Vi hjælper

de mange millioner syrere,

der lider under den lange krig

Forestil dig, at dine børn ser deres far blive dræbt. At dine børn lever i konstant angst for det næste bombeangreb, og at du må flygte og efterlade alt, hvad du har kært. Ud over at være vidne til vold og ødelæggelser, som ingen børn bør se, er de syriske børn også afskåret fra lægehjælp, skolegang og tilstrækkelig mad.

Mere end halvdelen af syrerne har måtte forlade deres hjem – omkring seks millioner af dem er børn. De er nu på flugt, enten inden for landets egne grænser eller til et andet land. Syriens nabolande huser 98 % af de syriske flygtninge. Red Barnet hjælper både inde i Syrien og i flygtningelejre i nabolandene.

Vi hjælper millioner af syrere

I de mange flygtningelejre i blandt andet Libanon, Jordan og Irak uddeler vi mad, medicin, telte og varmt tøj. Vi opretter børnevenlige områder og sørger for skolegang til børnene. Børn bliver vaccineret, og nybagte mødre får babyudstyr og rådgivning om amning.
Vi hjælper ikke bare i flygtningelejre, men også i de landsbyer og byer i eksempelvis Libanon, hvor hver fjerde indbygger nu er syrer. Red Barnet har hjulpet flere end to millioner børn, siden konflikten brød ud. Krisen i Syrien er vores største humanitære indsats nogensinde. Læs mere om Red Barnets hjælpearbejde i flygtningelejrene.

Børn lever som gidsler i egne hjem

Trods store udfordringer arbejder Red Barnet også inde i Syrien, hvor behovet er størst, og børnene er allermest udsatte. Vi får chokerende beretninger af dagligdagen i Syriens belejrede byer: Børn er tvunget til at spise kogte blade og dyrefoder som deres eneste daglige måltid. Sundhedspersonale må operere i stearinlysets skær, de løber tør for medicin og ser syge spædbørn dø ved checkpointene på grund af forsinket lægehjælp.
Lærere fortæller, at de etablerer skoler i kældre for at beskytte eleverne fra bomber. Beboere i de belejrede områder beskriver, hvordan snigskytter skyder på alle, der forsøger at forlade området. Befolkningen lever med andre ord som gidsler i deres egne hjem.

Det gør Red Barnet i Syrien

Red Barnet støtter syriske partnerorganisationer, der kan arbejde i belejrede og andre svært tilgængelige områder – dog indebærer nødhjælpsarbejdet en stor sikkerhedstrussel. Sammen leverer vi fødevarepakker til udsatte familier, hjælper med at holde skolerne kørende, reparerer vandsystemer, driver sundhedskliniker og etablerer børnevenlige områder, hvor børn kan føle sig trygge og få psykologisk førstehjælp.
Med vores støtte har vores partnere formået at hjælpe flere end en million børn i belejrede og svært tilgængelige områder i Syrien.

Læs vores rapport om børnene i de belejrede byer.

 

 

 

Ofte stillede spørgsmål om krigen i Syrien

 • Hvordan er situationen i Syrien? Mere end fem års krig i Syrien har taget hårdt på syriske børn, og situationen bliver hele tiden værre. Flere end to tredjedel af syrerene lever nu under fattigdomsgrænsen. Der er stor mangel på medicin, vand og madvarer. Halvdelen af børnene går ikke i skole, og mange af dem har ikke været i skole i årevis. Mere end 700 ud af Syriens 1.900 hospitaler er ødelagte. Inde i Syrien har flere end 13 millioner mennesker brug for nødhjælp – over fem millioner af dem er børn. Det svarer til alle Danmarks indbyggere.
 • Hvordan arbejder Red Barnet i Syrien? Trods store udfordringer arbejder Red Barnet inde i Syrien, der hvor behovet er størst, og børnene er allermest sårbare. Vi støtter og samarbejder med lokale partnere. Nødhjælpsarbejdet indebærer en stor sikkerhedstrussel. Vi hjælper syrerne med mad, rent drikkevand og tøj. Vi driver sundhedsklinikker og opretter børnevenlige områder, hvor børn kan få lov at være børn og lege og gå i skole. I Syrien er vi nået frem til flere end 1,6 millioner mennesker, heraf er 1,2 millioner børn.
 • Hvad gør Red Barnet i de omkringliggende lande? Vi hjælper syriske flygtninge i Libanon, Jordan, Irak og Egypten. I flygtningelejrene uddeler vi mad, vand, tæpper og telte. Vi opretter børnevenlige områder, yder psykologisk førstehjælp til tusinder af børn, rådgiver forældre, vaccinerer børn og støtter spædbørnsmødre. Vi hjælper ikke bare syrerne i lejrene, men også i landsbyer og byer, som er svært belastede af de mange flygtninge. Eksempelvis er hver fjerde indbygger i Libanon nu syrer. I Syriens nabolande er Red Barnets hjælp nået frem til omkring fire millioner mennesker, hvoraf de 2,5 millioner er børn.
 • Hvad gør Red Barnet for at sikre uddannelse og skolegang for flygtningebørn?
 I Syrien er hver fjerde skole blevet ødelagt af bomber eller overtaget af militære grupper. Over to millioner børn i Syrien og 0,7 millioner børn i nabolandene går ikke i skole – mange har ikke gjort det i flere år. Vi arbejder på at få børnene tilbage i skole for at undgå, at vi mister en hel generation på gulvet. Uddannelse giver børn en normal hverdag, og derfor lægger vi stor vægt på, at de så hurtigt som muligt bliver indskrevet på lokale skoler eller i vores midlertidige skoler i flygtningelejrene.
 • Hvor mange syrere har mistet livet?
 Omkring 470.000 mennesker er blevet dræbt under krigen – mindst 12.000 børn har mistet livet. Tallene tager ikke højde for dødsfald, der skyldes sult og et sundhedssystem, der er i knæ efter flere års krig.
 • Hvor mange syrere er på flugt? Mere end halvdelen af den syriske befolkning har måttet forlade deres hjem – og er på flugt enten i deres eget land eller til andre lande. Flere end 4,5 millioner syrere er flygtet ud af Syrien. Tyrkiet huser 2,7 millioner, Libanon 1,1 millioner, Jordan 0,6 millioner, Irak 0,2 millioner og Egypten 0,1 million. Det er især børn og unge, der har måttet betale en høj pris under krigen. Over halvdelen af de syrere, der er flygtet, er under 18 år gamle.
 • Hvor mange er kommet til Danmark og andre europæiske lande? Syriens nabolande huser 98 % af de syriske flygtninge. Sverige og Tyskland har taget imod langt de fleste af syrerene, der er flygtet til Europa.
 • Hvordan har de flygtede børn det? Mange af flygtningebørnene har psykiske mén. En stor del af dem har været udsat for overgreb eller oplevet kampe, vold og ødelæggelse på tæt hold. Mange er underernærede, da de ikke har fået ordentlig mad længe. Hundredtusindvis af børn har udviklet stressrelaterede sygdomme som depression, angst, posttraumatisk stresssyndrom og indlæringsvanskeligheder. Antallet af børneægteskaber og omfanget af børnearbejde er steget, da familier kæmper for at overleve og prøve at skaffe mad på bordet. Børn ned til 8 år er også blevet rekrutteret af bevæbnede grupper til at være soldater. Familier bliver i stigende grad presset til at gifte deres piger væk til soldater, der bruger dem som sexslaver.
Børn lever på randen af døden. De er tvunget til at spise blade, siger hjælpearbejder om belejret by i Syrien

Fakta om krigen i Syrien

 • 5,8 millioner syriske børn er på flugt inde i Syrien eller til andre lande.

 • 2,8 millioner syriske børn kommer ikke i skole.

 • Red Barnet har hjulpet omkring to millioner mennesker i Syrien og omkring fire millioner i nabolandene.