Kan man få et normalt liv efter mobning?

Hej med jer

Jeg er selv blevet mobbet, så jeg var nødt til at skifte skole, og her mobber de mig heldigvis ikke, men jeg tænkte på, om mobbeofre som mig kan leve et normalt liv bagefter?

____________

Svar fra SletDet

Kære du

Tak for dit gode spørgsmål. Hvor er jeg ked af at høre, at du er blevet mobbet. Det må have været meget svært. Derfor er det også dejligt at høre, at du har fået det godt igen på din nye skole!

Ja, man kan heldigvis komme til at leve et normalt liv igen efter mobning – især hvis man får hjælp til at komme videre! Alle synes, at det er meget ubehageligt at blive mobbet. Men det er meget forskelligt, hvordan vi hver især reagerer på det. Nogle bliver vrede, andre kede af det. Og nogle får meget svært ved at åbne sig op over for andre og stole på andre igen, fordi man er bange for at blive såret. Andre gange bliver man som i dit tilfælde nødt til at skifte skole for at kunne starte på en frisk.

Det er vigtigt, at man taler om mobningen og får sat ord på sine tanker og følelser, så de ikke kan blive ved med at gøre en ked af det. Efter et stykke tid kan langt de fleste heldigvis lægge mobbe-oplevelserne bag sig og komme videre. Men det kræver, at man får hjælp til det ved at man taler om det med sine venner, sin familie og sin lærer.

Det er vigtigt, at man får snakket oplevelserne igennem med nogle, man stoler på, så man ikke bare går og gemmer alle følelserne indeni. Derfor er det også vigtigt, at man spørger ind til det, hvis man ser en anden blive mobbet, så han eller hun ikke skal gå og være alene.

Ved at få talt om det kan man bearbejde alt det dårlige, man har oplevet og 'rydde op' i alle de tanker og følelser, man har omkring mobningen. På den måde kan man få fred fra alle de dårlige oplevelser, og til sidst vil man måske ikke længere tænke over dem så tit, fordi man har fået 'lagt det på plads' indeni og nu i stedet kan tænke på alt det gode, man oplever. Det er derfor vigtigt, at sige det som det er, så man kan få hjælp til at få det bedre!

Pas godt på dig selv – og rigtig held og lykke på din nye skole!

Venlig hilsen
Jon/ SletDet

(April, 2020)