Hvad betyder det for mig?

For de fleste er ufrivillig deling af meget private informationer, billeder eller videoer, noget som de vil huske i lang tid. Nogle kommer hurtigt over det, og andre oplever en voldsom krise og har brug for hjælp fra en psykolog. Ens reaktion kan afhænge af mange ting, for eksempel hvad, hvor og hvor meget, der er blevet delt – og hvordan folk kommenterer på det. Ens reaktion kan også blive påvirket af, hvordan man har det i den periode, hvor det sker, og om man oplever mobning eller andre svære ting i forvejen.
 

Den ansvarlige er den, der deler uden tilladelse

Det er almindeligt, at man kan føle sig dum og skyldig, hvis man har gjort noget uheldigt, som folk spreder rygter om, eller man har delt et billede, som senere bliver spredt og set af andre. Selvfølgelig skal du passe på dig selv, men husk, at ansvaret ligger hos dem, der deler informationer eller billeder videre uden at spørge først. Det er slet ikke ok, og det er faktisk heller ikke lovligt.

Følelserne og fremtiden

Hvis dine grænser er blevet overskredet og du er blevet krænket gennem deling af dine private informationer, billeder og videoer, så er det normalt, at du føler dig skamfuld, tom for tillid, skyldig eller bange. Måske tænker du ting som:

  • 'Alle ved noget mega-privat og pinligt om mig'
  • 'Hvor var jeg naiv, at jeg troede det forblev privat'
  • 'Hvor er jeg dum – jeg delte det selv'
  • 'Nu tror alle, at jeg er sådan en klam type'
  • 'Tænk, hvem og hvor mange der har set mit billede?'

Det er sikkert hårdt at tænke på, men husk også, at livet nok skal gå videre efter en tid, selvom det måske ikke føles sådan lige nu. Det er dog en god idé at handle hurtigt for at minimere spredningen af det delte. Det kan du kan læse lidt mere om det under Gode råd.

Vigtigt at tale med nogen

For de fleste hjælper det virkelig at tale med nogen om denne slags ting i stedet for at gå med det alene. Det kan gøre en kæmpe forskel, hvis du kan læne dig op ad en voksen, som kan hjælpe dig med at få stoppet krænkelserne og understrege alvorligheden for dem, som krænker dig. Derudover kan en voksen også støtte dig i den tid, som kommer efter. Det giver ikke altid samme ro at tale med en veninde eller kammerat, selvom de også kan trøste og forstå. Hvis du synes, det er svært at sige til en voksen, du kender, så skriv til rådgiverne her på SletDet. Om tirsdagen og om torsdagen kan du også ringe til os.