Hvad flygter børnene fra?

Børn og voksne flygter fra krige, klimaforandringer, katastrofer og krænkelser af menneskerettigheder. Selv når de er kommet på afstand af de voldsomme oplevelser, kan de være i stor fare.  

 
Hvorfor flygter børnene? 
Børn og unge flygter eller migrerer af mange forskellige årsager. Mange presses til flugt på grund af krige og naturkatastrofer, som enten pludseligt eller over tid ødelægger familiers marker, huse, livsgrundlag og børnenes skoler. Nogle er udsat for forfølgelse i deres hjemland eller menneskehandel, og andre bliver sendt afsted af deres familie for at komme væk fra fattigdom eller militærtjeneste.  

'Da jeg hørte eksplosioner, vidste jeg, at krigen var startet, og jeg tænkte: Lever jeg til min næste fødselsdag?'   
Halyna* 12 år, flygtningelejr i Ukraine 
 

Børn alene på flugt
Uanset årsagen vil børn og unge på flugt altid være sårbare – særligt dem, der flygter uden deres forældre eller andre voksne, de såkaldte uledsagede børn. Undervejs på rejsen har børnene måske mistet deres forældre og andre familiemedlemmer til sult, udmattelse eller sygdom. Andre er sendt afsted alene, fordi forældrene tror, at børnene så nemmere får asyl i et andet land.  

'Jeg var nødt til at flygte, fordi vi manglede mad. Jeg har seks søskende, og vores marker blev ødelagt af cyklonen, og vores plantage blev skyllet væk.'
13-årig dreng, Fiji 

Læs også 
Hvad flygter børnene til?
Hvad gør Red Barnet?

Kampagnefilm: The Most Shocking Second a Day
Få indblik i den virkelighed, børn på flugt skal navigere i. Den er desværre både relevant og realistisk.