Regler på sociale medier

Fem børn fortæller, hvordan man som forældre laver gode regler

12-02-2019

Forældre skal interessere sig mere for, hvad vi laver på nettet, og prøve at forstå, hvordan vi bruger medierne. Sådan lyder det fra eleverne i 6.y på Skt. Knuds Skole i Aarhus, der har haft besøg af Red Barnets nye podcast, So.Me.Mor.Far. Lyt med, når eleverne blandt andet giver god råd til forældre om, hvordan man laver de bedste regler for sit barn.  

”En god ide for forældrene er at prøve at lave en regel, som børnene godt kan forstå” lyder det Richard fra 6.y. Selv har han aftalt med sine forældre, at han må bruge de medier, han har lyst til, så længe han altid opfører sig ordentligt online, fortæller han.

Flere af børnene i 6.y mener, at det vigtigste er, at forældrene interesserer sig for, hvad de laver, og at de taler med deres børn om, hvordan man opfører sig online:

”De kunne måske tjekke op på deres børn, måske lige kigge med, hvad de laver, bare for at være helt sikker på, at de ikke skjuler noget” siger Keziah fra 6.y.

”Jeg ved ikke, om der nødvendigvis behøver være nogle regler, men bare fortæl dine børn, hvordan det er, man opfører sig” siger Kasper fra 6.y.

Hør eleverne gode råd til forældre i videoen her:

">

Podcast med børnenes egne erfaringer og holdninger

Richard, Ida, Kasper, Marissa og Keziah går i 6.y på Red Barnets ambassadørskole Skt. Knuds Skole i Aarhus. Fredag den 1. februar fik klassen besøg af Red Barnets podcast, So.Me.Mor.Far, hvor komiker og vært Michael Schøt taler med flere af eleverne om deres digitale liv på nettet. I podcasten kan forældre og andre voksne få et indblik i børnenes verden, hvor det er børnenes egne erfaringer og holdninger, der er omdrejningspunktet. I dagens afsnit taler eleverne om, hvordan de oplever, at regler for brug af computere mobil påvirker deres daglige liv.

Lyt til dagens afsnit om regler her eller i din podcast-app.

Tillid mellem børn og forældre er vigtigt

Selvom børnene synes det er fint, hvis forældrene interesserer sig mere for, hvad de laver online, så er der også nogle ting, de gerne vil have alene. Derfor er det også vigtigt, at forældrene har tillid og lytter til deres børn, og at de ikke er alt for strenge, mener eleverne. 

”Jeg tænker, forældrene ikke skal være så strenge med det (..) Jeg tror også, de skal kunne stole på deres børn, hvad de laver på internettet. Nogle forældre har lidt svært ved at stole på deres børn, fordi de er bange for, at der kommer til at ske noget med dem. Men jeg synes også, de skal have lidt tillid til deres børn, og hvis det ikke går godt, så kan de være lidt strengere med det” siger Keziah.

”Jeg vil nok sige, at det er en god ide at gå på kompromis" siger Ida.

 

 I videoen her kan du høre eleverne fortælle om, hvilke regler deres forældre har lavet for dem: 

Her er elevernes egne råd til forældre:

  • Interessér dig for, hvad vi laver på nettet, og hvilke medier vi bruger
  • Tal med dit barn om, hvordan man opfører sig ordentligt på nettet
  • Hav tillid og gå på kompromis - og lav regler, som dit barn kan forstå.
">