Vi beskytter børn mod vold,
udnyttelse og overgreb

Fot: Red Barnet/ Sacha Myers

Børns sikkerhed og trivsel er truet under corona, hvor en række børnebeskyttelsesindsatser, som mange børn afhænger af, er blevet afbrudt. Restriktioner og skolelukninger har medført en øget risiko for vold i hjemmet, og flere børn er nu i risiko for at ende i skadeligt arbejde eller børneægteskaber, fordi deres familier bliver økonomisk presset.

Børns psyke og trivsel tager skade, når de vokser op i skyggen af krige, konflikter og kriser som denne. Børn, som lever i konfliktramte områder, er på flugt eller bor i flygtningelejre, er i øget risiko for at opleve vold, overgreb, tab af familiemedlemmer, flugt, manglende skolegang og ustabilitet i hverdagen, hvilket sætter spor hos dem. Det kan skade deres udvikling og evne til at lære i skolen, hvis de ikke får den rette hjælp til at bearbejde deres traumatiske oplevelser i tide. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer børns beskyttelse og mentale trivsel.

Siden begyndelsen af coronakrisen har vores indsatser tilpasset sig restriktionerne for at sikre kontinuerlige beskyttelsesindsatser for børn. Det indebærer blandt andet støtte til børn i humanitære kriser, børn, som er blevet udsat for seksuelle overgreb, børn i risiko for at blive rekrutteret til væbnede grupper og børn, som er adskilt fra deres familier.

Børn skal beskyttes før, under og efter en krise som denne

Under coronakrisen har vi hjulpet med at mobilisere samfunds beredskab og forhindre, at børn bliver efterladt i frygt og isolation. Da centrale børnehjælpelinjer lukkede, hjalp vi dem til at blive klassificeret som essentielle services, så de hurtigt kunne åbne op igen. Derudover har vi styrket børns, forældres og omsorgspersoners mentale sundhed og trivsel gennem tv- og radioprogrammer med særlige budskaber, som var tilpasset til at nå bredt ud. For at beskytte børns digitale liv, har vi delt tips og gode råd til at forblive sikker på nettet, da børn brugte mere tid online for at vedligeholde deres undervisning under corona.

Vi beskytter børn som 11-årige Lama fra Libanon

Corona og økonomiske udfordringer havde i forvejen påvirket Lamas familie, og efter eksplosionen i Beirut i august 2020 havde hun og hendes familie brug for hjælp til at komme sig oven på den traumatiske oplevelse.

Vi støttede børnene i at håndtere oplevelsen, og vi hjalp familien med økonomisk hjælp, så de fx kunne købe mad til deres børn.

Vi hjælper børn som Oleksander fra Ukraine

Oleksander har fået støtte til at komme sig over traumatiske oplevelser på grund af corona og konflikten i landet. Hans bror, Roma, blev alvorligt såret af en granat for fem år siden, og på grund af skolelukninger må Oleksander i dag vente med at lave sine lektier, til hans mor kommer hjem og kan hjælpe ham.

Vi hjælper Oleksander med psykologisk støtte og rådgivning, så han kan bearbejde sine oplevelser og håndtere sine udfordringer i dag.

Så langt rækker pengene

  • For 31 kr. kan vi give et barn et varmt tæppe, der beskytter mod kulde.
  • For 158 kr. kan vi give en familie materialer til at sikre nødhusly under katastrofer.
  • For 169 kr. kan vi købe værktøj til 10 familier, så de kan bygge eller reparere husly.
  • For 260 kr. kan vi købe 2 skoletasker og bøger, så børn kan blive klar til skolen.

Hvad gør vi?

  • Vores mål er at sikre, at børn i risiko for vold, udnyttelse og overgreb får adgang til beskyttelse under og efter corona.
  • Sammen med vores partnere opfordrer vi verdens ledere til at gøre børnebeskyttelse til en central prioritet under og efter corona.
  • Vi har oplært socialarbejdere og regeringer i at støtte børn, som har oplevet vold.
  • Vi gav 246.838 børn støtte til mental trivsel i 2020.