Sådan taler du med dit barn

om digitale sexkrænkelser

Har dit barn oplevet en digital sexkrænkelse?

Det er enormt følsomt, når intime billeder eller film deles offentligt, og det kan være en stor overvindelse for unge at fortælle om det til en voksen.

Derfor er det heller aldrig nogen hjælp eller støtte, når en voksen reagerer ved at sige: ”Hvorfor tænkte du dig ikke om?” Du er måske chokeret, men tag en dyb indånding – dit barn har brug for støtte og for at mærke, at du er på hans/hendes side.

Fem gode råd

  • Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring situationen.
  • Fortæl, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe. Dit barn føler måske skyld og skam. Tal om følelserne, men gør det klart over for barnet, at det ikke er ham/hende, der har gjort noget forkert, men derimod den eller de, som har delt det krænkende materiale. Dit barn har ikke bedt om at stå i denne situation og har ikke fortjent den chikane, det måske oplever.
  • Nogle børn og unge vil have lyst til at slette billeder og korrespondancer for at glemme hændelsen. Men du skal opfordre barnet eller den unge til at gemme beviser i form af screenshots, SMS’er, chatsamtaler og lignende, da de kan bruges i en eventuel politiefterforskning.
  • Hvis I ved, hvor det krænkende materiale findes, så anmeld det til det sociale medie, hvor det eksisterer. Det kan du læse om her, eller du kan få hjælp hos SletDet.
  • Overvej, om sagen skal politianmeldes. Snak med dit barn, og vurdér, hvad der er det rigtige for ham/hende. Hvis sagen skal anmeldes til politiet, kan du gøre det her.

 
Hvis du er i tvivl om noget, eller har du brug for råd eller støtte, så kontakt SletDet.

Ring til os

Skriv til os

Chat med os

Skriv med vores chatbot