Har video-chattet med fremmede

Hej

Jeg har gjort noget meget dumt. For lidt over et år siden søgte jeg rundt på nettet. Jeg var inde på en hjemmeside, der førte til den næste og den næste osv.

Jeg endte på en livecam-side. Jeg har meget dårligt selvværd og ved ikke, hvad jeg kan gøre for at gøre det bedre.

Men jeg lavede en profil og udfyldte de forskellige felter. Til min overraskelse havde jeg nu også skåret mit navn i sammenhæng med min Skype-konto. Og sat et billede ind af mig (et gammelt profilbillede på Facebook).

Jeg ved for at være ærlig ikke, hvad grunden var... Anerkendelse? Nysgerrighed? Jeg er nu cirka 1 1/2 år ældre og føler mig meget mere moden og faktisk næsten som en ny person.

Jeg er nu bange for at dem i min klasse lige pludseligt finder ud af, at jeg har filmet mig selv og skrevet med fremmede. Jeg tænker også meget over at flytte skole, men det, der holder mig tilbage er, at de måske finder ud af det.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre og er ved at gå ud af mit gode skind. Føler ikke jeg kan give slip på det, og føler at jeg ikke kan tilgive mig selv. Hvad kan jeg gøre?

Hilsen pigen, 14 år.

_________________

Svar fra SletDet

Kære dig. 

Tak for dit spørgsmål til brevkassen. Der er rigtig mange børn og unge – og faktisk også voksne! - der søger og surfer rundt på nettet uden helt at vide, hvad de søger. Nogle gange fristes de til at klikke på links, og pludselig er de fanget ind i et net af sider, de egentlig ikke vil ind på. Du er altså ikke alene. Men det er så godt, at du nu er meget klogere ;) og derfor ved, at du skal passe godt på fremover.

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært. Det bedste, du kan gøre lige nu - helt praktisk - er jo at lukke den profil, hvis du ikke allerede har gjort det. Og slet det billede og eventuelt film, du har lagt op på siden. Du kan ikke vide, om andre har downloadet billede og film. Men du kan i hvert fald sikre, at din profil ikke ligger der længere.

Jeg ved ikke, hvor stor den risiko er, at nogen i din klasse skulle finde ud af, at du har skrevet med fremmede. Hvordan skulle de finde ud af det? Hvis de selv har været på samme side, så kan I måske hjælpe hinanden med at blive fri for de dårlige oplevelser?

Du skriver, at du har filmet dig selv. Jeg forstår det sådan, at du har delt filmklip med fremmede, eller at de har optaget dig på cam? Du skriver ikke, hvad det er, du har filmet. Om du har filmet dit ansigt, eller om du måske har været nøgen eller delvist nøgen på film? Jeg vil foreslå, at du går ind på SikkerChat om at være nøgen på nettet og læser teksten. Måske kan det også hjælpe dig til at forstå, hvordan man kan have det, og hvad man kan gøre ved det. 

Et rigtig godt råd er også at snakke med en voksen, du har tillid til. For du skal ikke gå alene med dine tanker om det. Du skal ikke være ked af det alene. Kan du mon snakke med dine forældre? Jeg ved godt, at det kan føles svært og ret pinligt, men som regel vil forældre gerne hjælpe. Ellers kan du fx ringe til os her på SletDet. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig, og det er altså godt at få snakket om tingene! 

Jeg håber, du kan bruge mit svar. Og at du finder en voksen, du kan snakke med.

Jeg ønsker dig alt det bedste fremover. 

Venlig hilsen
Gitte/SletDet

(April, 2020)