Vi kæmper for børns ret til skolegang
– også under corona
Da coronakrisen var på sit højeste i 2020, gik over 90 % af verdens børn ikke i skole, og de var derfor i risiko for at gå glip af de muligheder, en uddannelse kan give.
Skolelukninger og svære økonomiske udfordringer presser familier i skrøbelige stater til det yderste. Red Barnets seneste analyse viser, at næsten 10 millioner børn risikerer aldrig at komme tilbage til skolen efter corona, fordi deres familier ikke længere har råd. I stedet er de nu i risiko for at blive brugt som ekstra arbejdskraft eller blive giftet bort. En skæbne, som frarøver børnene deres fremtid.

Godt 3,5 mio. børn får hjælp til skolegang, selvom skolen er lukket
Under skolelukningerne igangsatte vi alternative læringsaktiviteter, med alt fra TV og radio til pen og papir til næsten 3,5 millioner børn i hele verden. I 2020 har vi hjulpet 3.469.524 børn og unge med fjernundervisning. Børn som Ameen på 12 år, der bor med sin mor og søskende i en lejr i Idlib i det nordvestlige Syrien. Hans familie blev fordrevet fra deres hjemby på grund af optrapningen af krigen. Ameens far er død, så hans mor tager sig nu alene af familien.
Ameen måtte droppe skolen, da skolerne blev lukket som følge af coronaudbrud i lejren, og han måtte i stedet arbejde med byggeri for at forsørge sin familie og sikre mad til dem. En måned efter skolelukningen fik Ameen en mobiltelefon, og han blev tilmeldt et fjernundervisningsprogram, som vores partnerorganisation tilbyder i området. Han arbejder nu om dagen og studerer om aftenen. Han ser fx de lektioner, som hans lærere har sendt ham i Whatsapp-grupper, og han sender sit hjemmearbejde tilbage.
Ameen vil fortsætte sin uddannelse, så han kan blive lærer, som hans far plejede at være.
Skolematerialer til flere end 100.000 børn i Uganda
I fx Kyangwali-flygtningelejren i det vestlige Uganda, der er hjemsted for mere end 123.000 kongolesiske flygtninge, distribuerer vi skolematerialer. I alt har vi uddelt læringspakker til mere end 100.000 børn over hele landet i samarbejde med lokale organisationer.
En af dem, der modtager skolematerialer, er Stephen på 15 år, der deltager i et uddannelsesprogram i den flygtningelejr, han bor i, i Uganda.
- Når jeg tænker på og hører ordet Corona, får jeg det så dårligt, fordi det får mig til at savne skolen og mine venner. Især min ven Baraka, som jeg leger med. Jeg kan ikke vente med at høre, at skolerne er åbne, og jeg kan lege med mine venner igen, siger Stephen.
Vi lader børn og unge blive hørt – lokalt og globalt
Ud over konkret hjælp til børn og familier, arbejder vi med at lade børn og unges stemmer blive hørt. I de lande, vi arbejder i, støtter vi engagerede børn og unge i at tale med lokale ledere og politikere om fx adgang til undervisning, genåbning af skoler, adgang til skolemåltider og sundhedspleje samt støtte til de hårdest ramte familier. Vi ser gang på gang, at børn og unge selv kan skabe forbedringer, når de blive hørt.
Som fx Jonathan på 15 år, en sydsudanesisk dreng, der bor i en flygtningelejr i det nordlige Uganda. Gennem vores børnerettighedsgruppe i lejren har Jonathan fået mulighed for at tale med Ugandas uddannelsesminister om mulighederne for at vende tilbage til skole. Jonathan arbejder også i lejren med at inspirere andre børn og unge til at gå i gang med eller fastholde deres uddannelse og skolegang.


- Vi kæmper for børns ret til skolegang – også under en pandemi. Et af vores vigtigste mål er at sikre, at alle de over 150 millioner børn, som er gået glip af undervisning på grund af corona, kan vende sikkert tilbage til skolen.
- Før coronakrisen gik 9 ud af 10 børn i verden i skole. Pandemien fik det tal til at styrtdykke til 1 ud af 10.
- I 2020 har Red Barnet hjulpet 3.469.524 børn og unge med fjernundervisning i hele verden.
- I skrøbelige stater, hvor børn er afhængige af de måltider, de får i skolen, har vi igangsat alternative fødevareprogrammer, hvor vi uddeler mad til børn fra udsatte familier.
- I Danmark har vi fx oprettet online lektiehjælp til forældre med hjemsendte skolebørn, som har brug for en ekstra håndsrækning. Vi har også skrevet en række gode råd til hjemmeskoling, som du kan finde her.
- I foråret 2020, hvor coronaen ramte Danmark, ringede vi til de udsatte familier, vi kender fra vores sociale aktiviteter. Samtalerne gav familierne støtte og forståelse, og vi fik værdifuld viden om deres specifikke behov, som vi siden har handlet på.
- Under nedlukningen i foråret 2020 tog vi ud med krea-pakker og hjalp med at klare indkøb og afhentning af medicin for udsatte familier i Danmark.