere Venskabsløbet på din skole?

Det gør I selv - eventuelt i samarbejde med en af Red Barnets lokalforeninger. Og det er ikke svært. Materialet her på siden giver overblik og gør det nemt at planlægge. Red Barnet sender jer balloner og et banner til at lave et festligt startområde. Har I spørgsmål eller brug for sparring, er I altid velkommen til at kontakte os på venskabsloebet@redbarnet.dk.

Hvordan opstod Venskabsløbet?

Idéen til Venskabsløbet opstod i 2015, da Red Barnet oplevede en stor stigning i antallet af henvendelser fra skoler, som ønskede at gøre en forskel for udsatte børn.

På det tidspunkt kom et stigende antal flygtninge til Danmark, og det fik mange elever til at spørge deres lærere, hvordan de kunne hjælpe børn på flugt. Red Barnet ville gerne give skolerne et tilbud, som kombinerer trivsel, fællesskab og velgørenhed, og derfor udviklede vi Venskabsløbet.

Løbsmaterialer

Venskabsløbet skal være let at gå til og let at afvikle. Derfor har vi lavet denne oversigt, som giver dig et hurtigt overblik over forløbet omkring Venskabsløbet.

Herunder finder du oversigten over de materialer, din skole skal bruge til at afholde Venskabsløbet. Oversigten og materialerne er delt op i 'Kom godt fra start', 'Før løbet', 'Dagen før og under løbet' og 'Efter løbet'.

Tilmeld skolen og opret samtidig jeres indsamling online

 • Tilmeld skolen.
 • Læs 'Værd at vide om Venskabsløbet' og vejledningen 'Sådan arrangerer I Venskabsløbet'.
 • Hvis I er interesseret i et samarbejde med en Red Barnet lokalforening, så skriv til Red Barnets skoletjeneste på skoletjenesten@redbarnet.dk.
 • Tilmeld skolen og opret skolens onlineindsamling på samme tid på venskabsloebet.redbarnet.dk.

Fortæl om løbet og skaf sponsorer

 • Gør opmærksom på, at skolen afholder Venskabsløbet. Læg forældrebrevet på Forældreintra og pynt skolen med plakaten, der opfordrer mulige sponsorer til at deltage.

 • Engagér eleverne, og brug meget gerne undervisningsmaterialer her fra redbarnet.dk/skole.

 • Send en pressemeddelelse til den lokale presse (husk at slette parenteser og linjer i forslaget til pressemeddelelse, når du udfylder word-dokumentet med de specifikke oplysninger). Læs evt. guiden om, hvordan I kommer i pressen.

 • Eleverne skal lave aftaler med private sponsorer, eksempelvis forældre eller naboer. De skal bruge sponsorkontrakter til private til dette. I kan bruge den sponsorkontrakt til private, der er klar til print. Hvis I vil, kan I i stedet bruge den interaktive sponsorkontrakt og selv udfylde nogle af felterne digitalt (kræver en computer med det gratis program Adobe Acrobat Reader). (Husk at printe på begge sider – så skema kommer på bagsiden. Notér også i kontrakten, hvor mange meter runden på jeres skole er på samt det direkte link til skolens indsamlingsside.)

 • De ældste elever kan lave sponsoraftaler med virksomheder, eksempelvis den lokale bager. Til det skal de bruge sponsorkontrakten til virksomheder, der er klar til print.

Dagen før løbet

 • Opmål ruten.
 • Udpeg rundetællere og vejvisere blandt lærere og pædagoger, print klassediplomer på klassens indsamlede beløb eller samlede antal kilometer samt elevdiplomer på antal kilometer. Print også enten kontrollister til rundetællerne eller kontrolkort til hver elev.

Til løbet

 • Pynt op med banner og balloner, som I har modtaget med posten, og hav en festlig dag.
 • Klasselæreren tæller elevernes runder, udfylder elevdiplomerne og giver dem til eleverne. Klassediplomerne hænges i klasserne.
 • Hvis I har samarbejdet med en af Red Barnets lokalforeninger, kommer de og overrækker et diplom, hvor resultatet for jeres skole skrives på.
 • Sponsorerne er selv ansvarlige for at indbetale deres donationer via jeres online indsamling, men mind dem gerne om det.
 • Udfyld takkediplomer med virksomhedsnavn, sponsoratet og skolens navn og send dem sammen med webbannere til virksomhedssponsorerne.

Har I spørgsmål? Kontakt os endelig på venskabsloebet@redbarnet.dk

Rigtig god fornøjelse!

Mere til Venskabsløbet

Undervisningsmaterialer

Der er mulighed for at sætte fokus på et eller flere emner, som hver for sig berører aktuelle problematikker omkring trivsel og verden omkring os. Venskabsløbet taler ind i begrebet 'Venskab', som kan italesættes på flere måder - men helt generelt er 'venskab' kendetegnet ved loyalitet, fortrolighed, positive følelser for hinanden, respekt og en vis grad af overbærenhed. Det har vi alle brug for, for at kunne udvikle os positivt og trives både socialt og fagligt. Med tematikker som Fællesskab og trivsel...Sikker chat...og Børns rettigheder, er der rig mulighed for at afholde et spændende og lærerigt forløb op til selve løbsdagen.

Alle undervisningsmaterialer er gratis, og jeres skole vælger helt selv, hvilken tematik netop jeres Venskabsløb skal være bygget op omkring. Vi gør opmærksom på, at nærværende materialer også tilbydes i forbindelse med blandt andet Trivselsdagen og/eller Børnerettighedsdagen, men også kan bruges i et forløb koblet til Venskabsløbet.

Se vores forslag til undervisningsmaterialer i forbindelse med Venskabsløbet