Sådan deler vi billeder

Hør elever fra Skt. Knuds Skole fortælle om billeddeling

12-02-2019

Red Barns nye podcast, So.Me.Mor.Far, var på besøg i 6.y på Skt. Knuds Skole i Aarhus for at tale med eleverne om deres digitale liv. Lyt med, når eleverne blandt andet fortæller om deres erfaring med billeddeling, og hvordan man undgår at billeder bliver ufrivillig delt på nettet.

 

”Jeg kan godt få en ubehagelig følelse, hvis andre tager et billede af mig og de ikke har fået tilladelse til det” fortæller Keziah fra 6.Y på Red Barnets ambassadørskole Skt. Knuds Skole i Aarhus.

Hun er langt fra den eneste, hvor ufrivillig billedeling ofte har været en bekymring i løbet af skoledagen. Flere af eleverne kan fortælle om historier, hvor klassekammerater har fået delt billeder uden de vidste det, fx mens de klædte om i idræt:

”På min gamle skole blev der taget billeder af en dreng i omklædningen, som de sendte ud til alle pigerne, Han flyttede så klasse. Det endte med han flyttede skole” fortæller Kasper fra 6.y.

">

Ida har også oplevet, af der blev taget billeder af nogle af pigerne i omklædningsrummet, som efterfølgende blev delt i klassen. Hun har ofte selv frygtet, at det samme skulle ske for hende:

”Jeg var hele tiden bange for, at de ville tage et billede af mig og skrive noget fjollet og så bare lægge det ud” fortæller hun.

Podcast med børnenes egne erfaringer og holdninger

Richard, Ida, Kasper, Marissa og Keziah er alle elever på Red Barnets ambassadørskole Skt. Knuds Skole i Aarhus. De har haft besøg af Red Barnets podcast, So.Me.Mor.Far, hvor komiker og vært Michael Schøt taler med flere af eleverne om deres digitale liv på nettet. I podcasten kan forældre og andre voksne få et indblik i børnenes verden, hvor det er børnenes egne erfaringer og holdninger, der er omdrejningspunktet. Lyt til dagens afsnit om billeddeling her eller i din podcast-app.

Sådan løser vi problemet med billeddeling

I løbet af dagen har eleverne fra 6.y blandt andet diskuteret, hvordan man får stoppet ufrivillig billeddeling. De er enige om, at det er vigtigt, at der er klare regler om det:

”Det er simpelthen ikke i orden, at du tager et billede af en, der er nøgen. Det kan jo sprede sig virkelig hurtigt, og det kan man blive mobbet med og drillet med resten af livet” siger Keziah.

På Skt. Knuds Skole har de blandt andet lavet regler om, at eleverne skal aflevere deres telefoner, når de er i skole. En regel, som ifølge eleverne selv er en god løsning:

”En løsning kunne være, at man fx fik samlet sine telefoner ind, og at man havde en meget streng regel om, at man ikke må tage billeder af folk, uden de ved det” fortæller Ida.


Lyt til hele podcasten her.

Red Barnets gode råd til elever

  • Spørg altid om lov, inden du tager et billede – og inden du deler det online. Og husk, at man altid kan trække sit samtykke tilbage.
  • Læg ikke afslørende eller pinlige billeder på nettet - hverken af dig selv eller andre.
  • Husk, at når først billederne er på nettet, kan alle kopiere dem og bruge dem, som de vil.
  • I de situationer, hvor man er ekstra sårbar eller udsat, som for eksempel når man er halv eller helnøgen (ved omklædning og badning), der skal mobilen slet ikke frem.

 

Red Barnets gode råd til skoler

  • Sørg for at skolen har udarbejdet etiske retningslinjer for billeddeling og brug af mobiler, og få det sat på skemaet, så der er en dialog om det, hvad der er etisk korrekt.
  • I de situationer i skolen, hvor børn er ekstra sårbare eller udsatte, som for eksempel når de er halv eller helnøgne, er det den voksnes ansvar, at mobilen slet ikke kommer frem.
  • Mind eleverne om, at deling af personlige billeder kræver samtykke. Og husk dem på, at de altid kan trække deres samtykke tilbage, hvis de har fortrudt.
  • Mind eleverne om, at når først billederne er på nettet, kan alle kopiere dem og bruge dem, som de vil.