Hjem til os

- giver frirum til børn i udsatte positioner

Åben din familie og skab et frirum for et barn, som har brug for det  

Alle forældre og børn har brug for frirum i hverdagen. Det kan være i form af, at børnene deltager i fritidsaktiviteter, at de har legeaftaler ude af huset, eller at den nærmeste familie ugentligt henter og passer. Men mange børnefamilier mangler det økonomiske overskud til fritidsaktiviteter, og det netværk som kan give dem frirum og socialt samvær væk fra familien i hverdagen.  

Corona-krisen har med tydelighed vist, hvor svært det er at være barn i en udsat familie, når hverdagens normale frirum i skoler og daginstitutioner lukkes ned.  
 
'Hjem til os' er et nyt initiativ fra Red Barnet og Københavns Kommune, som vil hjælpe børn i udsatte positioner ved at skabe trygge frirum i hverdagen. Målet er at få familier i børnenes nærområde til at åbne deres hjem en eftermiddag om ugen, sådan at barnet får styrket sine nære relationer ved at indgå i hverdagen i et trygt hjem med en familie, der er drevet af lyst til at tilbringe tid sammen. 

Sociale relationer øger børns trivsel 
Vi ved fra forskning, at noget af det allervigtigste, for at klare sig godt i livet på trods, er at have tætte, positive og stærke rollemodeller i sit nære netværk. Og mange børn mangler netop et netværk, og kæmper med ensomhed og social isolation. 

Gode relationelle kompetencer kan kun læres i relationer, og derfor vil vi gerne skabe mulighed for at styrke børns netværk og give dem nære og positive oplevelser i en frivillig familie – til glæde for begge parter. 

De frivillige familier i 'Hjem til os'
Din familie kan være med til at give et barn i en sårbar position en vigtig følelse. Følelsen af at blive valgt til. Det kan professionelle kommunale tilbud ikke give. Samtidig vil din familie give barnet en oplevelse af hverdagen i en anden familie, hvor barnet vil tage del i de små, nære hverdagsbegivenheder I, i forvejen, laver i jeres familie: Madlavning, højtlæsning, spil, lektielæsning osv. Målet er ikke, at der skal foregå et væld af aktiviteter og oplevelser. Tværtimod kan den store oplevelse for barnet lige så vel ligge i det små – i hverdagslivet i hjemmet. Det kunne også være aktiviteter, der foregår i lokalområdets parker, legepladser eller på biblioteket 

Udgangspunktet er, at barnet kommer på besøg en eftermiddag en gang om ugen, men det kan variere og udvikle sig efter barnets og den frivillige families behov og muligheder. Forløbene strækker sig over 11 måneder.  

Red Barnet og Københavns Kommune vil på uddannelsesdage klæde jer på til at deltage i projektet og løbende være i kontakt med både jer og barnets familie, sådan at I alle får en god oplevelse.  

 

Skal din familie være med?

I 'Hjem til os' får du og din familie muligheden for at få en ny legekammerat, gøre en forskel for en familie i en udsat position, samtidig med at du kan præsentere dine børn for værdien af at give en hjælpende hånd.  

Lige nu søger vi familier, der har lyst til at åbne deres hjem for et barn i Brønshøj, Husum, Vanløse, Nørrebro og Bispebjerg fra efteråret 2020. Hvis det lyder som noget for jeres familie, vil vi meget gerne høre fra jer.Om projektet

Som frivillig familie i Hjem til os får I besøg af et barn fra lokalområdet én eftermiddag om ugen i 11 måneder. 

I Hjem til os er hele familien frivillige sammen, mens I laver almindelige hverdagsaktiviteter.

Hele familien deltager i uddannelsesdage og får løbende supervision, så det sikres at alle får en god oplevelse.

Skal din familie være med? 

Hjem til os - tilmelding

Samarbejdspartnere

Projektet er et samarbejde mellem Red Barnet og Københavns Kommune, og er støttet af Velux Fonden