Anne-Sophie
sørger for at
flygtningebørn får
psykologisk førstehjælp
Hun rykker ud til krig og katastrofer over hele verden. Der er Anne-Sophie Dybdal med til at oprette børnevenlige områder, så børn og unge kan få et meget tiltrængt pusterum fra de voldsomme oplevelser, de selv og deres forældre bærer på. Som psykolog ved hun alt om, hvor vigtigt det er, at flygtningebørnene hurtigt får støtte fra voksne, der har overskud.
Hvorfor er det så vigtigt, at Red Barnet hjælper lige præcis flygtningebørn?
- Vi ved, hvordan man hjælper børnene bedst, fordi vi har så meget erfaring fra rundt omkring i verden. Der er masser af velmenende mennesker, der fylder en minibus med legetøj og kører ned med det. Men vi ved, hvordan man koordinerer en nødhjælpsindsats over længere tid.
- Vi får også øje på de risici, der er for flygtningebørn – som fx seksuelle overgreb, udnyttelse, vold og manglende skolegang. Det er vigtigt, at der er organisationer tilstede, som har erfaring med de ting.
- Vores indsats er med til at sikre, at en hel masse børn rent faktisk kommer igennem det her på en måde, så de kan leve gode liv. Vi støtter dem i at udvikle deres fulde potentiale, så de kan klare sig godt i de lande, de kommer frem til.
Hvad er det vigtigste, Red Barnet gør for flygtningebørn?
- Vores rolle er at få øje på og råbe op, når der sker overtrædelser af børns rettigheder. Vi presser på over for EU og staterne for, at børnene får adgang til lægehjælp, skolegang og beskyttelse.
- Vi påpeger, at børn har ret til sundhed, uddannelse, beskyttelse og et godt børneliv uanset, om de er statsborgere i Danmark, eller om de er syriske statsborgere, som ikke kan bo hjemme og er på flugt.
Hvilke oplevelser har gjort størst indtryk på dig?
- Det gør stort indtryk på mig at se, hvor gerne børn vil tilpasse sig, der hvor de er. I Jordan mødte jeg en 10-årig pige fra Irak, som havde mistet sin arm i et bombardement, og hendes far var forsvundet - alligevel holdt hun sammen på sit liv. Hun gik i skole hver dag, og om eftermiddagen hyggede hun og andre piger sig et lille sted, hvor man kunne komme og sy. Så det lykkedes hende at få et børneliv til at fungere - hun havde også en super sød mor. Hvis man støtter børn og deres forældre på den rigtige måde, så kan de faktisk komme sig.
- Efter jordskælvet i Haiti, som havde ødelagt folks hjem fuldstændig, kom jeg forbi en kvinde, der sad på jorden. Hun rakte sit barn op til mig og sagde ’tag det’. Det gør meget stort indtryk på mig, at forældre kan blive så desperate.
Hvorfor gør det så stort et indtryk?
- Fordi jeg selv er mor. Der er ingen forskel på, hvordan man har det som mor, uanset hvor man er i verden. Det er fuldstændig urimeligt, at man skal være i en situation, hvor man tænker, ’jeg kan ikke gøre det godt nok for mit barn – jeg må give det fra mig’.
Er det ikke psykisk hårdt at se børn i nød?
- Jo, selvfølgelig er det det. Det er også et arbejde, der slider. Men når jeg arbejder, kan jeg gøre noget, og så er mine egne følelser ligesom skærmet af. Det er ikke fordi, at jeg ikke har medfølelse, men fordi jeg koncentrerer mig om mit arbejde.
- Man arbejder jo fra 7 om morgenen til 11 om aftenen, og så går man ind og læser sine emails. Man får ikke søvn eller mad nok, og man bor meget tæt på andre. Så man er sårbar, men det er også en beskyttelse at arbejde så meget. Man tænker kun på, hvordan vi lynhurtigt får lavet en træning af nødhjælpsarbejderne, så de kan yde psykologisk førstehjælp, hjælpe så mange børn som muligt og forhindre overgreb.
Hvad vil du gerne tænke tilbage på med stolthed?
- Så tænker jeg på nogle af de lokale medarbejdere og kollegaer, som har fået selvtillid og nok viden til, at de kan løfte det videre selv. Vi har gjort os selv overflødige mange steder. Det, synes jeg, er SÅ cool.
Vores indsats er med til at sikre, at en hel masse børn rent faktisk kommer igennem det her på en måde, så de kan leve gode liv.
Anne-Sophie Dybdal, psykolog hos Red Barnet
- Er psykolog.
- Har i 26 år arbejdet med børn i henholdsvis danske kommuner, Røde Kors og UNICEF.
- Hele verden er Anne-Sophies arbejdsplads: Hun har været i Haiti efter jordskælvet, i Bangladesh efter oversvømmelser og udvikler indsatser til flygtninge i Danmark.
- Anne-Sophie har været ansat i Red Barnet siden 2007.