Video lagt på nettet uden jeg gav lov

Hej brevkasse

Jeg ville høre, hvad man skulle gøre, hvis ens bedste veninde lagde en stemmevideo på nettet, som jeg havde sendt til hende, da jeg var 8, og at jeg ikke syntes, at jeg var god til at synge.

Hvad skal man gøre?

________________

Svar fra SletDet

Kære dig

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.

Det kan være rigtig ubehageligt, når der bliver lagt en stemmevideo på nettet af en, som man ikke selv har sagt ja til.Du skal vide, at det ikke er okay at dele videoer af andre uden deres tilladelse - det står i loven, så det kan faktisk være ulovligt.

Det kan dog være, at din veninde slet ikke har tænkt over, at du synes, at det var ubehageligt? Derfor er det rigtig godt at starte med at snakke med din veninde om, hvordan du har det med den stemmevideo, der ligger på nettet – og spørge om hun ikke vil slette den. Måske skal du også spørge, om hun ikke også vil slette den fra sin computer eller telefon, så den ikke bliver delt igen? Måske du allerede har forsøgt at snakke med hende om det.  

Hvis din veninde ikke vil slette videoen, er der flere ting, du kan gøre:

  • For det første kan du snakke med en voksen, som kan hjælpe dig med at understrege overfor din veninde, at det ikke er ok at dele noget om andre, som man ikke vil have delt – heller ikke en stemmevideo. Det kan nogle gange hjælpe bedre, når voksne siger det end når børn og unge siger det. 

  • Det andet, som du kan gøre, er at anmelde stemmevideoen til den hjemmeside eller det sociale medie, som den ligger på. Man skal have en god grund til at anmelde den, men hvis du fx er bange for at blive mobbet med at synge dårligt, kan dette være en god grund – og så kan du skrive den. Du kan ofte finde kontaktinformationer på hjemmesideejerne nederst på hjemmesiden – og hvis det er de sociale medier, den ligger på, kan du finde guides til at anmelde på SletDets side med slettevejledninger. Vi kan også hjælpe dig med at anmelde og evt. slette videoerne. 

Håber du kunne bruge svaret. Du er altid velkommen til at kontakte os igen, hvis du har behov for det. 

Held og lykke med at få videoen fjernet. 

Med venlig hilsen
Penille/SletDet

(April, 2020)

SletDet