Fagpersoner

Giv børn på flugt

den bedste start i Danmark

Krig og konflikt påvirker os alle. Ikke mindst børn, der måske ser billeder af bombede bygninger, tanks og børn og voksne på flugt i medierne. Vi voksne har et særligt ansvar for at lytte til og tale med dem om de bekymringer, der fylder hos børn i alle aldre – både i hjemmet, men også i skolen eller børnehaven.  

Der ligger også et stort arbejde i at støtte børn, der er kommet til Danmark fra et andet land og skal begynde i en dansk skole eller daginstitution. Arbejder du med børn og unge enten som underviser, pædagog eller på anden vis som fagprofessionel, så samler vi her på siden relevante ressourcer til dig. Alt sammen med fokus på at skabe en god velkomst til nye børn og elever, og få dem trygt og godt ind i fællesskabet.  

Rådgivning til fagpersoner

Gratis og fortrolig rådgivning til dig, der arbejder med børn i folkeskolen eller daginstitutioner og mangler du viden om, hvordan I bedst sikrer en god modtagelse af børn, der er flygtet fra krig.

Læs mere om muligheden for at få gratis rådgivning

Podcastserie - Børn på flugt

Lyt til fire podcast-episoder med Red Barnets psykologer Ane Lemche og Anne-Sophie Dybdahl, der fortæller om, hvad man som fagpersoner kan gøre for at give et barn på flugt en god og tryg hverdag i en dansk skoleklasse og hvad man skal være særligt opmærksom på.

Podcastserien er bygget op omkring tidligere afholdt webinar. Slides fra webinaret kan ses HER

Sådan giver du et barn på flugt en god hverdag i en dansk grundskole

Brug børnebog til at tale med børn om krig og flugt 

Den nye børnebog ’Milton og dyrene fra den anden skov’ til de 5 – 8 årige er et udgangspunkt for at tale med børn om krig og flugt.  

Historien om kaninen Milton er skrevet i et optimistisk sprog, der giver en følelse af tryghed og forståelse til målgruppen. Sammen med Milton får børnene fx svar på: 

  • Hvad vil det sige at være flygtning?
  • Hvordan kan man lege med de nye børn, når man ikke taler samme sprog?
  • Hvad kan man gøre for at hjælpe flygtninge 

Bogen er gratis og er skrevet af M. D. Stromfeldt. Den findes på dansk og engelsk og som lydbog. Her finder du historien på dansk og engelsk samt Miltons opgaveunivers

 

Tilbud: Gratis træning i psykologisk førstehjælp

Børn der er flygtet fra krig, er særligt udsatte for mistrivsel, og det er afgørende, at de voksne omkring dem er klædt på til at støtte børnene og deres familier i dagligdagen. Denne træning er for fagpersoner, der har direkte kontakt til børn i krisesituationer. Fokus vil være på kommunikation, og hvordan du kan yde den vigtige psykiske støtte i din rolle som lærer/pædagog - ikke en terapeutisk rolle overfor barnet. Det kan fx være børn, der er flygtet fra krig, men det kan også være børn med andre krisereaktioner.

Red Barnet tilbyder:

  • Red Barnet stiller op med vores eksperter og tilrettelagt program med fokus på caseøvelser (varighed ca. 6 timer) 
  • Red Barnet sender program og forberedelsespakke på forhånd

Kommunen forventes at:  

  • Sammensætte hold på 25-30 fagpersoner
  • Sikre relevansen af deltagere. Træningen er tiltænkt fagpersoner, som har daglig kontakt med børn, der er flygtet fra krig eller børn i andre krisesituationer 
  • Sikre lokale til træningen med plads til øvelser og oplæg på skærm
  • Forberede deltagere på at træningen indbefatter en smule forberedelsestid 
  • Forberede deltagere på at de forventes at bidrage til evaluering af kursets indhold og format 

Tag meget gerne fat i os hvis kurset har vakt interesse. Husk emnelinje ’Interesse vedr. træning i psykologisk førstehjælp’ til taggodtimod@redbarnet.dk

Sociale medier og Ukraine

Der har floreret voldsomme billeder og videoer fra Ukraine på sociale medier som fx TikTok og Youtube de seneste måneder. Det kan være skræmmende for børn at se. Se video herunder med Red Barnets seniorrådgiver Naja Sohn, der giver anbefalinger til, hvordan du kan tale med børn om deres oplevelser.

">

Samtaleredskaber

5 korte råd: Sådan taler du med børn om Ukraine

Medierne flyder over med ord og billeder om krigen i Ukraine. Det kan være svært for voksne at vurdere, hvornår og hvordan det er godt at tale med børn om situationen. Se Red Barnets gode råd til, hvordan du taler med børn om Ukraine.

Aldersspecifik vejledning til at tale med børn om konflikten i Ukraine samt generelle råd 

Denne vejledning er til dig som lærer, pædagog eller anden fagperson, der har kontakt med børn, og som gerne vil vide, hvordan man konkret taler med dem om krigen i Ukraine eller om andre voldsomme krige og konflikter i verden. Se vejledning: tal med børn om konflikten i Ukraine og generelle råd 

Værktøj: 'Tal om det. Når vi bliver bange for krig - En times check-in med børn'  

Dette redskab er udviklet til fagfolk på skolerne, der på en struktureret måde ønsker at tale med deres elever om frygt og bekymring for krig. Snakken med børnene har til formål at samle op på en massiv omtale af konflikten i Ukraine og forebygge, at børn går alene med deres angst og måske udvikler psykiske mén. Tal om det. Når vi bliver bange for krigEn times check-in med børn.

Information til forældre til børn i børnehaven

Her finder du information, som du kan dele med forældre, fx kan du dele linket via Aula. Ud over fakta om børn, der er flygtet fra krig, så er der eksempler på, hvad børn med flygtningebaggrund har brug for og hvad man som forælder kan gøre. 

Se information til forældre til børn i børnehaven

Information til klassens forældre

Her finder du information, som du kan dele med forældre, fx kan du dele linket via Aula. Ud over fakta om børn, der er flygtet fra krig, så er der eksempler på, hvad børn med flygtningebaggrund har brug for og hvad det kræver af voksne og børn at tage imod nye børn.

Se information til klassens forældre

Præsentation til forældremøde i dagtilbud

Denne præsentation med noter kan bruges på et forældremøde for at forberede forældrene på at tage godt imod nye børn og forældre.

Se præsentation til forældremøde i dagtilbud

Præsentation til forældremøde i skolen

Denne præsentation med noter kan bruges på et forældremåde for at forberede klassens forældre på at tage godt imod nye børn og forældre.

Se præsentation til forældremøde i skolen

Pædagoger spiller en central rolle

Vi har samlet en række artikler med gode råd og inspiration. De fortæller, hvordan pædagoger kan spille en særlig rolle i modtagelsen af børn med flygtningebaggrund. 

Forskere: Pædagoger spiller en nøglerolle i modtagelsen af ukrainske familier

Se artikel fra BUPL med gode råd til at tage imod ukrainske børn i Danmark

Undervisningsmaterialer

Fri for Mobberi (0-9 årige)

Et forebyggende anti-mobbeprogram til 0-9-årige børn, fagfolk og forældre. Programmet består af pædagogiske materialer, der gør det nemt målrettet at styrke børnefællesskabet og forebygge mobning. Information om Fri for Mobberi er tilgængeligt på ukrainsk. Læs mere om Fri for Mobberi. 

Til alle os (alle trin) 

Her kan elever møde børn, der er flygtet fra krig i deres hjemland og nu ankommet til Danmark. Eleverne kan både læse om børnene og se korte portrætfilm, hvor de får indblik i flygtningebørnenes oplevelser fra krig og flugt, og hører om, hvordan det har været at ankomme til et helt nyt land. Materialet er målrettet alle trin.

OBS: Indholdet er almen relevant, men ikke oplagt til klasser med børn, der selv er flygtet. Se materialet 'Til alle os' 

Flugt (mellemtrin og udskoling)

Undervisningsmateriale til mellemtrin og udskoling, som giver viden omkring årsager til hvorfor mennesker og børn må flygte og konkrete eksempler og data fra forskellige situationer. 

OBS: Indholdet er almen relevant, men ikke oplagt til klasser med børn, der selv er flygtet. 

Se materialerne Flugt til mellemtrin.
Se materialerne Flugt til udskoling. 


Dig og Mig (indskoling og mellemtrin)

Undervisningsmaterialet 'Dig og Mig' er rettet mod klasser, hvor der går en eller flere elever med flygtningebaggrund. Det er en del af indsatsen ‘Fra Flugt til Skolegang’. Formålet er at gøre eleverne bevidste om, at de er stærkere sammen end hver for sig, og at skabe et stærkt og positivt børnefællesskab i klassen.

Materialet er målrettet både almenklasser og modtageklasser i grundskolens indskoling og mellemtrin. Se undervisningsmaterialet 'Dig og Mig'. 

Hvilke informationer eller materialer mangler du på denne side?

Send dine ønsker til os. Vi er i fuld gang med at udvikle denne side og det er en stor hjælp at få forslag og ideer til, hvad vi skal prioritere.

Vi vil gerne høre fra dig